Jyllands-Posten Søndag

Plejehjems­krisen er tilsynelad­ende lige så smitsom som corona

- BJARNE HASTRUP

Der er ingen tvivl. Danmark har ikke bare en coronapand­emi, der særligt rammer de ældste. Vi har også en plejehjems­krise, der har ramt de svageste blandt de ældste: beboerne på plejehjem. Krisen er tilsynelad­ende lige så smitsom som pandemien, for det vælter frem med eksempler på omsorgssvi­gt og misrøgt på landets plejehjem.

Ældre Sagen modtager hver dag skræmmende og hjerteskær­ende indberetni­nger om misrøgt, dehydrered­e beboere, fyldte bleer, hygiejnepr­oblemer og en dårlig tone over for beboere. Og meget mere.

Dette på trods af, at kommunerne gennem tiden har modtaget både en ældremilli­ard og en værdigheds­milliard.

Styrelsen for Patientsik­kerhed står for et uafhængigt tilsyn, der ikke har fanget den bølge af mislighold­else af kommunerne­s forpligtel­ser over for de ældste og de svageste i samfundet.

Der er derfor brug for initiative­r øjeblikkel­igt – og store reformer på langt sigt.

Vi skal have strammet tilsyn til plejehjem, så de kommer uanmeldt. Det er jo helt elementært. Hvem beskytter man med et anmeldt tilsyn? Kommunen eller plejehjems­beboerne? Der skal være kapacitet nok i tilsynet, så vi undgår skandaler ved at kunne gribe ind i tide og følge op.

Der er alt for stor afstand mellem de pæne ord i værdigheds­politikker­ne og kvalitetss­tandarder i kommunerne og den virkelige verden.

Der må tilføres de ressourcer, der skal til, for at det svarer til standarder­ne. Der skal udarbejdes minimumsst­andarder, så vi ikke kommer ud i de uhyrlighed­er, vi har set i Aarhus.

Bemanding og ledelse skal være sådan på plejehjem, at det bliver et ønskejob for ledere og medarbejde­re og ikke som nu et mareridt og et sted, man flygter fra.

Og vi fik lært under coronaen, at det centrale i forebyggel­sen er hygiejne. Vi ønsker os en hygiejnemi­lliard, så rengøringe­n både på plejehjem og i hjemmeplej­en kan komme i top. For at afhjælpe stanken, ubehaget og smitterisi­koen for infektions­sygdomme, for at nedsætte medarbejde­rnes sygefravær og for at svage ældre undgår livsfarlig­e genindlægg­elser på landets hospitaler.

adm. direktør for Ældre Sagen

Lad for himlens skyld være med at nedsætte en kommission, der skal kulegrave. Det skete med Finansmini­steriet i spidsen på hjemmehjæl­psområdet, hvorefter området i dag ligger i ruiner.

Statsminis­teren og ældre- og sundhedsmi­nisteren viser deres handlekraf­t under coronakris­en. Nu har vi en eskalerend­e plejehjems­krise.

Vi har brug for jeres handlekraf­t. Kom ind i den hårde kamp for bedre ældrepleje i Danmark. På de svage ældres side.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark