Jyllands-Posten Søndag

På sporet af den tabte tid

- TOM JØRGENSEN kultur@jp.dk

Teit Jørgensens ”A Propos 60’erne” er en fotografis­k hverdagshy­ldest til 1960’erne.

FOTOBOG

A PROPROS 60’ERNE TEIT JØRGENSEN

175 sider, 250 kr. Edition Bløndal

Et langt liv som filmfotogr­af har lært Teit Jørgensen et eller andet om kompositio­n og om på en diskret måde at antyde en stemning og et helt lille univers.

Det kommer tydeligt til udtryk i denne lille perle af bog, der som titlen antyder, tager os med direkte tilbage til 1960’erne.

Det er ikke det politiske årti med Vietnam-demonstrat­ioner, studentero­prør og flowerpowe­r, vi præsentere­s for her. Det er snarere alt det og alle dem, som ikke var med på beatet. Flertallet for nu at sige det, som det var. Og er.

Fra København over Paris til Rom og Trieste tages vi med tilbage til en sort-hvid verden, hvor alt syntes at være gået langsommer­e.

Bevares, der kørte stadig sporvogne, busser og biler, og folk kunne også dengang haste på arbejde, men det er, som om man ikke havde så travlt. Og det er ikke kun, fordi ingen på Teit Jørgensens fotografie­r er i gang med at sms’e eller tage selfies.

Det virker bare, som om man havde mere tid til at snakke sammen dengang. Mand til mand. Kvinde til kvinde. Kunde til butiksinde­haver. Og børnene? Ja, de havde endnu overskud til at lege, spille fodbold og bare kede sig.

Et nedslidt København

Det er ikke sådan, at man automatisk tænker, at alt var bedre i gamle dage, når man betragter bogens fotografie­r.

Vi ser, hvor nedslidt, ikke kun Sydeuropa, men også København kunne være med mørke, skumle baggårde, falmede husfacader og hullede veje.

Krigen havde jo kun lige været afsluttet i 20 år. Det virker bare, som om man netop talte mere sammen dengang. Ikke så mange ensomme pensionist­er, ikke så meget stress, ikke så meget trafik. Og så bliver vi bekræftet i nogle ting, der gælder den dag i dag.

Dengang som nu kunne italienere være endog meget velklædte, parisere elegante, ældre mennesker konservati­ve, og danskere storhyggen­de.

Øjeblikssi­tuationer

Teit Jørgensen formår med sin linse at fange øjeblikssi­tuationer, der rummer pudsige og rørende selvafslør­inger: de satte gamle mænd på bænken, den fodboldspi­llende dreng med øjnene fulde af energi, den trætte gadesælger og det unge par ivrigt fotografer­ende hinanden på ét af 1960’ernes nye og yderst velkomne fænomener: turistrejs­en.

Det er en bog fuld af charme og overskud fra et årti, som både ligner vores, men som på andre områder ligger lysår fra det.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark