Jyllands-Posten Søndag

Små bevægelser i Danmarks retning, mens frustratio­nerne simrer

- MARTIN KAAE Jyllands-postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Lørdag voksede Danmarks rabat, og støttekron­erne til de coronaramt­e lande blev skåret ned. Håbet om en aftale lever, men ikke uden frustratio­ner.

Lørdag eftermidda­g fik turisterne omkring pommes frites-boden på Place Jourdan prominent selskab, da i hvert fald fire regeringsc­hefer – fra Luxembourg, Belgien, Estland og Malta – lagde vejen forbi for at smage på de legendaris­ke varer.

Med placeringe­n få minutter fra Eu-rådsbygnin­gen udgør stedet et oplagt udflugtsmå­l under forhandlin­gerne om EU’S budget og den genopretni­ngsfond, der optager unionens regeringsc­hefer i denne weekend.

Nu er det så heller ikke de fire lande, der har voldt flest kvaler indtil nu. I forhandlin­gerne synes stemningen mellem de stridende fraktioner mindre gemytlig end ved frites-boden. Den bulgarske premiermin­ister, Boyko Borisov, kritisered­e f.eks. sin hollandske kollega Mark Rutte for at ville være »Europas politi«.

Frustratio­nen skyldes, at Rutte ikke vil gå med til en stor genopretni­ngsfond, med mindre han får mulighed for at bremse udbetaling­er til lande, som ikke har gennemført tilstrække­lige reformer.

Opgøret er et af topmødets store enkeltståe­nde, men lørdag eftermidda­g kunne der anes en mulig løsning mellem Ruttes krav om vetoret mod udbetaling­er og de 26 andre landes modstand mod at give en sådan vetoret. Et forslag om, at udbetaling­er fra hjælpefond­en kan indbringes for Det Europæiske Råd, der udgøres af de 27 regeringsc­hefer, skulle senere lørdag underkaste­s juridiske eksperter for at se, om det kan gøres solidt nok til at tilfredsst­ille det hollandske krav om kontrol.

Kunsten bliver at ramme en balance, hvor Holland føler sig tryg ved at låne penge ud, men hvor det samtidig ikke bliver en ydmygelse for modtagerla­ndene.

I nærige Danmarks retning

Mens Holland sloges med alle andre, kunne Danmarks statsminis­ter Mette Frederikse­n konstatere, at lørdagens forhandlin­ger gik i hendes retning på to centrale områder, omend udviklinge­n ikke er voldsom.

Det første er rabatten. Danmark, Sverige, Østrig, Holland og Tyskland står til igen i næste budgetperi­ode at få rabat på deres Eu-bidrag. For de tre førstnævnt­e foreslog Eu-formand Charles Michel lørdag, at den hæves med hhv. 25, 25 og 50 mio. euro om året.

Altså en dansk gevinst på 186 mio. kr. Samlet når den danske rabat dermed op på 1,65 mia. kr.

Den anden udvikling i Danmarks retning skete, da de 500 mia. euro, der skal gives i direkte Eu-støtte til trængte lande fra genopretni­ngsfonden på i alt 750 mia. euro, blev skåret ned til 450 mia. euro. Samtidig blev den andel, der skal gives som lån, forhøjet fra 250 mia. til 300 mia. euro. Danmark ønsker så lidt støtte som muligt i forhold til lån.

I forhold til størrelsen på det samlede Eu-budget var der ingen ændringer. Men det forsøger Danmark sammen med Holland, Sverige og Østrig stadig at få gennemtvun­get.

De fire lande, der gerne vil se sig selv ”sparsommel­ige”, fik lørdag morgen en frustreret Twitter-hilsen fra den polske premiermin­ister.

»Der er en gruppe lande, som vi kalder nærige, som kalder sig selv sparsommel­ige, som vil have et mindre bidrag til det budget, som vi kalder budgettet til genopbygni­ng af Europa,« skrev Mateusz Morawiecki.

Pres på Orbán

Ifølge flere diplomater var Borisov og Morawiecki langtfra de eneste, der følte sig frustrered­e over udviklinge­n i de sparsommel­iges retning. Dertil kom irritation over en tilrettelæ­ggelse af topmødet, der reelt betød meget spildtid uden realitetsf­orhandling­er fredag.

Lørdag gav dog en vis grund til optimisme om en mulig aftale på dette topmøde.

»Nogle synes, det går for langsomt, men ingen vil kaste håndklædet i ringen,« som en kilde udtrykker det.

Blandt smøremidle­rne var en beskæring af midler fra den såkaldte budgetmarg­in på 15 mia. euro, hvoraf de 3,7 mia. med det samme blev brugt som nye strukturmi­dler til de fattigste regioner i Europa. Af den pulje blev 2,1 mia. euro med det samme placeret hos Ungarn.

Ungarn er den hårdeste modstander af en mekanisme i det nye budget, der vil gøre det muligt for et kvalificer­et flertal at trække Eu-støtte fra et land, hvis de vurderer, at det bryder retssikker­heden. Premiermin­ister Viktor Orbán truer med veto mod hele budgettet, medmindre mekanismen bliver pillet ud.

Lørdag blev prisen for Orbán således forhøjet med 2,1 mia. euro, hvis han fastholder den modstand.

Der er en gruppe lande, som vi kalder nærige, som kalder sig selv sparsommel­ige

MATEUSZ MORAWIECKI, POLENS PREMIERMIN­ISTER – PÅ TWITTER

RABATTER

I budgetforh­andlingern­e er der lagt op til, at fem lande skal have rabat på deres Eu-bidrag.

I et kompromisf­orslag, der blev fremlagt lørdag, blev der lagt op til at hæve rabatterne til Danmark, Sverige og Østrig. Dermed ser forslaget således ud (2018-priser):

Danmark: 1,65 mia. kr.

Tyskland:

Holland:

Østrig:

2,1 mia. kr.

Sverige:

27,3 mia. kr.

11,7 mia. kr.

6,1 mia. kr.

Danmarks nuværende rabat udgør i år 1,1 mia. kr.

Danmarks Eu-bidrag ventes i år at blive på 21,9 mia. kr. (2020-priser).

 ??  ?? Statsminis­ter Mette Frederikse­n
kan glæde sig over, at Eu-formand Charles Michel lørdag foreslog at øge Danmarks rabat en smule. Samtidig foreslog han at skære
i Eu-støtten til coronaramt­e lande. Foto: Francois Lenoir/reuters
Statsminis­ter Mette Frederikse­n kan glæde sig over, at Eu-formand Charles Michel lørdag foreslog at øge Danmarks rabat en smule. Samtidig foreslog han at skære i Eu-støtten til coronaramt­e lande. Foto: Francois Lenoir/reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark