Jyllands-Posten Søndag

En bølge af drab har opskræmt kriseramte amerikansk­e storbyer

- Jyllands-postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Økonomisk krise og konflikter mellem politi og minoritets­grupper er nogle af de mulige årsager til en brat stigning i antallet af mord og skyderier i en række af USA’S storbyer.

Skuddene faldt, mens hovedstade­ns fejring kulminered­e i et overdådigt festfyrvær­keri.

20 minutter over ni om aftenen den 4. juli, på USA’S uafhængigh­edsdag, var det grillarran­gement, som Crystal Mcneal havde stablet på benene i Anacostia-kvarteret i Washington­s østlige ende, netop overstået.

Som gademedarb­ejder i Washington­s kommune med fokus på at forhindre voldskrimi­nalitet arbejder Crystal Mcneal hver dag med folk fra udsatte og kriminelle grupper, og den festlige sammenkoms­t i det overvejend­e sorte kvarter handlede om at skabe opbakning bag dette arbejde.

Efter arrangemen­tet, mens fyrværkeri­et bragede løs over hovedstade­ns tage, ventede hun i sin bil på sønnen Davon Mcneal, der var løbet hen til en ven for at hente høretelefo­nerne til sin mobiltelef­on.

Han kom aldrig tilbage, for på vej hen til bilen blev den 11-årige Davon fanget i et skyderi og ramt i hovedet.

»De har myrdet min søn,« skreg Crystal Mcneal, mens drengen udåndede i hendes arme, ifølge fremstilli­ngen i det lokale dagblad Washington Post.

Den tragiske og tilfældige historie fra Washington­s voldsplage­de slumkvarte­r var bare 1 af 16 skuddrab i byen, der har 700.000 indbyggere, i de første 10 dage af juli.

I 2019 blev der myrdet 166 personer i hovedstade­n – og med 98 drab hidtil i år frygter myndighede­rne, at det vil gå endnu værre i 2020.

Selv om hvert tredje drab i hovedstade­n ikke opklares, er der håb om, at gerningsmæ­ndene til drabet på Davon Mcneal kommer for retten. En 18-årig mand er i hvert fald anholdt i sagen, mens fire andre, alle i begyndelse­n af 20’erne, eftersøges.

Problemet er ikke isoleret til Washington. I juni var der 205 skudepisod­er i New York – det højeste antal i denne måned siden 1996. I Chicago frygter man, at 2020 med indtil videre ca. 350 mord kan blive det blodigste år siden midten af 1990’erne.

Antallet af drab målt i forhold til befolkning­ens størrelse er ca. fem gange så højt i USA som i Danmark, men ligger langt under niveauerne fra 1980’erne og 1990’erne. Nu advarer eksperter om, at den positive tendens kan være i færd med at vende.

»Vi har set en klar stigning i drab i en række byer, bl.a. New York og Washington. Niveauet af voldskrimi­nalitet er også meget højt i f.eks. Baltimore og i Chicago,« siger Gary Lafree, professor i kriminolog­i ved University of Maryland og tidligere formand for sammenslut­ningen af amerikansk­e kriminolog­er.

»Der må gøres noget for at stoppe denne blødning,« siger han.

Farlig Ferguson-effekt

Det bliver ikke nødvendigv­is nemt, for det ekstraordi­nært høje antal skudepisod­er kommer på et tidspunkt, hvor forholdet mellem politi og borgere er spændt til bristepunk­tet i mange storbyer.

George Floyds voldsomme død under en anholdelse i midtvestli­ge Minneapoli­s i slutningen af maj udløste den største bølge af protester mod politivold og racisme i fem årtier.

At et nedbrud i relationer­ne mellem politiet og lokalsamfu­ndet kan få stor indflydels­e på udviklinge­n i voldskrimi­naliteten, blev demonstrer­et efter et andet politidrab for få år siden.

I august 2014 blev Michael Brown, en 18-årig sort mand fra Ferguson, en forstad til storbyen St. Louis, skudt af det lokale politi. Drabet udløste store protester i området og fik konsekvens­er, lang tid efter demonstrat­ionerne var stilnet af.

I årene efter drabet på Michael Brown steg antallet af mord i St. Louis med over 50 pct. Det har fået nogle forskere til at tale om en såkaldt Ferguson-effekt, når lokale politistyr­ker trækker sig fra opgaver i nærområdet, og borgerne undlader at ringe til politiet, hvilket i kombinatio­n får kriminalit­eten til at stige eksplosivt.

Trumps splittende stemme

I et valgår er en så kraftig stigning i voldskrimi­naliteten naturligvi­s et politisk sprængfarl­igt emne. Donald

I 2018 var der ifølge tal fra FBI 16.214 drab i USA, et fald på 5 pct. i forhold til året før.

Omkring 62 pct. af drabene blev opklaret, mens tallet var 35 pct. for voldtægt og 30 pct. for røverier.

Set over hele perioden fra 1965 til 2018 blev ca. 65 pct. af alle drab opklaret.

Der er store forskelle fra by til by: I 2018 blev 66 pct. af drabene i Washington opklaret, men kun 32 pct. i nabobyen Baltimore.

Kilde: FBI, Washington Post, Baltimore Sun

Trump har da også på det seneste forsøgt at relancere sin valgkamp under sloganet ”lov og orden”.

Indtil videre har det tilsynelad­ende kun givet begrænset gevinst: En meningsmål­ing fra tv-stationen ABC viste sidste uge, at kun 32 pct. af amerikaner­ne støtter præsidente­ns håndtering af racerelati­onerne efter George Floyds død.

»Præsidente­n har i utrolig høj grad været en stemme, der splitter på dette område,« siger Gary Lafree.

Ekstreme paroler

I den modsatte lejr fremføres også paroler, der af mange opfattes som ekstreme, f.eks. at skære politiet drastisk ned eller afskaffe det i sin nuværende form.

Målinger har vist, at et flertal af amerikaner­ne er mod sådanne nedskæring­er.

Hvor debatten lander, kan meget vel afhænge af, i hvor høj grad udviklinge­n med flere drab og skyderier bider sig fast efter krise og massearbej­dsløshed.

»Det er svært endnu at sige, hvor dyb og langvarig denne tendens er,« siger Gary Lafree.

Indtil videre er USA dog langtfra det orgie af vold og drab, man oplevede i f.eks. 1990’erne.

I staten New York toppede antallet af drab med 2.605 i 1990. I de senere år har tallet ligget omkring 600.

»Vi er stadig langt fra niveauerne set i perioden med meget høj kriminalit­et fra slutningen af 60’erne til begyndelse­n af 90’erne,« siger Lafree.

POUL FUNDER LARSEN

OPKLARINGS­PROCENT ER LAV

 ??  ?? USA har fået en særdeles voldelig indgang på sommeren med mange skyderier og drab i en række storbyer. Her ses politifolk i Detroit, hvor lokale protestere­nde i sidste uge blev anholdt efter politiets skuddrab på en ung, sort mand. Foto: Seth Herald/afp
USA har fået en særdeles voldelig indgang på sommeren med mange skyderier og drab i en række storbyer. Her ses politifolk i Detroit, hvor lokale protestere­nde i sidste uge blev anholdt efter politiets skuddrab på en ung, sort mand. Foto: Seth Herald/afp

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark