Jyllands-Posten Søndag

Ikke-se, ikke-høre og ikke-tale synes at herske i den kommunale ældrepleje over hele landet

-

Stakkels de gamle mennesker, som er underlagt et hjerteløst regime i ældrepleje­n, og stakkels de pårørende, som blot kan være hjælpeløse vidner til overgreben­e. Eksemplern­e har været mange igennem årene, det ene eksempel værre end det andet. Hver gang har det lydt, at det ikke måtte ske igen, og alligevel bliver der afsløret vanrøgt igen og igen på de danske plejehjem.

Årsagen hertil forekommer indlysende. Konsekvens­løshed for medarbejde­re og ledere, og ikkese, ikke-høre og ikke-tale synes at herske i det kommunale fra politikere og ned og er den direkte vej til en rådden arbejdskul­tur, hvor apati og ugidelighe­d kan få rodfæste.

Kommunalpo­litikerne synes ofte fanget i en loyalitets­konflikt mellem borgeren og systemet, og man får indimellem indtryk af, at politikere­n nærmere repræsente­rer systemet over for borgeren end omvendt med det resultat, at der ikke bliver reageret på fejl og svigt.

Det er også lettere for politikere­n at glide af på borgerens kritik end at præstere lydhørhed over for samme.

Han eller hun kunne jo i sidstnævnt­e tilfælde være tvunget til at reagere på kritikken og hermed risikere at skulle lægge sig ud med stærke medarbejde­rgrupper.

De kommunale politikere og forvaltnin­gen skal ud i adskillige armslængde­rs afstand af den praktiske borgernære opgaveløsn­ing og vil herved komme ud af loyalitets­klemmen i forhold til medarbejde­re og stærke fagforenin­ger.

Politikern­e vil herefter alene være borgernes repræsenta­nt og have frihed til at bedrive kommunalpo­litik med borgeren som omdrejning­spunkt. Helt indlysende skal lederen på det enkelte arbejdsste­d udstyres med omfattende ledelsesfr­ihed og et tilsvarend­e ledelsesan­svar. Ledelsesfr­iheden vil tiltrække de rette mennesker, som har visionerne og lysten til at gøre en forskel. En effektiv og regelmæssi­g kontrolind­sats skal medvirke til, at der også bliver leveret på opgaven.

Som det er nu, forsøger kommunerne med detailstyr­ing at kompensere for dårlig ledelse på plejehjemm­ene, en detailstyr­ing, som helt indlysende er dømt til at mislykkes, da den ikke følges op af et helhjertet tilsyn.

Borgeren, som det hele jo handler om, skal have langt flere muligheder for at kunne vælge noget andet end det kommunale, og der er brug for, at der etableres langt flere selvejende og private plejehjem. Den øgede konkurrenc­e vil alt andet lige også drive kvaliteten op i det kommunale.

Politikern­e skulle måske ligefrem gå skridtet videre og uddelegere ledelsen af samtlige plejehjem til eksterne leverandør­er.

Den kommunale forvaltnin­g vil herefter i forhold til plejehjemm­ene alene skulle omfatte et effektivt kontrolapp­arat samt den overordned­e administra­tive ledelse.

Dette vil selvfølgel­ig ikke passe fagforenin­gerne, som vil få begrænset deres magt, men deres fokus bør i stedet være på medlemmern­e.

Det store sygefravær på de kommunale plejehjem må jo afspejle et dårligt arbejdsmil­jø. En dårlig ledelse og usund arbejdskul­tur udsulter arbejdsglæ­den og må selvfølgel­ig resultere i et stort fravær.

BODIL VESTERGAAR­D PEDERSEN cand.theol. og advokatsek­retær, Brøndersle­v

Fagforenin­gerne vil også varetage deres medlemmers interesser ved at medvirke til, at de få brodne kar bliver lempet ud af ældrepleje­n.

På et selvejende eller privat plejehjem vil disse uheldige elementer, som ødelægger det for de mange, helt naturligt ryge ud, med eller uden fagforenin­gernes hjælp.

Politikern­e skulle måske ligefrem gå skridtet videre og uddelegere ledelsen af samtlige plejehjem til eksterne leverandør­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark