Jyllands-Posten Søndag

Kinesisk statsorgan­isation har givet millioner til danske skoler

- Mads.bonde@jp.dk

Danske uddannelse­r får økonomisk støtte og udsendte lærere via såkaldte Confucius-aftaler med Kina. Dansk Folkeparti og Venstre vil have det undersøgt.

En kinesisk statsorgan­isation er involveret i undervisni­ng i kinesisk sprog og kultur på flere danske uddannelse­sinstituti­oner.

I øjeblikket har mindst 10 skoler fra gymnasialt niveau og op aftaler via det såkaldte Confucius-samarbejde og kan dermed få kontant støtte af Kina. Opretter man et Confucius-institut på skolen, kan man også få udsendt gratis lærere fra Kina.

Ifølge Kina-ekspert Luke Patey fra Dansk Institut for Internatio­nale Studier skal de udsendte lærere tegne et positivt billede af Kina og undgå kontrovers­ielle emner som Den Himmelske Freds Plads-massakren. Han er kritisk over for samarbejde­t:

»Selvfølgel­ig er der ytringsfri­hed i Danmark – også for kinesiske statsinsti­tutioner. De skal have lov til at have uafhængige institutio­ner i Danmark, men ikke inde på gymnasier og universite­ter, hvor åben og fri tænkning respektere­s.«

Gennem årene har Kina betalt over 20 mio. kr. til de nuværende samarbejde­r samt to nedlagte, viser svar til Jyllands-posten. Ikke alle skoler har dog ønsket at svare.

Dansk Folkeparti­s uddannelse­sordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, er imod den kinesiske indblandin­g.

»Når nogen kommer udefra og giver os penge, så gør de det ikke for vores blå øjnes skyld,« siger han og foreslår, at en bebudet undersøgel­se af dansk-kinesisk forskning udvides til også at omhandle Confucius. Venstres ordfører, Ulla Tørnæs, bakker op om en undersøgel­se:

»Selv om vi er et lille land, skal vi ikke være naive.«

Uddannelse­sminister Ane Halsboe-jørgensen holder ferie. Socialdemo­kratiets ordfører, Bjørn Brandenbor­g, oplyser om en undersøgel­se, at partiet »er opmærksom på at se på, om det også skal omfatte uddannelse­ssamarbejd­e«.

Den kinesiske ambassade skriver i et svar, at »beskyldnin­gerne« mod

Confucius-institutte­rne er »grundløse«, og at samarbejde­t har gavnet sprogunder­visning, venskab og samhørighe­d.

MADS BONDE BROBERG

FREGATTEN

JYLLAND

Kinas millioner: Venskab eller propaganda?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark