Jyllands-Posten Søndag

Naboglæder – og sorger

-

Naboer er et fantastisk koncept. De er med til at gøre det sted, man bor, til mere end bare mursten og mørtel.

I princippet kunne jeg f.eks. bo i et hvilken som helst parcelhus på en hvilken som helst villavej i en hvilken som helst by. Men når jeg lige siger godmorgen til genboen, der lufter sin hund, får en sludder med nabokonen henover hækken eller låner et løg af den anden genbo, fordi jeg glemte at snuppe lige netop det med ned i kurven, da jeg var oppe at handle – ja, så føler jeg mig faktisk hjemme.

Mit nærmiljø i form af mine naboer en en del af min hjem-følelse. Jeg har ikke bare knyttet mig til mit hus - jeg har også knyttet mig til dem, der bor omkring mig.

På den måde skaber (gode) naborelati­oner en tilknytnin­g til nærmiljøet og gør det til mere end bare et sted, hvor man sover, spiser og opholder sig.

Men. Og det er faktisk et ret stort men, for naboer er også noget af det, vi kæmper allermest med i vores hjem, og naboerne er rod til store problemer for mange danskere.

I en undersøgel­se fra Statens Institut for Folkesundh­ed svarede en tredjedel af beboerne i etageejend­omme, at de følte generet af at støj fra deres naboer. Og ifølge antropolog og forsker i nabostøj, Sandra Lori Petersen, kan op mod 70 pct. af konflikter­ne mellem naboer i etageejend­omme spores tilbage til støjgener. Hun har forsket i, hvornår vi oplever vores naboers lyde som generende og hvorfor, og har netop publiceret hvidbogen ”Nabostøj – en fælles udfordring” sammen med en række andre fagekspert­er inden for forskellig­e områder – herunder arkitekter, støjforske­re, byggetekni­ske eksperter og akustikere.

Sammen kommer de med en række nye anbefaling­er til, hvordan man håndterer sine naboers lyde i hvidbogen.

En af hovedpoint­erne, som de forskellig­e fagekspert­er kommer frem til i hvidbogen, er, at løsningen rigtig ofte ligger et andet sted end din eller din nabos adfærd. Meget ofte er det et spørgsmål om den bygning, du bor i.

I denne udgave af Bolig kan du læse mere om, hvilke af vores naboers lyde, vi typisk finder mest enerverend­e, hvorfor – og hvad du kan gøre ved det, hvis du er træt af, at naboens lyde invadrer dit hjem.

God fornøjelse og god søndag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark