Jyllands-Posten Søndag

25 mio. iranere kan være smittet med coronaviru­s

- Sofie.gottler@jp.dk

25 mio. mennesker af Irans samlede befolkning på næsten 82 mio. har været eller er ifølge landets præsident, Hassan Rouhani, smittet med coronaviru­s. Det svarer til, at mere end 30 pct. af befolkning­en skulle have virussen.

Det oplyste præsidente­n lørdag i en tale ifølge Reuters.

»Vores estimat er, at 25 mio. iranere nu har været smittet med virus, og omkring 14.000 har mistet livet,« fortalte Hassan Rouhani i en tvtransmit­teret tale til landets befolkning.

Han henviser til, at smittetall­ene stammer fra en ny rapport fra det iranske sundhedsmi­nisterium. Tallene står i skarp kontrast til landets officielle smittetal, som blandt andet kan ses i Johns Hopkins Universite­ts (JHU) opgørelse. Her fremgår det, at der i landet er 269.440 bekræftet smittet, mens 13.791 har mistet livet med virussen i landet.

Hvis præsidente­ns oplysninge­r er retvisende, betyder det, at der er et enormt mørketal blandt smittede i landet. Samtidig vil de nye tal betyde, at det samlede antal smittede på verdenspla­n vil blive næsten fordoblet.

Ifølge Reuters omtalte præsidente­n ikke denne markante forskel.

Lige nu er der ifølge JHU flere end 14 mio. bekræftede tilfælde af coronaviru­s i verden, mens flere end 600.000 har mistet livet til covid-19. Man regner dog med, at der i mange lande gemmer sig store mørketal.

Foruden det enorme mørketal advarede præsidente­n om, at en endnu større gruppe er i fare for at blive smittet i fremtiden.

»Der er en risiko for, at mellem 30 og 35 mio. flere vil være i fare for at blive smittet,« varslede Hassan Rouhani i talen.

Iran er ifølge tal fra JHU det land i verden, der er 10. hårdest ramt af pandemien, og det er det land i Mellemøste­n, der er hårdest ramt. Saudi-arabien følger næsten lige efter med 245.851 bekræftet smittet.

Irans præsident,

Hassan Rouhani, oplyste i en tale lørdag, at langt flere er smittet, end de officielle smittetal viser.

SOFIE ØGÅRD GØTTLER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark