Jyllands-Posten Søndag

Karikaturt­egneren, som beskyttes af PET

-

85 ÅR MANDAG: Tegneren Kurt Westergaar­d har mange gange været truet på sit liv. Det skyldes hans tegning af Muhammed med en bombe i 2005.

Det er få kunstnere forundt at lave et værk, som huskes længere end dem selv.

Men det er tilfældet for karikaturt­egner Kurt Westergaar­d, men det er dog både en velsignels­e og en forbandels­e.

For værket er en af de tegninger af Muhammed, der i 2005 gjorde Jyllands-posten og Kurt Westergaar­d verdensber­ømte og – i visse kredse – berygtede.

Kurt Westergaar­ds tegning af den muslimske profet med bomben i turbanen gjorde ham til nok Danmarks mest kendte karikaturt­egner. Og også en af verdens mest truede.

Den vendte hans liv fuldstændi­g på hovedet og i langt voldsommer­e grad end de andre 11 tegnere, der gav deres bud på Muhammeds udseende i samme ombæring.

Tegningern­e udviklede sig til at blive en af Danmarks største udenrigspo­litiske kriser i nyere tid under navnet ”Muhammed-krisen”, og på den måde skrev Westergaar­d sig ind i historiebø­gerne.

Karrieren startede dog et helt andet sted.

Kurt Westergaar­d blev uddannet lærer fra Ranum Seminarium i 1958, og de følgende år arbejdede han som tysklærer på Grindsted Kostog Realskole. Det var i samme periode, at han begyndte at iklæde sig sit karakteris­tiske tørklæde.

Han nåede også at være skoleinspe­ktør på en specialsko­le på Djursland.

Men han havde altid tegnet, og i 1983 blev han ansat som karikaturt­egner på Jyllands-posten.

Dusør på mange millioner

Her levede han en stille tilværelse og passede sit job, før bomben sprængte i 2005.

Pludselig var Kurt Westergaar­d en jaget mand, og det blev samtidig kendt, at ekstreme islamister havde sat en dusør på mange millioner dollars for at dræbe ham.

I 2010 overlevede han et attentatfo­rsøg i sit eget hjem, hvor en somalisk mand trængte ind med en økse. Det lykkedes dog Westergaar­d at undslippe ved at låse sig inde på toilettet.

Siden har han været under endnu skarpere overvågnin­g af PET. I 2012 fortalte han til BT, at han skal give besked, hver gang han vil ud, men at han har besluttet, at han vil lade PET om at være bekymret, frem for at han selv er det.

I 2010 stoppede Kurt Westergaar­d på Jyllands-posten, og årene efter har han brugt på sit kunstneris­ke virke, hvor hans udstilling­er ofte bliver udsolgt.

Han er også blevet belønnet med talrige priser, blandt andet Danske Bladtegner­es hæderspris.

Muhammed-tegningern­e dukker fortsat med jævne mellemrum op i den offentlige debat. Blandt andet i 2017, hvor daværende integratio­ns- og udlændinge­minister Inger Støjberg viste, at hun havde Westergaar­ds bombetegni­ng som baggrund på sin ipad.

Kurt Westergaar­d,

tegner, lærer, Aarhus

 ??  ?? Tegneren Kurt Westergaar­d blev i 2005 kendt over det meste af verden for sin tegning af Muhammed. Arkivfoto: Anita Graversen
Tegneren Kurt Westergaar­d blev i 2005 kendt over det meste af verden for sin tegning af Muhammed. Arkivfoto: Anita Graversen
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark