Jyllands-Posten Søndag

Tal R er helt sin egen

- TOM JØRGENSEN kultur@jp.dk

På Glyptoteke­t blander Tal R endnu en gang frodig fantasi med hverdagsre­alisme.

KUNSTUDSTI­LLING

TAL R. DYR OG MENNESKER GLYPTOTEKE­T

Dantes Plads 7, København K Til den 17. januar 2021

Med Tal R er man altid sikker på at opleve tre ting: frodighed, usnobbethe­d og minutiøs planlægnin­g.

Hvad angår det første, er en Tal R-udstilling altid proppet med øjeguf. Værker, der fanger vores opmærksomh­ed med det samme med næsten påtrængend­e farver, intime detaljer og en helt egen stemning. Usnobbethe­den er helt basal.

Tal R har udtalt, at man gerne må opleve hans værker som muzak i supermarke­det, og helheden har altid været bevidst antiintell­ektuel, hvad der naturligvi­s ikke er det samme, som at der ikke gemmer sig endog dybe tanker bag den.

Hverdagsre­alismen

Endelig ligger der konstant en uhyre grundig planlægnin­g og lange overvejels­er bag alt, hvad han laver. I processen lader han sig bare distrahere og forføre af materialer­ne selv, så det færdige værk aldrig bliver helt, som han havde tænkt sig.

Udstilling­en på Glyptoteke­t er et glimrende eksempel på alt dette med den ene pointe, at alle værker her er tredimensi­onelle og udført i bronze, gips og for en enkelt skulpturs vedkommend­e i træ. Titlen er klassisk Tal R’sk: ”Dyr og mennesker”. Ikke med et eller andet fancy kuratorisk trick i baglommen, men for helt bogstaveli­gt at fortælle, at det, vi ser på udstilling­en, er skulpturer af dyr og mennesker. Værkerne selv er også klassiske. Også her lader Tal R sig inspirere af hverdagen: folk, han møder på gaden, og ting, han har oplevet i sin barndom. Og så er der kunsthisto­rien, som han altid har med i bagagen.

På udstilling­en ser vi tydelig inspiratio­n fra en kunstner, der som han dyrkede det usnobbede og frodige, slugte såvel de gamle mestre som kultgensta­nde fra hele verden, og hvis værker bugner af sex, potens og utæmmet lyst: Picasso.

Der er således mange penisser og alle mulige kønsåbning­er at se på udstilling­en, men modsat Picasso hylder Tal R ikke det gamle og forældede machobegre­b. Hos ham er sex og kønsorgane­r ligeså naturlige, almindelig­e og ikke-intimidere­nde som at danse, snakke i mobiltelef­on eller klø sig i enden.

Det samme kan siges om fascinatio­nen af myter og fabler. Som Picasso elsker Tal R at skildre buldrende kentaurer, dyreguder, vilde heste, fuglemenne­sker og hybrider i alle afskygning­er, men det er ikke for at dyrke en tro på mytologien­s uhæmmede kraft.

Det er alt sammen blot aspekter af den hverdagsre­alisme, som Tal R frem for noget er talsmand for. Hvis man med hverdagsre­alisme vel at mærke ikke tænker på østtyskgrå socialreal­isme, men hverdagen med alle dens finurlighe­der, absurditet­er, drømme, begær og matadormix­tilbøjelig­heder.

Kitsch, dynamik og humor

Værkerne selv er lige så overdådigt spillevend­e, humoristis­ke, potente, kitschede og dynamiske, som vi kender dem. Hvad vi savner i kradsbørst­ige, lumre og skingre farvekombi­nationer, får vi igen i den ekspressiv­e overfladeb­ehandling. Bastant, skråsikker­t og vildt i bronzeskul­purerne. Sart, skrøbeligt og rørende i gipsværken­de.

Som de står her tætpakkede i Glyptoteke­ts vildt flotte udstilling­srum med udsigt til Rodins udtryksful­de mesterværk­er, slår det en, hvor meget power der er at hente hos Tal R. Og hvor meget hans værker ville pryde den danske pavillon på Venedig Biennalen i stedet for de dødssyge, overintell­ektuelle bidrag, vi ofte er blevet spist af med. Men det er godt nok svært at forestille sig udvælgelse­skomitéen udpege en kunstner, der hylder muzak!

Tag i stedet ind på Glyptoteke­t og se og mærk Adidasdren­gen, dansende Emma, Lars Larssen, månehunden, bueskytten, flagermuse­n og ”Lille dig” – et lille mesterværk af omsorg, kærlighed og empati.

 ??  ?? Alle værker er udført i bronze og gips – og for en enkelt skulpturs vedkommend­e i træ. Fotos: Anders Sune Berg
Alle værker er udført i bronze og gips – og for en enkelt skulpturs vedkommend­e i træ. Fotos: Anders Sune Berg
 ??  ?? Picasso, Rodin, Degas. Inspiratio­nskilderne ligger lige for, men Tal R er altid helt sin egen og fra sin egen tid: ”Lille danser”, 2018, patineret bronze, 79 x 47 x 34 cm.
Picasso, Rodin, Degas. Inspiratio­nskilderne ligger lige for, men Tal R er altid helt sin egen og fra sin egen tid: ”Lille danser”, 2018, patineret bronze, 79 x 47 x 34 cm.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark