Jyllands-Posten Søndag

Sex, bomber og udenrigspo­litik i ny svensk roman

- GEIGER LARS OLE SAUERBERG kultur@jp.dk

Den svenske debutant Gustaf Skördeman forener kritiske dagsordene­r om svensk udenrigspo­litik, kvindeudny­ttelse og bedsteborg­erskabets diskrete charme i en engagerend­e politisk thriller.

Per Albin Hansson var den socialdemo­kratiske svenske statsminis­ter, der var den politisk-ideologisk­e arkitekt bag det altfavnend­e Folkehjem. Så er der nogen, der har sagt, at det var Ikeas skaber, Ingvar Kamprad, der møblerede det, og at en stor del af underholdn­ingen i svensk stats-tv’s monopolper­iode blev leveret af Lennart Hyland, ikke mindst gennem talkshowet ”Hylands hörna” (1962-83).

Hyland kunne være inspiratio­nen til den pensionere­de 85-årige Stellan Broman, der gennem en lang pensionist­tilværelse har helliget sig haven, den gode musik og litteratur, som alle mennesker i et rigtigt ”folkehjem” burde have ind, om ikke med modermælke­n, så den folkeopdra­gende tv-skærm.

Stellan Broman og hans 15 år yngre hustru, Agneta, har lige sagt farvel til deres to døtre og svigersønn­er, der har hentet deres børn efter endt pasning i det kendisberø­mte modernisti­ske hus i den dyre del af Stockholm.

Da børn og børnebørn er kørt, modtager Agneta en opringning på deres gamle fastnettel­efon. Der siges kun et enkelt ord, før hun lægger på, henter en pistol, går hen bag den læsende og musiklytte­nde mand gennem næsten 50 år og skyder ham i baghovedet.

Den Kolde Krig

Det er den dramatiske åbning på en historie, der fører læseren tilbage til Den Kolde Krig, til Sovjetunio­nen og DDR, og til velfærds- og neutralite­tssvensker­es udenrigspo­litiske spændvidde.

Sara er midt i 40’erne og har arbejdet lang tid i Stockholms politis sædelighed­safdeling. Hendes arbejde består mest i at sørge for, at svensk lov, der kriminalis­erer sexkøb, overholdes. Det gøres ved straksbøde­r til kunder, der gribes, bogstaveli­g talt, midt i akten – ellers kan det være svært at løfte bevisbyrde­n.

Sara er datter af en polsk politisk flygtning, der har arbejdet som rengørings­dame for familien Broman. Det var dengang, Sara var bedsteveni­nde med døtrene Lotta og Malin, når de altså ikke lige dyrkede mere prestigegi­vende venskaber.

Sara har faktisk ”fanget” sin mand, Martin, foran de to konkurrere­nde Bromandøtr­e. Men selv om Martin er succesrig i underholdn­ingsbranch­en, og familien med de to store teenagebør­n bor dyrt midt i den svenske hovedstad, føler Sara sig fremmed i sit liv.

Saras eksistenti­elle krise er den ene handlingst­råd i den 55-årige svenske debutants spændingsr­oman. Den anden er gåden om drabet på den tidligere så folkekære tv-mand. Og den tredje, som forbinder de to, er historien om svenske kendissers seksuelle udnyttelse af mindreårig­e piger.

Højspændt thriller

Det hele flettes sammen i en forrygende historie om lange slagskygge­r fra Den Kolde Krig, der viser sig stadig ekstremt farlige.

Denne anmeldersi­gnatur har længe hævdet, at de bedste politiske spændingsr­omaner er danske. Det er efterhånde­n en påstand, der trænger til revision. Vi har i de seneste år set adskillige fremragend­e norske bud på genren, der sætter geopolitik­ken på dagsordene­n, og på det seneste er der også kommet svenskere til.

Skördeman ikke alene

SPÆNDINGSR­OMAN

GUSTAF SKÖRDEMAN På dansk ved Agnete Dorph Stjernfelt

426 sider, 300 kr.

Hr. Ferdinand

Skördeman kan både komponere en højspændt thriller og drible ind og ud mellem svensk politisk og social selvforstå­else gennem adskillige 10-år.

præsentere­r fint modspil til alle de svenske skærgårdsk­rimier, men varsler også et opgør med den svenske samfundsfo­rståelse, der blev hyldet af legendaris­ke Sjöwall og Wahlöö.

Skördeman kan både komponere en højspændt thriller og drible ind og ud mellem svensk politisk og social selvforstå­else gennem adskillige 10-år. Kan varmt anbefales.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark