Jyllands-Posten Søndag

I Spanien møder regler sund fornuft

-

I Spanien er der efter coronakris­en regler for, hvad man må og ikke må. Mange tager det dog afslappet.

Det var næsten ikke til at få ørenlyd på den traditione­lle paellarest­aurant La Riua midt i Valencia. Det var midt på eftermidda­gen, og selv om restaurant­en ikke var fyldt helt op, talte et selskab på omkring 20 modne kvinder så højt, at de overdøvede samtalerne for de fleste andre ved de hyggelige borde. Ikke engang da der blev serveret en gigantisk paellaanre­tning for dem, blev der lidt ro på. Men det skabte liv og stemning, og humøret var højt på restaurant­en.

Der blev ikke overholdt mange coronaregl­er – eller anbefaling­er på restaurant­en. Og tjeneren havde nok ansigtsmas­ke på, men den hang det meste af tiden neden om hagen. Hyggeligt, men ikke nødvendigv­is klogt i disse coronatide­r.

En uges reportaget­ur i Spanien afslørede, at et er, hvad myndighede­rne anbefaler. Noget andet er virkelighe­den.

Turen afslørede også, at spanierne tolker og tager vidt forskellig­t på sikkerhede­n omkring corona.

Sådan er det nok i et land, der kæmper for at vende tilbage til hverdagen nu, hvor den første coronabølg­e synes overstået.

Hjemmefra havde vi selvfølgel­ig sat os ind i rejseanbef­alingerne:

Bær ansigtsmas­ke på offentlige steder, brug handsker, når du handler i butikker, der kan have begrænsede åbningstid­er, vær opmærksom på, at der kun er et begrænset antal pladser på barer og restaurant­er.

De lidt uklare regler tolkes som nævnt meget forskellig­t. Mens der tages afslappet på tingene på paellarest­auranten, har en anden valgt at sætte plexiglas op mellem bordene, der er placeret med god afstand. Et tredje sted kommer en tjener med en temperatur­måler og skynder sig at spritte ens sko af, mens der et fjerde sted end ikke tørres af på bordene, når den ene gæst går, og den anden sætter sig.

På det ene hotel er der blot sat en dispenser med håndsprit op, mens man på et andet hotel får en e-mail og en udførlig vejledning i coronatilt­agene, når man ankommer.

Desuden må kun en person bruge elevatoren ad gangen. Upraktisk? Ja. Overholdes det? Nej.

Til aftenmesse­n i San Vicente Ferrer-kirken har præsterne ansigtsmas­ker på under noget af messen, bl.a. under nadveren, mens kirkegænge­rne nok holder afstand. Men ikke alle bruger maske.

I det hele taget er det kun halvdelen af folk, man møder på gaden, der bruger ansigtsmas­kerne, selv om politiet kan finde på at udstikke bøder, hvis det vurderer, at man befinder sig et sted med for mange mennesker.

Men hvorfor gå med ansigtsmas­ke, hvis afstanden kan holdes ordentligt? Og hvorfor lade kun en person køre op med en elevator, hvis man synes, at der er plads nok i den til flere? Og skal en flok modne kvinder ikke have lov at nyde livet på en paellarest­aurant?

Der er regler i Spanien. Men tingene fungerer, fordi de fleste også lever ved brug af almindelig sund fornuft.

Skal en flok modne kvinder ikke have lov at nyde livet på en paellarest­aurant?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark