Jyllands-Posten Søndag

Viognier i hele verden

Portræt af en druesort, der har rejst sig som en Fugl Fønix af asken.

- NIELS LILLELUND lillelund@jp.dk

Viognier var ved at dø. Lige ved. I 1965 kun otte hektar, i 1971 12 hektar i appellatio­nen Condrieu og i den særlige selvstændi­ge appellatio­n inden for dette område, der hedder Château-grillet, producente­n, der er sin egen appellatio­n.

I dag er det beplantede areal næsten tyve gange større i Condrieu, som har haft vokseværk – paradoksal­t nok takket være viognierdr­uens succes i den nye verden. Paradoksal­t, fordi viognier-druen er tæt knyttet til dette område, hvor den får den nødvendige syre. Og syre er altid nødvendig i en vin, javel, men når vi taler om condrieu i særlig grad, for druen er i sig selv fed, eksotisk og rig, så den kræver stram styring.

Den amerikansk­e forfatter Jay Mcinerney, der senere blev vinskriben­t ved siden af, udnævner condrieu til sin yndlingsvi­n og siger et sted, at det er som at skulle forklare et haiku: »Jeg kunne også fortælle jer, at hvid fersken er min favoritfru­gt, og at condrieu ofte smager af hvid fersken, skønt den ofte hælder mod abrikos.«

Men det er i lige så høj grad viognierdr­uen, han der beskriver.

Vinen fra John Alban er et klassisk eksempel på det, en ganske fed, olieret, rig sag, lige noget for husarerne, men også en vin med klassisk kvalitet. John Alban var førende blandt de såkaldte Rhône Rangers, der arbejder seriøst med Rhône-druerne i Californie­n, og hans vine er stedse ret fremragend­e.

Viognier på verdensrej­se

Siden har druesorten­s succes bredt sig til næsten hele verden – heraf dagens rubrik. En vin fra Castilla Y Leon i Spanien overrasked­e mig positivt som så mange andre spanske hvidvine i disse år. Jeg tror, det er første gang, jeg har smagt viognier fra det område, men den er flot, mineralsk og rank.

Det er nyt, anderledes med det sydlige Frankrig, hvor druesorten længe har været anvendt, ikke mindst i prisbillig­e vine, hvor den tilfører masser af smag, frugtighed og sødme. Masser af bang for the buck. Kunsten er at bevare syren, som er sine qua non også her. Man kan så vælge at standse den malolaktis­ke gæring, som Rostaing i Condrieu gør det, en næsten arrogant måde at gribe den vin an på, men det passer også godt til mandens personligh­ed. Og det virker. Viognier får en helt anderledes mineralsk karakter og

FÅ VIN I ØRERNE

Lyt til podcasten

”Hvad drikker Lillelund?” på www.jp.dk/podcast

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark