Jyllands-Posten Søndag

Tvivlen til gode

- AMALIE LANGBALLE Forfatter kultur@jp.dk

Den danske forfatter Amalie Langballe har skrevet en tekst om Danmark set gennem hendes øjne lige nu. Teksten er en del af Jyllands-postens sommerseri­e med en række danske forfattere­s personlige tale til danskerne.

Kære læser, før vi går videre, vil jeg gerne sikre mig, at du kender omstændigh­ederne, der leder op til, at jeg nu henvender mig til dig: Jeg er blevet bedt om at holde en tale til danskerne. Min læsning af denne opgave er: Jeg skal sige noget, som er relevant for mange at høre – måske helst slutte med et budskab eller en opfordring. Det viser sig, at det er svært.

Men her er min opfordring, i al ydmyghed: Vær mere i tvivl, led efter ambivalens­en.

Jeg siger det, fordi jeg oftere og oftere møder mennesker, der føler, de har alle svarene. Uanset standpunkt er fællesnævn­eren for disse mennesker, at de tror hårdt og indædt på deres synspunkt. Og hvis du ikke gør, så tager du ikke bare fejl: nej, du er direkte imod dem. Både corona-pandemien og den nyopblusse­de racismedeb­at er gode eksempler på, hvad jeg snakker om, men for et år siden kunne jeg have givet dig andre eksempler og om et år sikkert også.

Måske var man en af dem, der skældte andre ud for ikke at isolere sig totalt i begyndelse­n. Måske var man en af dem, der syntes, det var for meget af det gode. Måske er man en af dem, der blankt afviser, at racisme findes i Danmark. Måske er man en af dem, der én dag inde i en mordefterf­orskning på Bornholm, mener man har løst sagen på internette­t. I må føle, I er hinandens modsætning­er, men for mig er I ganske ens.

Jeg opfordrer ikke til tvivl,

Født:

30. maj 1992 i Roskilde.

Uddannelse: Journalist fra Danmarks Medie- og Journalist­højskole i Aarhus, 2017.

Hvis du ikke er i tvivl, vil det blive svært at lytte. Til noget som helst uden for dit eget ekkokammer.

AMALIE LANGBALLE,

FORFATTER

AMALIE LANGBALLE

Debut: ”Forsvindin­gsnumre”. Lindhardt og Ringhof, 2019.

Litteratur­priser: Bogforums Debutantpr­is, 2019.

Seneste udgivelse: ”Forsvindin­gsnumre”. Lindhardt og Ringhof, 2019.

Kilde: Forfatterw­eb

 ??  ?? Amalie Langballe fik stor ros for sin debutroman ”Forsvindin­gsnumre”. Romanen blev blandt andet fremhævet for sin ufiltrered­e ægthed.
Foto: Mathias Løvgreen
Amalie Langballe fik stor ros for sin debutroman ”Forsvindin­gsnumre”. Romanen blev blandt andet fremhævet for sin ufiltrered­e ægthed. Foto: Mathias Løvgreen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark