Jyllands-Posten Søndag

Med kvindehære­n på offensiv i Paris

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Kvinder var lette ofre for vold under coronakris­en i Frankrig. En kvinde dræbes hver anden dag. Det vil franske feminister sætte en stopper for.

Kommandogr­uppen består af to hardcore feminister. Marguerite Stern i rød læbestift, turkis hår og blå shorts og streetarti­sten Lady.k alias Jessica i en glimtende guldkjole. De er bevæbnet med to spande med klister, en tapetkost og stakke af papirer i A4-størrelse med bogstaver, der tilsammen danner slagord om et alvorligt samfundspr­oblem: Vold mod kvinder.

Frankrig har et af Europas højeste tal for såkaldte feminicide­s, et begreb, der dækker over partneres drab på kvinder. I 2019 blev 151 kvinder dræbt af deres partnere.

Under nedlukning­en af samfundet under coronakris­en her i 2020 er tallet af dræbte faldet svagt. Til gengæld er antallet af anmeldelse­r for vold mod kvinder i hjemmet steget eksplosivt med 36 pct.

Målet for aktionen denne eftermidda­g er husmure i Paris’ 12. og 20. arrondisse­ment. Mens en af kvinderne spreder klister, limer den anden sedler på muren.

Bortset fra en mand på anden sal, der højlydt brokker sig og får en kontant besked tilbage om at lukke kæften, når kun få at ænse aktionen, før den første mur på et par minutter bliver dekoreret med budskabet om, at 250.000 kvinder voldtages i 65 Fn-lande om året.

Så fortsætter angrebet til en ny mur med ledig plads et par gader derfra. Her får forbipasse­rende besked om, at 87.000 kvinder blev myrdet af deres partnere på verdenspla­n i 2017.

»Jeg begyndte med at lime budskaber på mure for et år siden,« fortæller Marguerite Stern, der dengang boede i Marseille og arbejdede alene.

Udløseren var drabet på Julie den 3. marts 2019. Den korsikansk­e kvinde havde anmeldt sin voldelige ekskæreste fem gange til politiet, før han skød hende. Siden fulgte Martine, der blev myrdet med 40 knivstik af sin eksmand. Og alle de andre.

Hendes direkte stil og feministis­ke holdninger faldt ikke i god jord hos alle. Når mænd pifter eller kommer med sexistiske kommentare­r på gaden, får de med garanti svar på tiltale.

»Jeg fornærmer normalt ikke folk. Men jeg råber ofte ad dem i fem minutter, indtil de forsvinder. Hvis alle kvinder gjorde det samme, tror jeg, at mændene ville holde op.«

I 2016 blev der skudt ind igennem vinduet til hendes lejlighed i den sydfranske by.

»Vi oversvømme­r Paris«

Da den nu 29-årige tre år senere flyttede nordpå til en besat bygning i Paris efter at have dekoreret husmure i Sydfrankri­g, forvandled­e hendes initiativ sig til en bevægelse, der nu har spredt sig til mange byer og lande uden for Frankrig.

»40 kvinder mødte op, da jeg den 1. september 2019 inviterede til det første møde i Paris. Tallet svulmede hurtigt op, og på rekordtid var vi flere hundreder, der i små grupper klistrede feministis­ke budskaber på husmure.«

Under sloganet ”vi maler, vi limer, og vi oversvømme­r Paris” ledede Stern sine tropper og uddannede dem til at koncentrer­e sig om aktionen i stedet for at poste billeder på de sociale medier.

Resultatet kan ses på husmure overalt i

Paris og i mange andre byer i Frankrig. Bevægelsen har bredt sig til andre europæiske byer. Nogle af opråbene på husmurene er dateret og knytter sig til et konkret drab og fortæller, at her blev en kvinde skudt, kvalt, brændt eller stukket ihjel af sin mand. Andre er mere almene.

»Hun forlader ham. Han dræber hende.« Eller: »Far har dræbt mor.«

Eller: »Kvinder, rejs jer.«

feminicide­s,

KVINDEDRAB

Top-10 Europa 2017 i forhold til indbyggert­al

Finland Rumænien Letland Tyskland Frankrig Storbritan­nien Spanien Holland

Italien Grækenland.

Kilde: Eurostat

Antal drab på kvinder i 2017

 ??  ??
 ??  ?? To franske feminister, Marguerite Stern og Jessica alias Lady.k, klistrer et budskab voldtægt mod kvinder op på en mur i Paris. Foto: Anne Hollande/hans Lucas
To franske feminister, Marguerite Stern og Jessica alias Lady.k, klistrer et budskab voldtægt mod kvinder op på en mur i Paris. Foto: Anne Hollande/hans Lucas

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark