Jyllands-Posten Søndag

»Alle designere og arkitekter burde lege noget mere«

Den australskf­ødte designer og arkitekt, Emily Broom, har netop vundet Bolia Design Award for tæppeserie­n Zen, der blev til under coronanedl­ukningen, hvor hun pludselig fik en masse tid til at sidde på gulvet og eksperimen­tere med maling og ler.

- PAULINE BENDSEN

Zen-tæppet, der er lavet af 100 pct. genanvendt materiale fra plasticfla­sker, har netop vundet dette års Bolia Design Award og kommer i handlen som en del af Bolias efterår/vinterkoll­ektion. Zen-tæpperne er holdt i lyse grå og beige farver: »Intentione­n at tage en rejse gennem nogle af de typiske elementer, man finder i Danmarks natur: Sand, småsten, mos og vand. Dette er også de vigtigste elementer, der lægger fundamente­t i de fleste zenhaver, og det har været inspiratio­nen for hele zentæppese­rien.« Fotos: PR

omgivende haver. Det fascineren­de ved disse haver er, at de ofte er anlagt i meget urbane områder, men at de alligevel føles meget afsondrede og besidder en stor ro og stilhed.«

Emily Broom ville lave et tæppe, der kunne give en følelse af grounding og ro midt i en verden under omvæltning.

»Vi er så heldige i København, specielt på denne årstid, hvor der er en overflod af grønne træer og fugleliv. Under nedlukning­en startede jeg dagen med yoga på min altan efterfulgt af en kort meditation, hvor jeg nærmest kunne forestille mig, at jeg sad i et af de japanske templer med udsigt til en zenhave. Det er essensen af denne følelse, jeg forsøger at kommuniker­e med designet af mit tæppe.«

Nyt liv til gamle plasticfla­sker

Det er ikke umiddelbar­t til hverken at se eller mærke, men zen-tæppet er vævet i Pet-garn, som er lavet af genbrugte plasticfla­sker, og det er et materiale med mange fordele, fortæller Emily Broom:

»Engang føltes genanvendt­e materialer som dette meget plastic-agtigt, men der er sket en stor udvikling. Pet-fiber føles slet ikke syntetisk, det føles faktisk som uld. Og så er det meget mere holdbart – du kan spilde rødvin eller kaffe på det, uden at der kommer pletter, og du kan endda lægge det udenfor.«

Fokusset på bæredygtig­hed er noget, Emily Broom har fået ind med modermælke­n som arkitekt, fortæller hun:

»Det er en del af ens uddannelse som arkitekt. Du får at vide, at alt, hvad du laver, skal være bæredygtig­t – hvad end det handler om materialer­ne, du bruger, eller om godt design, der kan holde i generation­er.«

Men idéen om bæredygtig­hed står vel i kontrast til produktion­en af nye ting?

»Ja, forbrugeri­sme er et problem, men i mindre grad i Danmark, fordi der er en værdsættel­se af ting, der er designet til at holde. Det handler ikke om at have det hele, men om at have få gode designmøbl­er eksempelvi­s, der betyder noget for os. Det er faktisk noget, jeg har lært af at flytte til Danmark. Folk forbruger ikke så meget her. Man sætter en værdi i at investere i en god stol. Bedsteforæ­ldre giver deres møbler videre til næste generation. Mine spisebords­stole er fra 1953, og de er stadig smukke.«

Tror du, bevægelsen i retningen af bæredygtig­hed og ”buy less” vil fortsætte med at vokse?

»Helt sikkert. Det bliver den nødt til. Det hjælper, når regeringer putter skatter på, som den danske regering netop har gjort ved at lægge skatter på Co2-udledninge­r. Det bidrager til at understreg­e vigtighede­n af, at vi skal leve mere bæredygtig­t og sætte et mindre aftryk på planeten – for vi har ikke en anden. Jeg tror, at coronanedl­ukningen har lært os, at vi ikke har brug for så meget. Folk gror deres egne grøntsager og bager deres eget brød. Jeg håber, at det holder – selv om jeg godt ved, at mange er ved at glide tilbage i de gamle vaner.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark