Jyllands-Posten Søndag

Kina sætter dagsordene­n, mens Vestens magt svinder mere ind

-

Tak til Jette Elbæk Maressa for i JP 14/7 at bibringe læserne kendskab til en debat i FN’S Menneskere­ttighedssr­åd om Kina og Hongkong – som viste flere tilhængere af kinesisk politik over for Hongkong end omvendt. Der var dog tale om en debat, hvori også lande, som ikke er medlem af rådet, deltog. Og halvdelen af FN’S medlemslan­de deltog slet ikke i den politiske slagudveks­ling.

Men uanset at forløbet i rådet bør tolkes med forsigtigh­ed, står det klart, at den kinesiske regering har rigtig mange politiske støtter verden over. Det skyldes ikke nødvendigv­is, at disse lande er enige med Kina, men at Kina fører en ihærdig politik for at få politiske venner – og bruger sit økonomiske engagement som løftestang og også som afpresning.

Kinas stærke stilling skal dog ses i lyset af, at ”den anden side” med Danmark og ligesinded­e vestlige lande ikke som tidligere kan sætte den globale dagsorden. USA trak sig for to år siden ud af FN’S

Menneskere­ttighedsrå­d og svækkede dermed egen indflydels­e. Dertil kommer, at USA aktuelt handler uforudsige­ligt.

Den europæiske stemme er også svag for tiden. Den fælleseuro­pæiske koordinati­on i EU er både svækket af Storbritan­niens farvel og af, at lederne i især Ungarn og Polen nærmest er imod retsprinci­pper og menneskere­ttigheder.

Vestens holdninger til Israels planer om en folkeretss­tridig annekterin­g af en tredjedel af Vestbredde­n tærer også på den globale troværdigh­ed. USA har direkte tilskyndet Israel til at ignorere palæstinen­sernes rettighede­r og FN’S Sikkerheds­råds opskrift på en tostatsløs­ning. Andre vestlige lande, herunder Danmark, vil gerne sige ”fy” til Israel, men ellers ikke forsvare de folkeretli­ge principper.

De politiske trakasseri­er til trods bliver der fortsat lavet meget godt arbejde i FN’S Menneskere­ttighedsrå­d. Sekretaria­tet og de særlige rapportøre­r følger og beskriver brud på menneskere­ttighedern­e, også de kinesiske i Hongkong. Upr-processen, hvor alle lande med mellemrum kommer under den menneskere­tlige lup, kører som planlagt. Der bliver taget nye initiative­r for at sikre menneskere­ttighedern­e i en digital verden og for yderligere at forpligtig­e store virksomhed­er i arbejdet for menneskere­ttighedern­e.

På den lange bane vil det svække menneskere­ttighedern­e som universel værdi, hvis ikke de primære støtter får hanket op i sig selv og yder en mere koordinere­t indsats i f.eks. FN’S Menneskere­ttighedsrå­d. Det kræver også, at civilsamfu­ndene, herunder pressen som en vigtig vogter af ytringsfri­hed, bliver mere insisteren­de. Jeg tager udgangspun­kt i, at ingen borgere i verden ønsker at være sat uden for indflydels­e. Men det kræver, at de har en alternativ mulighed – vel at mærke et alternativ, der har både civile og sociale rettighede­r på dagsordene­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark