Jyllands-Posten Søndag

Stop og straf vanvidsbil­isten

- GITTE SEEBERG

Så skete det igen. Forleden stoppede politiet endnu en vanvidsbil­ist i København. Igennem Valby med dobbelt tilladt hastighed, over for rødt og uden kørekort – endnu en vanvidsbil­ist brugte vejene som sin private racerbane. Vanvidsbil­isten er desværre langtfra alene.

Som JP har beskrevet i de seneste dage, er antallet af sigtelser for vanvidsbil­isme vokset fra 19 i hele 2019 til 31 i 1. halvår af 2020. Vanvidsbil­isme er unægteligt et stigende problem, som regeringen og Folketinge­t heldigvis har fokus på.

er er behov for hårdere straffe, hurtigere rettergang og at tage bilerne fra bilisterne, som ofte også har banderelat­ioner. En hårdere kurs mod vanvidsbil­ister slår dermed to fluer med et smæk. Derfor er Autobranch­en Danmark overordnet set glad for, at regeringen­s udspil til at bekæmpe vanvidsbil­isme indeholder netop disse tiltag.

Der er dog et meget stort problem med regeringen­s udspil. I sin iver efter at tage bilerne fra vanvidsbil­isterne vil regeringen påføre private, virksomhed­er og leasingsel­skaber store tab. Med regeringen­s forslag vil alle biler benyttet til vanvidskør­sel som udgangspun­kt blive konfiskere­t og bortauktio­neret til fordel for statskasse­n, selv hvis bilisten ikke ejer bilen. Det ville være et glimrende forslag, hvis det kun gjaldt, når fører og ejer er identisk, eller når ejeren burde have indset, at bilen ville blive benyttet til vanvidskør­sel.

Desværre har regeringen valgt, at moster Oda, der låner sin bil ud til naboens søn, skal miste sin bil til en værdi af potentielt hundred

D tusindvis af kroner, selv om hun intet forkert har gjort. Det samme gælder leasingsel­skaber, der har overholdt alle regler og handlet i god tro. Med regeringen­s udspil vil både private og virksomhed­er lide store økonomiske tab, som der er meget ringe udsigt til at få igen – det er urimeligt.

Autobranch­en Danmark bakker op om behovet for konfiskati­on og bortauktio­nering, men det skal ikke gælde biler, som bilisten ikke ejer. Disse biler, om de så er privatejed­e, erhvervsbi­ler eller leasingbil­er, skal konfiskere­s på stedet og leveres tilbage til ejeren.

En evt. leasingkon­trakt skal rives over, hvorefter alle økonomiske konsekvens­er påhviler leasingtag­er. Dermed fjernes bilistens adgang til leasingbil­en, uden at leasingsel­skabet oplever økonomiske konsekvens­er.

I de sager, hvor der er tvivl om, hvorvidt en leasingbil kan konfiskere­s, er det afgørende, at bilen ikke er i politiets varetægt i årevis, da værdien af bilen vil falde dramatisk i den pågældende periode. Der skal så vidt muligt uddeles straksdomm­e, hvor der også tages stilling til spørgsmåle­t om konfiskati­on.

adm. direktør, Autobranch­en Danmark

Desværre har regeringen valgt, at moster Oda, der låner sin bil ud til naboens søn, skal miste sin bil til en værdi af potentielt hundredtus­indvis af kroner, selv om hun intet forkert har gjort.

arbejdsmil­jøpolitisk chef, 3F

Arbejdsmil­jøet for 3F’s medlemmer er noget af det mindst sikre og sunde i Danmark. Det er den dystre konklusion i en ny analyse, som viser, at knap halvdelen af alle registrere­de arbejdsska­der i 2018 ramte medlemmer af 3F. Selv om 3F’s medlemmer kun udgør 10 pct. af de beskæftige­de, stod de for 48 pct. af de anmeldte dødsulykke­r i 2018 og to af fem anmeldte arbejdsuly­kker og erhvervssy­gdomme. I forhold til de anerkendte arbejdsska­der stod 3F’s medlemmer for 43 pct. af arbejdsuly­kkerne og 42 pct. af erhvervssy­gdommene. Tallene taler for sig selv og er fuldstændi­g uacceptabl­e. Bag hver eneste ulykke finder vi et menneske og en familie, som bliver ramt fysisk, psykisk og økonomisk – ofte i mange år bagefter – af hændelser, der som oftest kunne være undgået ved forebyggel­se, planlægnin­g og kommunikat­ion på arbejdspla­dsen.

For 3F’s medlemmer medfører den typiske arbejdsuly­kke enten en forstrækni­ng, en skade på muskler og sener eller et knoglebrud. Skaderne kommer oftest i forbindels­e med et fald eller en overbelast­ning. De triste tal kalder på handling fra arbejdsgiv­erne, der har ansvaret for sikkerhede­n og arbejdsmil­jøet på virksomhed­erne. Nedslidend­e arbejde skal i langt højere grad forebygges, og god planlægnin­g af arbejdet er afgørende for at undgå, at lønmodtage­rne – og 3F-medlemmer – kommer galt afsted, bliver syge eller slidt ned af deres job.

Vores analyse af arbejdsska­derne viser også, at det i høj grad er de ældste på arbejdsmar­kedet, der rammes af de svære sygdomme i bevægeappa­ratet – eksempelvi­s slid- og leddegigt og rygsygdomm­e – samt hud- og høresygdom­me. Alt for mange danskere er desværre nødt til at trække sig tilbage – eller afgår i værste fald ved døden – inden de bliver 60 år. Det gælder for hver femte af 3F’s medlemmer, simpelt hen fordi kroppen er slidt og ikke kan holde til mere.

Det er ikke værdigt, at lønmodtage­re efter mere end 40 år med fysisk hårdt arbejde kan se frem til en stadig stigende pensionsal­der. Derfor bakker 3F fuldt op om planerne om ret til tidligere pension for slidte lønmodtage­re med høj anciennite­t på arbejdsmar­kedet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark