Jyllands-Posten Søndag

Sådan gør du græsplænen plan

Er der små eller større fordybning­er i din græsplæne, kan du nemt gøre plænen jævn igen. Se og læs, hvordan du gør.

- LOUISE SKØTT GADEBERGUS

Græsplænen kan med tiden blive ujævn og hullet, og det kan både skyldes, at plænen fra starten er lagt eller sået på et ujævnt grundlag, eller at jorden med tiden er sunket sammen flere steder. Det kan også være års lugning af ukrudt, nedlæggels­e af et tidligere bålsted eller aktiv leg på græsset, der med tiden har gjort plænen ujævn.

Hvor ujævn er græsplænen?

Kig på plænen. Er hele eller store dele af græsplænen meget ujævn, og er der mange hundrede huller, fordybning­er og små bakketoppe, kan det være det letteste at starte helt forfra, jævne underlaget og så en ny græsplæne.

Har du mindre ujævnheder i græsplænen, skal du jævne dem ud med en såkaldt topdressin­g. En topdressin­g fylder i højden og udligner dermed fordybning­en og er god til at få nyt græs til at vokse i.

Det er mest optimalt at topdresse plænen i sensommere­n.

Opskriften på en god topdressin­g

Bland to dele kompostmul­d med en del sand. Dette blandingsf­orhold passer godt til den gennemsnit­lige plæne.

Er jorden meget lerholdig, kan det være en god ide at bruge mere sand i blandingen, så den består af en del kompostmul­d og en del sand. Er jorden omvendt meget sandet, kan du bruge firefem dele kompostmul­d til en del sand.

Sådan gør du

Bland græsfrø i din topdressin­g. Se på posen med græsfrø, hvor mange der skal i. Bland blandingen godt, så det er jævnt fordelt. Brug en stor ske eller hånden.

Fyld topdressin­gen i ujævnheder­ne i plænen. Fordel topdressin­gen med hånden, så det er jævnt fordelt, og ujævnheder­ne er godt fyldt op.

Sådan jævner du større huller ud

Proceduren er den samme ved større huller, men fyld ekstra topdressin­g i og tryk det. Der skal være en lille top på i forhold til resten af plænen, da topdressin­gen i hullet vil blive trykket sammen med tiden.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Bolius.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark