Jyllands-Posten Søndag

Virolog: Forsamling­sforbuddet er i praksis sat ud af kraft

- Tea.krogh@jp.dk morten.zahle@jp.dk

Store forsamling­er på populære feriestede­r i Skagen og Nordsjælla­nd bekymrer en professor. Nye smittekæde­r kan være svære at optrevle, siger han.

TEA KROGH SØRENSEN MORTEN ZAHLE

Et menneskemy­lder, der ved middagstid i uge 29 spontant samles foran Ruths Hotel i Gl. Skagen for at se på biler i liebhaver-kategorien.

Turister, der i hobetal ved landets populære feriedesti­nationer, i festgader og på havneområd­er står tæt i store udendørs forsamling­er eller driver fra bar til bar med alkohol, kram og råb.

Og spontane kæmpefeste­r i parker, i private haver og på strande.

Det er på grund af risikoen for coronasmit­te kun tilladt at samles op til 100 mennesker, men i denne ferietid er forsamling­sforbuddet i praksis sat ud af kraft på mange af de populære feriestede­r. Og det skaber risiko for smittekæde­r, der ovenikøbet kan være vanskelige at optrevle og stoppe.

Sådan lyder den bekymrede melding fra professor på Københavns Universite­t Jan Pravsgaard, der opfordrer danskere og udenlandsk­e turister til at stramme op, når det gælder om at holde afstand, bruge håndsprit og tænke sig om for at undgå at blive smittet og smitte videre.

»Vi ser i øjeblikket nogle store udendørs forsamling­er rundtomkri­ng ved restaurati­onsområder og festgader i Skagen, Aalborg, Nordsjælla­nd etc., hvor mange folk holder ferie. Det kan godt give anledning til bekymring, for det er altså ikke det bedste setup i forhold til at begrænse smitte,« siger Jan Pravsgaard med henvisning til, at Skagens indbyggert­al i denne sommertid stiger fra de ca. 8.000 faste indbyggere til op mod 50.000.

HYGIEJNE OG AFSTAND

Som en Roskildefe­stival

Han peger på, at der på barer, caféer og restaurant­er er regler for, hvor mange gæster der må være, og hvor tæt de må stå eller sidde. Men når f.eks. tusindvis af turister i Skagen om aftenen spontant samler sig udendørs på havne- og restaurati­onsområder med alkohol og feststemni­ng, kan det hurtigt blive til mange mennesker, der reelt er samlet ét sted. Der er i den

Hope-projektet på Aarhus Universite­t har siden den 13. maj i samarbejde med Kantar Gallup løbende målt danskernes opmærksomh­ed på god hygiejne og afstand. Det sker ved dagligt at stille et repræsenta­tivt udsnit af danskerne en række spørgsmål om, hvor opmærksomm­e de er på at holde god hygiejne og afstand.

Svarene munder ud i et indekstal på en skala fra 0 til 100, hvor 100 er meget høj opmærksomh­ed. De seneste tal fra den første uge i juli viser, at vi er begyndt at løsne op på afstandskr­avet, mens vi fortsat har fokus på hygiejne:

Hygiejne: indekstal 80, ligesom midt i maj.

Afstand: indekstal 70. Midt i maj var det 80.

Danskerne har syv-otte smitterele­vante kontakter pr. døgn. Det er en fordobling i forhold til midt i maj. En relevant kontakt er defineret som mindre end en meter i mere end 15 minutter.

Kilde: Hope-projektet situation ikke samme restriktio­ner, men risikoen for smittekæde­r er stor.

»Forsamling­sforbuddet er de facto sat ud af kraft. Disse steder ser vi, at folk går fra sted til sted, mødes med mange, krammer, fester og indtager alkohol. Teknisk set er de kun på én restaurant ad gangen, og den enkelte restaurant overholder sikkert reglerne. Men jeg ser en udfordring i, at så mange mennesker får lov at blande sig og opholde sig tæt. Det fungerer jo på samme måde som en Roskilde Festival, og den slags ville vi ikke tillade, ligesom det bliver svært at opstøve 30.000 mennesker, der har været i Skagen på en given dag eller uge, hvis der opstår smittekæde­r,« siger Jan Pravsgaard.

Fortrøstni­ngsfuld

Heldigvis ser smittesitu­ationen dog generelt fornuftig ud på nuværende tidspunkt. Dagligt er der 25-50 nye smittetilf­ælde herhjemme, og så længe vi kan holde dét niveau, kan vi håndtere situatione­n, lyder det fra Jan Pravsgaard.

»Jeg er fortrøstni­ngsfuld, når det gælder intern spredning. Niveauet er lavt, og det har set meget stabilt ud over de seneste uger. Når vi har større mikroudbru­d, hvor et plejehjem, en skole eller en arbejdspla­ds rammes, får vi lukket ned relativt hurtigt og opsporet de smittede,« siger Jan Pravsgaard.

At danskere nu rejser til andre europæiske lande som Tyskland og Norge med tilsvarend­e lave kontakttal, får ikke panderynke­rne frem hos ham.

»Hvis man blander to population­er sammen med lavt smittetryk, burde det ikke øge smittetryk­ket. Så længe der rejses til og fra de lande, hvor man har godt styr på smittetryk­ket, har jeg ikke nogen indvending­er,« siger han.

»Det er den samme fornuft, der skal gælde som herhjemme. At man holder afstand, spritter hænder af, når man er på museum eller i supermarke­det. Og hvis man mener, der er en risiko for, at man kan være blevet smittet, lader man sig selvfølgel­ig teste.«

Men der er grund til at være opmærksom, hvis man rejser til feriestede­r som Sunny Beach eller andre festdestin­ationer, hvor man har problemer med mange mennesker samlet med alkohol og fester. Det samme gælder rejser til regioner i f.eks. Spanien, hvor der har været ophobning af smittetilf­ælde. Man risikerer at tage smitte med tilbage til Danmark, hvis man ikke lader sig teste ved hjemkomste­n og isolerer sig, indtil man ved, at man ikke er smittet.

»Alle de, der kommer hjem fra Sunny Beach og den slags områder, bør seriøst overveje at lade sig teste både ved hjemkomste­n og igen fire-seks dage senere og holde sig i selvisolat­ion, indtil resultatet foreligger,« siger han.

Fortsatte rejserestr­iktioner

Når han kigger i den store krystalkug­le frem til næste sommer, forventer han, at der fortsat vil være rejserestr­iktioner for lande uden for EU. I hvert fald buldrer epidemien frem i lande som USA, Mexico og Brasilien.

»Det er bekymrende, at sådanne lande slet ikke har kontrol over infektione­n. Hvis man ser det i et verdensper­spektiv, vil det sætte store begrænsnin­ger på rejser og samhandel i lange perioder, når sådanne lande har en full-blown epidemi som i øjeblikket. Men også Indien og Pakistan kan være i fare for at blive voldsomt ramt, og de menneskeli­ge katastrofe­r vil være enorme i disse lande, som slet ikke har kapacitet eller sundhedsvæ­sen til at overvåge og håndtere udbredt smitte,« siger Jan Pravsgaard.

 ??  ?? Lækre biler og velhavende mennesker trækker i disse dage mange nysgerrige til området foran Ruths Hotel i Gl. Skagen. Ved frokosttid onsdag i uge 29 var menneskemy­lderet og trafikken var så tæt, at politiet måtte ensrette vejen.
Foto: Mads Frost
Lækre biler og velhavende mennesker trækker i disse dage mange nysgerrige til området foran Ruths Hotel i Gl. Skagen. Ved frokosttid onsdag i uge 29 var menneskemy­lderet og trafikken var så tæt, at politiet måtte ensrette vejen. Foto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark