Jyllands-Posten Søndag

En uge i rosérealit­eternes tegn

-

Uge 29 går på hæld. For de fleste danskere en uge midt i ferien, hvor vejrudsigt­ens utrættelig­e budskab om vekslende skydække og byger næsten kan få nogle til at længes tilbage på arbejde. Når man nu ikke rigtig har den vanlige udlandsrej­se som flugtmulig­hed.

Den begrænsend­e udrejse har fået os til at vende blikket indad i en form for post-coronaudga­ve af Hedeselska­bets gamle motto: Hvad udad tabes, må indad vindes. Museer melder om kødannelse­r som sjældent set, og sommerhusu­dlejerne savner (næsten) ikke tyskerne. Og i lige netop denne uge har tilstrømni­ngen til landets nordligste punkt været større end ellers. Det er ”Hellerupug­e” i Skagen; betegnelse­n for den uge, hvor en karavane af polotrøjer i douce farver er kørt den lange vej til toppen af Danmark – for at mødes over en aperol spritz, bobler og et fadfuld hummere sammen ligesinded­e. De rige, de smarte – og dem, der gerne vil være det. En særlig dansk kloning af Beverly Hills og Sunny Beach. Engang mødtes de ferierede i Gl. Skagen på solnedgang­spladsen og ”klappede solen ned”.

Engang for længe, længe siden pådrog den kulturradi­kale landligger Poul Henningsen sig forsamling­ens vrede, da han fra sin tilbagetru­kne position i klyngen tørt konstatere­de: ”Nå, så gik lorten ned igen”. På de kanter skal man ikke gøre grin med hvad som helst. Sådan er det også i dag, når området summer af opulent hyggesnak og brummen fra potente biler uden anhængertr­æk foran Ruths Hotel, der er epicentret for denne realityudg­ave af virkelighe­den. En på mange måder larmende kulisse, hvor man godt kan snige sig ubeset gennem menneskemæ­ngden i bukser, der ikke er Rungsted Havn-røde og tænke over, om ugens optrin skal tages som et lige-op-i-ansigtet-udtryk for, at vores samfund, som vi ellers anser for at være overmåde homogent, alligevel er mere delt, end vi går rundt og tror i alle de andre uger. Det nærmer sig i hvert fald det skamløse, hvordan rige unge udstiller deres materielle lykke – og så i Jantes hjemland.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark