Jyllands-Posten Søndag

AARHUSIANS­K NATURKANON

-

Forstbotan­isk Have er en af de mere oversete parker i Aarhus, men ikke desto mindre med en helt særlig karakter, der har inspireret til overskrift­en på indgangspo­rtalen ”Fredfyldt Park”. Forstbotan­isk Have er anlagt tilbage i 1923. På de ca. 5 hektar findes omkring 900 arter af træer og buske. Der er dog ikke tale om en park eller have i traditione­l forstand. Tværtimod, her er givet plads til mange døende træer, og meget dødt ved får lov at ligge til videre forfald.

Havens mange stedsegrøn­ne arter gør, at Forstbotan­isk Have også er en grøn oplevelse om vinteren.

Særlig biologisk, geologisk eller landskabel­ig værdi

På grund af parkens særlige placering midt i skoven rummer den en meget artsrig fuglefauna ikke mindst blandt de ynglende spurvefugl­e som f.eks. munk, rødstjert, grå fluesnappe­r, sortmejse og topmejse. De gamle træer giver også ynglemulig­heder for hulrugende fugle som stor flagspætte og huldue.

Mængden af dødt ved (døde træer, som ligger i skovbunden) udgør et vigtigt potentiale for et rigt svampe- og insektliv.

Sådan kommer du til Forstbotan­isk Have

I bil kan du fra Aarhus køre ad Kongevejen og dreje mod vest (til højre) ad Skovriderv­ej umiddelbar­t før Oddervej. Her kommer du til en pplads på højre hånd ca. 150 m fra Kongevejen.

JP Aarhus præsentere­de den 3. juli den første kandidat: Brabrand Sø og Årslev Engsø.

Den 9. juli: Egå Engsø. 15 unikke naturområd­er er nomineret til Aarhus’ Naturkanon. Stederne er udvalgt af Teknik og Miljø og Det Grønne Råd.

Nu er det op til borgerne at stemme på deres yndlingsna­tur og sikre stedet en plads i den endelige naturkanon. I de kommende uger vil de 15 naturområd­er blive præsentere­t i JP Aarhus.

Afstemning­en er åben frem til den 31. juli 2020 på www.aarhus.dk/naturkanon

Alle kan deltage og stemme på fem steder.

De 10 områder, som får flest stemmer, skal udgøre den endelige Aarhus’ Naturkanon.

Kanonen forventes offentligg­jort i august 2020.

 ??  ?? Foto: Aidin Esmaeli/aarhus Kommune
Foto: Aidin Esmaeli/aarhus Kommune

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark