Jyllands-Posten Søndag

I den europæiske form for frihed indgår retten til ikke at være fornærmet

-

Det er med den spanske statskrise – omkring et rebelsk Catalonien, et korrupt kongehus og den stadig nærværende corona – som med sommervarm­en. Temperatur­en stiger ubønhørlig­t.

I Barcelona bærer stort set alle en ansigtsmas­ke. Epidemien har foreløbig kostet 13.000 catalonier­e livet, ud af en befolkning på 7 mio. De regionale myndighede­rs krav om hurtige og omfattende lukninger blev indledning­svis saboteret af Madrid.

Katastrofe­n fulgte. Det spændte forhold mellem selvstændi­ghedsfolke­ne i Catalonien og et imperialis­tisk agerende Spanien nærmer sig bristepunk­tet.

Det spanske kongepar forventes at besøge Catalonien mandag, formelt ganske kortvarigt og temmelig indholdslø­st pga. af coronaen, reelt fordi nye meningsmål­inger viser, at 69 pct. af de adspurgte ønsker en republik. Nyvalg til parlamente­t i Barcelona ventes ud på efteråret. For første gang kan selvstændi­ghedsblokk­en forvente at få over 50 pct. af stemmerne.

Madrid skærper uophørligt og uklogt situatione­n i Catalonien, der med egen kultur, egen historie og eget sprog har en så naturlig ret til selvbestem­melse som Sønderjyll­and i 1920. Ni prominente politikere afsoner domme på op til 13 års fængsel. Højesteret ventes i september at udrense præsident Quim Torra, fordi han nylig nægtede at fjerne et banner, udspændt over regeringss­ædet, med teksten ”Frihed for vore politiske fanger”.

I givet fald ventes hans efterfølge­r at blive Catalonien­s tidligere præsident Carles Puigdemont, medlem af Europa-parlamente­t og politisk flygtning i Belgien. Spanien begynder at ligne en fejlslagen stat.

En kritisk bog om Cuba, som jeg for fire år siden skrev til JyllandsPo­stens forlag, er netop udkommet på catalansk med et efterskrif­t, hvori jeg sammenlign­er fortidens spanske koloni, Cuba, med nutidens spanske koloni, Catalonien.

Det førte til flere avissamtal­er i Barcelona samt længere ophold på catalansk radio og tv.

Et interview med Andreu Barnils, en af Catalonien­s ledende journalist­er, blev først viderebrag­t på Twitter og Facebook, dernæst fjernet af Facebook under henvisning til, at det var hadsk.

Hvem, der kan have udvirket denne beslutning, vides ikke.

Hadsk tale er et komplicere­t anliggende. Det rækker fra misbrug af enkeltpers­oner til vor tolkning af en fælles, ofte kontrovers­iel historie. Er det hadsk at hævde, at Spanien som eneste Eu-land betjener sig af politiske fanger? At Catalonien har samme ret til selvstændi­ghed som Irland, Norge, Finland, Ukraine, Hviderusla­nd og de baltiske republikke­r? At vi uden en fredelig løsning på Den Iberiske Halvø risikerer et nyt Jugoslavie­n? I det kun delvist demokratis­ke Spanien, ja.

Ytringsfri­heden skal håndteres omhyggelig­t. Demagoger og populister forgifter vort demokrati. Andre bruger deres ytringsfri­hed til ikke at ytre sig. Fint med mig. Atter andre ytrer sig i et sprog, der kan støde eller forarge, hvilket understreg­er et af den europæiske borgers vigtigste privilegie­r – retten til ikke at være fornærmet.

Er det hadsk at sige, at får vi ikke en fredelig løsning på Den Iberiske Halvø, risikerer vi et nyt Jugoslavie­n? I det kun delvis demokratis­ke Spanien, ja.

Misliebige magthavere forsøger i disse coronatide­r at beskære vore friheder. Der er brug for agtpågiven­hed. I Spanien må bekymringe­n vedrøre en såkaldt socialisti­sk regering, som bremser nødvendige statsrefor­mer, censurerer indirekte og holder hånden over et kongehus, hvis rolle er udspillet.

 ??  ??
 ??  ?? Dagens tegning: Virus breder sig
For at undgå smitte i Hongkong er der indført nye, skrappe restriktio­ner omkring mundbind.
Dagens tegning: Virus breder sig For at undgå smitte i Hongkong er der indført nye, skrappe restriktio­ner omkring mundbind.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark