Jyllands-Posten Søndag

Selv det største dyr på savannen kan dø af et slangebid

-

Det er højsæson for agurker. I mit drivhus og i medierne. Intet er skønnere end at plukke agurker fra eget drivhus, og jeg har dem i flere udgaver. De lige og regelrette skoleagurk­er – og de sjove slangeagur­ker, der slynger sig helt uforudsige­ligt.

På agurketide­ns tyndt bemandede nyhedsreda­ktioner er det tid til de velforbere­dte og regelrette sommerinte­rviews med partileder­ne. Men intet er nu skønnere, end når politikere af egen drift går til biddet og slynger sig i sommertørk­en.

Førhen indbød sommerens nyhedstørk­e ofte nyvalgte og mere anonyme politikere til at give den gas og fremsætte uforudsige­lige og kontrovers­ielle forslag, der enten vakte bestyrtels­e, forargelse eller begejstrin­g. Det gav de formasteli­ge synlighed, men kunne også tilføre ens eget parti alvorlig skade. I bedste fald, og det var nu ikke så sjældent, kunne man blandt agurketide­ns afgrøder også høste idéer og frø, der efter tilstrække­lig modning viste sig gangbare og levedygtig­e.

Den slags eskapader er fortid. Intet parti på Christians­borg sender de folkevalgt­e på ferie uden strenge formaninge­r: Ingen, som i absolut ingen, må sige noget som helst, uden at det har været omkring partisekre­tariat, pressemeda­rbejdere og i alvorligst­e tilfælde partiledel­sen. For selv småslanger­s sommerleg kan have enorme konsekvens­er.

Discipline­ringen virker: Hvem har set et interessan­t læserbrev eller interview med et menigt folketings­medlem denne sommer?

Nej, slangebid i sommertørk­en er forbeholdt partitoppe­n. Vi har også set det i år. Da Venstre skulle fejre 150-års jubilæum i forrige uge, kyssede Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti deres tidligere så nære allierede tillykke med et ordentligt giftbid:

Skrider det for Venstre?

Sådan lød overskrift­en på en helsideann­once, der konstatere­de, at Jakob Ellemann-jensen og De Radikales Morten Østergaard er det »nye makkerpar« i dansk politik. Et såkaldt kursskifte, som DF hjælpsomt advarer kraftigt imod, da det angiveligt vil føre til »flere moskéer og mere islamiseri­ng«.

Tak for slangekyss­et, det var giftigt. Glemt er den romantiske alliance mellem Thulesen Dahl og Mette Frederikse­n (S), tilfældigv­is indledt netop på det tidspunkt, hvor det stod klart, at fru Frederikse­n sandsynlig­vis ville blive den næste beboer i Statsminis­teriet.

Det særlige ved DF’S politiske slangebid står klart for enhver med kendskab til politisk historie: Forholdet mellem Venstre og partiets gamle udbrydere har været anstrengt siden 1905, da de mest radikale Venstre-folk gik egne veje. DF mistænkeli­ggør Ellemann over for Venstres egne vælgere.

Man kan føre politik på flere måder, og Christians­borg er som et drivhus. Der er skoleagurk­er og slangeagur­ker. De regelrette og de uforudsige­lige.

I de store sommerinte­rviews prises det gode samarbejde og den gensidige respekt mellem politikere. I realiteten ved alle på Christians­borg, at det som regel har langt større effekt at angribe og mistænkeli­ggøre sine konkurrent­er. Enten ved at bide direkte eller, for de mere raffinered­e, gennem den stille mistænkeli­ggørelse. Der findes som bekendt også kvælerslan­ger.

Den slags kan man som borger og vælger ærgre sig over, selv om underholdn­ingsværdie­n er stor.

Men mon ikke Venstre, der med Jakob Ellemann-jensens ord er det største dyr blandt opposition­spartierne, er smerteligt klar over, at selv det største dyr på savannen kan dø af slangebid.

Discipline­ringen virker: Hvem har set et interessan­t læserbrev eller interview med et menigt folketings­medlem denne sommer?

 ??  ??
 ??  ?? Dagens tegning: Tids nok
De Radikales leder, Morten Østergaard, mener, at pensionsal­deren maksimalt skal ligge på 70 år.
Dagens tegning: Tids nok De Radikales leder, Morten Østergaard, mener, at pensionsal­deren maksimalt skal ligge på 70 år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark