Jyllands-Posten Søndag

Vi er på vej mod en ny klassekamp

-

Venstre fylder i år 150 år, godt skjult af coronavira­kken. Det vil nok blive mindre bemærket, end at DF har nået sølvbryllu­psalderen. Det er til dels fair nok, for Venstre er en etableret del af dansk politik. Men hvad var egentlig Venstres berettigel­se i første omgang, og opnåede partiet noget?

Det må man sige, at Venstre gjorde. Set med gode liberale øjne, afskaffede Venstre klassekamp­en. Fra rødderne i bondebevæg­elsen lykkedes det partiet 35 år efter sin dannelse at sætte den første bondesøn på statsminis­terposten i Danmark.

Dermed var alle klasseskel reelt brudt. Ingen var længere født ind i en klasse, og enhver kunne blive til hvad som helst – et godt liberalt princip. Og op igennem det 20. århundrede faldt bastion efter bastion.

Jamen, lyder det fra venstreflø­jens overklasse, klassekamp­en er vigtig. Alle arbejderne i underklass­en skal stemme på venstreflø­jens akademiker­e, så klassekamp­en kan føres videre. Det er bare ikke en kamp, der er relevant længere. Det var først for nylig, at det gik op for min datter, at partibogst­avet A stod for arbejdere.

Jovist, der er stadig klassefors­kelle, men de er nu i uddannelse og evner. Takket være den velstand, et liberalt århundrede har skabt, har alle, der har evnerne, mulighed for at uddanne sig op ad den sociale rangstige. Vi skal dog tage os i agt, en ny klassekamp lurer.

KJELD FLARUP CHRISTENSE­N civilingen­iør, Hjerm

Bondesønne­n J.C. Christense­n, der i 1905 blev statsminis­ter, var ikke selv bonde, men havde uddannet sig som lærer. Det har faktisk været mere normen end undtagelse­n, at statsminis­teren har haft en boglig uddannelse, og siden Anker Jørgensen har de alle været akademiker­e.

Siden kommunalre­formen i 1970 er hele den offentlige sektor vokset og blevet akademiser­et. Den akademiske magtelite er ved at blive magtfuldko­mmen og tromler almindelig­e mennesker ned. Kigger man i medierne, finder man dagligt overskrift­er, som starter med “Forsker:” eller “Ekspert:”. Vi er på vej imod en ny klassetils­tand, hvor det igen er få, der bestemmer. Det er imod alle liberale og demokratis­ke principper at give få mennesker så meget magt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark