Jyllands-Posten Søndag

Halvø fik kappet navlestren­gen til fastlandet og blev fuglenes ø

- JAN SKRIVER indland@jp.dk

Naturstyre­lsen Thy fik præsentere­t en idé og skaffede en pose penge, hvorpå der blev hyret en entreprenø­r, hvis gravemaski­ner på larvefødde­r listede ud på tangen og fjernede 16.000 tons sand og skabte en 100 meter bred og halvanden meter dyb rende med kraftig strøm af fjordvand.

Og vupti, så havde man forvandlet en halvø til en fugleø med fred og ro til et frugtbart familieliv i sikkerhed for rovdyr.

I år har indflytnin­gen i fuglenes kollektive­r været massiv, og projektet har båret fugle med flere hundrede terner, vadefugle, måger og ænder på vingerne i en tid, hvor mange danske koloniruge­nde kystfugle er under voldsomt pres på grund af forstyrrel­ser og rovdyr.

Havneplads og havterner

»Halvøen blev gravet i midten af 1950’erne og fungerede som havn for Kystdirekt­oratet, da der skulle bygges høfder til kystsikrin­g af Vestkysten på Agger Tange. De senere årtier har halvøen og havnen ligget ubrugt hen, og da ræve, hunde og mennesker frit har kunnet opholde sig på landtangen, har der aldrig været succesfuld­e fuglekolon­ier på stedet. Det var for farligt med for mange forstyrrel­ser for fuglene,« siger Henrik Schjødt Kristensen, der er klitplantø­r i Naturstyre­lsen Thy.

Der kom skred i sagen og sandet, da ornitologe­n Arne Urvang fra Mors, som i mange år har ringmærket småfugle på Agger Tange, foreslog Naturstyre­lsen at forvandle den fugletomme halvø til en ø, der kunne friste kystfuglen­e.

Hunden og fanden løs

»Jeg har i mange år oplevet havterner og fjordterne­r forsøge at etablere sig, men efter kort tid har de givet op, fordi de er blevet skræmt væk. Tidligere har der været mink og ræv på landtangen, men de senere år er luftning af hunde blevet det største problem for ynglende kystfugle. En hund, der er løs, eller som løber i for lang snor, kan i løbet af kort tid ødelægge en hel ynglesæson for jordrugend­e terner og vadefugle. Derfor var det en nærliggend­e tanke at kappe landtangen­s forbindels­e til fastlandet og lade Krik Sandø opstå som en livsforsik­ring til de sårbare ynglefugle, der ikke tåler at blive forstyrret væk fra deres reder,« siger Arne Urvang.

Spærring som sikkerhed

Naturstyre­lsen skaffede til gravearbej­det knap 200.000 kr. fra EU, der gav støtte til etablering af fugleøer, og Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng donerede 25.000 kr. til hjælp for kolonister­ne på sandøen.

»Strømmen i renden mellem sandøen og fastlandet er kraftig, men for en sikkerheds skyld har vi lagt en flydespærr­ing ud, så ræve eller mårhunde ikke kan komme i land, hvis de skulle blive fristet til at gå i vandet for at komme over til fuglekolon­ierne. Særligt mårhunden har ry for at kunne svømme til øer og æde æg og unger, men flydespærr­inger har mange steder vist sig at være perfekte til forebyggel­se af rovdyr, der vil gå i land,« siger Henrik Schjødt Kristensen.

Snart afgang mod syd

Krik Sandø på Agger Tange ved Limfjorden­s vestlige munding har i år fået sit gennembrud som fuglenes ø, hvor terner, vadefugle og ænder i store antal har succes med ynglen i sikkerhed for ræve, mårhunde, hunde og deres ejere

Mens højsommere­n er over os, er årets unger fra fugleøen ved at se, om vingerne kan bære.

Alle de ynglepar, der har haft rede på øen, er lykkedes med æg og unger. Ternernes ungfugle skal allerede i august være klar til at indlede deres efterårstr­æk. Havterner, fjordterne­r, splitterne­r og dværgterne­r er blandt de første trækfugle, som forlader os om efteråret for at søge mod frostfri fiskeplads­er sydpå.

Sandøen ligger i Krik Vig, og er cirka 2,4 hektar stor. På grund af aflejringe­r af sand i vigen øst for øen vil den formentlig vokse de kommende år.

Havterne Fjordterne Dværgterne

Klyde Hættemåge Sølvmåge Splitterne Knarand Rødben Stor præstekrav­e

Gråand Strandskad­e Toppet Skalleslug­er

Jan Skriver er journalist og fotograf. Læs flere artikler om natur på

 ??  ?? Det var lidt af en udfordring at grave renden og forvandle landtangen til en ø, for naturen i området er dynamisk med en usikker sandet bund. Foto: Naturstyre­lsen Thy
Det var lidt af en udfordring at grave renden og forvandle landtangen til en ø, for naturen i området er dynamisk med en usikker sandet bund. Foto: Naturstyre­lsen Thy

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark