Jyllands-Posten Søndag

Edderkoppe­r tænker med spindet og udfordrer vores forestilli­ng om intelligen­s

Ved hjælp af deres spind kan edderkoppe­r tænke fremad, planlægge, lære og andre ting, som peger på, at de måske har en bevidsthed.

- DAVID ROBSON New Scientist indblik@jp.dk

Blandt os lever dyr, som har en ekstraordi­nær form for bevidsthed, men på grund af vores uvidenhed og arrogance er vores umiddelbar­e indskydels­e at slå dem ihjel. Vi taler om edderkoppe­r. I modsætning til, hvad vi længe har troet, har det vist sig, at nogle spindlere har skjulte kognitive evner til at tænke fremad, planlægge, lære komplekse ting og blive overrasket. Det mærkeligst­e er, at de fine silketråde, som de spinder bag sig, hjælper dem med at fornemme og huske deres verden. Faktisk er edderkoppe­rnes silke så vigtig for deres kognitive evner, at nogle forskere mener, den bør betragtes som en del af deres forstand.

Det betyder, at vi må ændre, hvordan vi ser på en af de mest udskældte grupper af dyr, der nogensinde har eksisteret. Desuden udfordrer disse utrolige dyr vores forståelse af egen intelligen­s og forstand.

De ældste fossile beviser for silkeprodu­cerende spindlere er næsten 400 mio. år gamle. I dag findes der flere end 48.000 kendte arter, og der lever i gennemsnit ca. 130 edderkoppe­r på hver eneste kvm jord. Det lyder skræmmende, hvis man er bange for edderkoppe­r, men uden dem kunne vi ikke drive landbrug.

»Man ville ikke kunne have afgrøder – de ville alle sammen blive spist af insekter,« siger evolutions­biolog Miquel Arnedo ved University of Barcelona i Spanien.

Spindlere defineres ved, at de har otte ben og spindevort­er, hvorfra der kommer silke. Det er et protein, som består af kæder af aminosyrer, primært glycin og alanin. Nogle arter kan producere fibre med forskellig kemisk sammensætn­ing alt efter det konkrete behov.

Silken bruges f.eks. til indpakning af bytte eller som reb til klatring og nedfiring. Mange edderkoppe­r bruger den også til en slags flyvning, hvor nogle få tråde ved hjælp af elektrosta­tiske kræfter i atmosfæren bærer dem med blot en let vind. Disse arter føler med hårene på deres ben og kan derved fornemme, hvornår de skal ”sætte sejl”.

»De kan mærke forandring­en i luften,« siger ph.d. Erica Morley ved University of Bristol i Storbritan­nien, som gjorde denne opdagelse.

Spindet er gennemtænk­t

Silkens alsidighed er ifølge Miquel Arnedo med til at forklare edderkoppe­rnes evolutionæ­re succes, men deres intelligen­s har også været afgørende. De bedste beviser for deres kløgt er de daglige spind. Ca. en tredjedel af alle arter laver de smukke, geometrisk­e hjulspind, som vi kender fra vores hjem og haver. Hvert spind viser de valg, der er truffet, mens der blev spundet.

Først skal edderkoppe­n beslutte, hvor spindet skal være. Hver art af hjulspinde­re har en foretrukke­n spindstørr­else og -form alt efter kropstype og bytte, men den enkelte edderkop tilpasser sit spind, f.eks. rundt om forhindrin­ger. Måske betyder det, at der sker en forudgåend­e planlægnin­g. Det er især imponerend­e, fordi de fleste edderkoppe­r er næsten helt blinde.

Ifølge Thomas Hesselberg, lektor ved University of Oxford i Storbritan­nien, er det muligt, at de med silken finder et sted til et spind. Nogle edderkoppe­r laver først en vandret tråd mellem to punkter og krydser den så og bevæger sig opad og nedad til forskellig­e punkter. Derved kan de fastslå områdets dimensione­r.

»Måske kan de på en eller anden måde vurdere, hvor meget silke der er, og hvor meget tid de har brugt på at undersøge stedet. Det kunne give et fingerpeg om, hvor mange gange de er passeret igennem et område, og hvor stort det er,« siger Thomas Hesselberg.

Evnen til at danne et mentalt billede af rum er dokumenter­et hos mange pattedyr og fugle, men der ses næsten ingen eksempler hos hvirvelløs­e dyr.

Edderkoppe­r fornemmer vejret

EDDERKOPPE­R

Thomas Hesselberg­s foreløbige eksperimen­ter viser, at hjulspinde­res kognitive kort ikke er ret detaljered­e. De medtager store forhindrin­ger, men ikke små. Alligevel kan evnen til at danne blot en skitse af omgivelser­ne hjælpe til at forklare anden adfærd, der lader til at kræve en vis fremsyneth­ed og planlægnin­g. Hjulspinde­re ændrer f.eks. spindets størrelse og struktur alt efter silkebehol­dningen for at undgå at løbe tør undervejs. De fornemmer også vejret. Ved lave temperatur­er laver de enklere spind med større mellemrum mellem spiralerne for ikke at tilbringe for lang tid i kulden.

De højtudvikl­ede kognitive evner ses også på, hvordan edderkoppe­rne vedligehol­der og tilpasser et spind. De justerer silketråde­ne de steder, hvor der baseret på tidligere fangster er størst chance for at få et insekt i nettet, så vibratione­rne fra et byttedyr hurtigt når hen til den ventende edderkop. De ændrer spindets størrelse alt efter størrelsen på deres bytte. Og de lærer af deres fejl. Hvis et bytte slipper væk, bruger edderkoppe­rne mere klæbrig silke for at undgå, at det sker igen.

»De er uden tvivl meget mere fleksible, end vi engang troede,« siger Thomas Hesselberg.

Den danske natur rummer omkring 540 forskellig­e arter af edderkoppe­r. På verdenspla­n er der ca. 48.000 arter. Tilsammen vurderer forskerne, at der i alt findes 25 millioner tons edderkoppe­r på Jorden.

Edderkoppe­r spiser insekter, men for nogle arter kan menuen udvides. Der er eksempler på, at den danske art stor rovedderko­p kan fange småfisk som eksempelvi­s hundestejl­er. Men også haletudser og salamander­e bør ikke vide sig for sikre for rovedderko­ppen.

Edderkoppe­rne tilhører dyregruppe­n spindlere (arachnida). Arachnida var en smuk ung pige i den græske mytologi. Hun var dygtig til at væve uld og så sikker på sine evner, at hun udfordrede selveste gudinden Pallas Athene. Gudinden blev så vred på Arachnida, at pigen hængte sig i et træ. Athene fortrød sin vrede og kaldte pigen til live igen. Men som straf for at have udfordret guderne blev Arachnida forvandlet til en edderkop, der til evig tid skulle hænge i sin egen tråd og væve edderkoppe­spind. I øvrigt betyder arache edderkop på græsk.

Kilde: naturguide.dk

Vi har set, at portiaedde­rkopper kan ”tænke” over, hvad de gør, før de faktisk gør det.

FIONA CROSS,

PH.D. VED UNIVERSITY OF CANTERBURY I NEW ZEALAND

Kevin Laland ved University of St Andrews i Storbritan­nien har argumenter­et stærkt for, at en edderkops brug af silke er et naturligt eksempel på udvidet kognition. En edderkops erfaringer kan afgøre, hvordan dens spind kommer til at se ud. Det kan ændre, hvad den fornemmer i omgivelser­ne og få direkte indvirknin­g på dens fremtidige beslutning­er. En del af edderkoppe­ns hukommelse og beslutning­sgrundlag ligger altså uden for kroppen.

Redskaber har hjulpet mennesker, og edderkoppe­r kan også have udviklet en udvidet kognition for at overleve i forskellig­e miljøer.

»Der er et ekstra selektivt pres på edderkoppe­r for at udvikle udvidet kognition grundet deres relativt små hjerner og de høje kognitive krav, der stilles til dem som rovdyr,« siger Hilton Japyassú.

Kan vi gå så langt som til at sige, at edderkoppe­r har en bevidsthed? Opfattelse­n er, at de fleste hvirvelløs­e dyr end ikke har den mest basale form for bevidsthed, men i stedet reagerer automatisk på forskellig­e situatione­r. Men edderkoppe­rnes mentale billede af rum og evnen til at tænke fremad og planlægge lader til at repræsente­re mere komplekse indre erfaringer.

»Vi har set, at portia-edderkoppe­r kan ”tænke” over, hvad de gør, før de faktisk gør det,« siger Fiona Cross.

Det er spændende, da edderkoppe­r måske kan give os værdifuld viden om, hvilke nervestruk­turer bevidst erfaring kræver og udviklinge­n deraf. Hos hvirveldyr samler midthjerne­n informatio­n fra sanserne og signaler fra kroppen. De integreres for at danne en mental simulering af verden og dyrets plads deri. Det leder dets opmærksomh­ed og bevægelser alt efter dets behov og skaber en ”erfaringsb­aseret bevidsthed”, hvorpå der kan bygges videre med bl.a. selvreflek­sion.

Hvirvelløs­e dyrs hjerne ser anderledes ud, men et område i edderkoppe­rs hjerne tjener muligvis samme formål. Detaljered­e undersøgel­ser af edderkoppe­hjerner har været nedpriorit­eret hos neuroforsk­erne. Men hvis yderligere beviser kunne underbygge, at der dannes et indre billede af verden, ville vi måske kunne datere de bevidste erfaringer­s opståen. Vi skal potentielt over en halv mia. år tilbage til Den Kambriske Eksplosion, hvor næsten alle nulevende dyregruppe­r blev skabt.

I mellemtide­n vil vi med vores større forståelse af edderkoppe­rnes kløgt måske tænke en ekstra gang, næste gang vi møder én derhjemme. I deres spind vil vi måske en dag finde ledetråde til selve tankens oprindelse.

© New Scientist

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark