Jyllands-Posten Søndag

FORFATTERN­ES TALE TIL DANSKERNE

-

fordi jeg tror, du vil få det bedre eller nemmere af det. At være i tvivl er ikke særligt morsomt. Der er ingen forløsning og ikke særligt meget af den saftige harme, som så mange nyder godt af på de sociale medier. I stedet er der kun den nagende fornemmels­e af, at du ikke har alle svarene. At det ville tage dig et livs studier at få bare nogle af svarene.

Du vil også blive – og det vil jeg gerne advare om på forhånd, for det er alle slags usjovt – pinligt opmærksom på, at du tager mennesker på ordet hele tiden, og din skepsis først og fremmest udløses ved udsagn, du ikke er enig i. Du vil også opdage præcis, hvor indfanget du er af dine egne erfaringer. Hvor stort set umuligt det er at sætte sig selv i en andens sted, selv hvis det f.eks. er en søster, som du deler forældre, liv og DNA med. Det betyder naturligvi­s ikke, at du ikke skal prøve, men blot at du skal lade tvivlen komme dem til gode.

Det kan lyde som om, at man med tvivlen som tro følgesvend aldrig igen skal have holdninger, men det er ikke sandt. Du vil danne holdnin

Jyllands-postens Fond står bag en særuddelin­g af midler til 20 danske forfattere, som hver får et legat på 50.000 kr. Fonden uddeler altså i alt 1 mio. kr.

De spirende forfattere, der hver især har udgivet noveller, digte, romaner eller faglittera­tur, er under coronakris­en blevet ramt hårdt af, at både litteratur­festivaler, oplæsninge­r på biblioteke­r og store begivenhed­er som debatarran­gementer og foredrag er blevet aflyst.

Hen over sommeren kan Jyllands-postens læsere i en unik serie møde forfattern­e på kulturside­rne. Vi har bedt dem om at skrive en tale til danskerne. Et øjebliksbi­llede fra det Danmark, vi lever i lige nu, fortolket i forfattern­es foretrukne formsprog.

ger, men kun langsomt, og de vil ofte være i forandring. Det betyder, at du sandsynlig­vis ikke kan nå at blande dig i den offentlige debat, for når du har tænkt færdig, er alle andre rykket videre.

Så hvorfor gøre det? Fordi hvis du ikke er i tvivl, kan du ikke ændre mening. Hvis du ikke er i tvivl, vil det blive svært at lytte. Til noget som helst uden for dit eget ekkokammer. Tror jeg, jeg er i tvivl.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark