Jyllands-Posten Søndag

Når et smil ikke bare er et smil

Smil og andre ansigtsudt­ryk er fyldt med skjulte budskaber, og forskere er uenige om, hvorvidt man kan læse andre personers følelser ud fra deres mimik.

-

kan være tilfældigt, men det betyder også, at vrede personers ansigter gør noget andet 70 pct. af tiden.

»Desuden kan man rynke bryn, hvis man er forvirret eller koncentrer­et,« siger Lisa Feldman Barrett.

Hun tilføjer, at glade personer det meste af tiden gør noget andet end at smile. Et smil kan dukke op, når man er glad, men også hvis man f.eks. er bange, vred, genert, lettet eller flov.

»Ingen følelser, som er blevet undersøgt, har vist sig at have et universelt eller prototypis­k udtryk, hvis man medtager alle beviser, herunder styrker og svagheder ved de anvendte videnskabe­lige metoder,« siger hun.

Misforståe­lse kan få konsekvens­er

Hvis vi misforstår betydninge­n af ansigtsbev­ægelser, undergrave­r det vores evne til at aflæse andre, især personer fra andre kulturer. Det kan få store konsekvens­er. Vores formodning­er om ansigtsudt­ryk påvirker alt fra diagnostic­ering af bl.a. autisme til politiske beslutning­er, national sikkerhed og juridiske domme.

Tænk på en anklaget, som sidder i retten og under hele retssagen rynker bryn på grund af koncentrat­ion. Hvis dommerne fejlagtigt opfatter dette som vrede eller foragt, kan det måske påvirke dem. Eller tænk på Fbi-agenters træning i at opdage tegn på frygt, stress og bedrag i folks ansigter og kropssprog. Nogle mener, at man i stedet bør bruge software, og forskellig­e virksomhed­er markedsfør­er allerede teknologi, som efter sigende kan genkende følelser ved at analysere videoklip af folks ansigter. Lisa Feldman Barrett og Carlos Crivelli mener ikke, at software er vejen frem, da denne tilgang i det hele taget er behæftet med fejl.

Mange fortalere for, at ansigtet viser vores følelser, mener, at denne opfattelse ikke er forkert, men blot skal udvides. Forsknings­resultater fra 2019 udgivet af postdoc Alan Cowen og professor Dacher Keltner ved University of California i Berkeley, USA, viser, at signaler fra ansigtet og kroppen tilsammen kan vise mindst 28 forskellig­e kategorier af følelser, i hvert fald blandt voksne i den vestlige verden. Det gjaldt bl.a. stolthed,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark