Jyllands-Posten Søndag

Indien og Kina neddrosler konflikten på verdens tag

- JAN LUND Jyllands-postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Indiens og Kinas militære ledere i Himalaya mødtes for fjerde gang i et 15 timer langt møde på den indiske side af grænsen.

Efter fire runder af samtaler mellem de militære ledere ser det ud til, at den truende militære konfrontat­ion i Himalaya mellem Indien og Kina er blevet demonteret.

Men mistroen mellem parterne er stadig et underligge­nde tema i de meldinger, der udsendes især fra indisk side efter sammenstød­et, der kostede 20 indiske soldater livet i sidste måned.

»Processen for fuldstændi­g troppeadsk­illelse i det østlige Ladakh er komplicere­t og kræver konstant bekræftels­e,« hedder det i en udsendt erklæring fra den indiske hær efter den seneste forhandlin­gsrunde.

Den fandt sted i Chushul på den indiske side af grænsen og udviklede sig til en 15 timers maratonses­sion, der først blev afsluttet kl. to om morgenen dagen efter mødets åbning.

Øverst på dagsordene­n stod verificeri­ng af de aftaler, der tidligere er blevet indgået om første fase af troppetilb­agetræknin­gerne og ændrede positioner omkring den fiktive grænse mellem de to asiatiske stormagter, kaldet Line of Actual Control (LAC).

Positive fremskridt

I erklæringe­n siger den indiske hærledelse, at udviklinge­n forløber tilfredsst­illende, mens Kina taler om positive fremskridt:

»Parterne har gjort positive fremskridt i gennemføre­lsen af troppeadsk­illelse mellem frontlinje­soldaterne i den vestlige sektion af grænsen og lettet spændingen,« sagde talskvinde­n Hua Chunying fra det kinesiske udenrigsmi­nisterium under en daglig pressebrie­fing.

Stregerne til LAC blev konfirmere­t som element i våbenhvile­n efter lynkrigen mellem dem tilbage i 1962, og et af problemern­e er netop ordvalget: Actual Control.

Det har ikke stået klart og har reelt aldrig været muligt at definere, hvem der rent faktisk kontroller­ede mange af områderne i det vilde og forvitrede terræn på verdens tag. På store strækninge­r af den 3.500 km lange grænse fra Ladakh til Sikkim var der ganske enkelt intet militær til stede dengang, og andre steder har landskabet forandret sig på grund af smeltede gletsjere, jordskred, forvitrede bjerge eller ændrede flodløb.

Omstridt flodløb

KRIG MELLEM INDIEN OG KINA

Det var omkring et omstridt flodløb i Galwandale­n, at indiske og kinesiske soldater endte i et korporligt masseslags­mål, der kostede mindst 20 indiske og et ukendt antal kinesiske soldater livet. Mindst 76 indiske soldater blev kvæstet. Kina har ikke villet offentligg­øre tabstal, men siger, at der var dødsofre også på kinesisk side.

Som led i aftalerne mellem de to lande er det forbudt soldater at bære skydevåben omkring grænsen netop for at undgå episoder. Men beretninge­rne fra slagsmålet siger, at slaget blev udkæmpet med slagvåben som køller og stokke plus de bare næver på en smal klippeafsa­ts over Galwanflod­en.

Overlevend­e og slægtninge til afdøde konfirmere­r, at langt de fleste mistede livet

Krigen blev udkæmpet i over 4.000 meters højde i Ladakh i Himalaya. Forinden havde der været en række sammenstød langs grænsen efter oprøret i Tibet i 1959 og Dalai Lamas flugt til Indien.

Kina invaderede indisk territoriu­m den 20. oktober 1962 og erklærede våbenhvile den 20. november efter at have løbet inderne over ende.

Kina trak sine tropper tilbage til den fiktive grænse Line of Actual Control, som i 1959 var blevet defineret af Kinas premiermin­ister, Zhou Enlai. efter at være havnet i det iskolde flodvand i 4.270 meters højde.

Udviklinge­n kom som kulminatio­n på flere måneders skærmydsle­r langs grænsen med jævnlige konfrontat­ioner og håndgemæng. Af samme grund var der få dage forinden forhandlin­ger mellem de militære ledere om at forhindre yderligere eskalering. Derfor kom udviklinge­n som et chok for alle og har rokket ved de ellers tålelige politiske forbindels­er mellem de to store naboer.

Det er stadig ikke klart, hvad der præcis er foregået, men forklaring­erne tyder på, at kinesiske soldater havde oprettet en lejr på et område omkring floden, som Indien gjorde hævd på.

Forhandlin­gerne mellem generalern­e endte med, at Kina lovede at forlade positionen, og at slagsmålet brød ud, da indiske soldater kom til området for at kontroller­e, om kineserne var væk.

Der eksisterer ingen detaljered­e officielle forklaring­er på tragedien fra nogen af parterne.

 ??  ?? Soldater fra den indiske hær deltager i en militærøve­lse på bjergvejen­e omkring i Leh i distriktet Thikse i Ladakh tæt på den omdiskuter­ede grænse mellem Indien og Kina. Foto: Mohd Arhaan Archer/afp
Soldater fra den indiske hær deltager i en militærøve­lse på bjergvejen­e omkring i Leh i distriktet Thikse i Ladakh tæt på den omdiskuter­ede grænse mellem Indien og Kina. Foto: Mohd Arhaan Archer/afp

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark