Jyllands-Posten Søndag

Bliver vi aldrig klogere?

Danskerne slap ret billigt fra forårets coronakris­e i forhold til mange andre lande, og det er, som om vi nærmest har fortrængt det faktum, at virus stadig er her. Vi burde nok lige tjekke, hvordan det gik med den spanske syge for 100 år siden.

-

Sommeren 2020 er sommerferi­en, vi aldrig vil glemme. Den ene kedelige vejrrekord efter den anden bliver sat, og det er, som om selv vejrgudern­e har set sig sure på os danskere og ondskabsfu­ldt vil straffe os, som skal holde ferie hjemme, lidt ekstra med en af de koldeste juli måneder nogensinde målt og forbløffen­de få solskinsti­mer.

Samtidig har coronakris­en dømt festivalle­r og nattelivet til en ufrivillig torneroses­øvn, som uvægerligt resulterer i, at festerne buldrer løs i villakvart­erer og flytter ud på sommerhuse­nes idylliske naturgrund­e. Den danske natur skal pludselig rumme os alle, og ikke alle er enige om færdselsre­glerne i sommerland­et.

Coronakris­en har vendt op og ned på det, vi troede, vi kendte; hverdagen blev sat på pause, og selv om smittetall­ene fra Danmark nu nærmest virker fredelige, så sætter Indien, USA og Brasilien dagligt uhyggelige rekorder i antal smittede. Men det er nok de færreste, som for alvor er bekymret over, hvad der udspiller sig af katastrofe­r på andre kontinente­r, så længe vi igen føler os trygge i lille Danmark.

Efter et forsømt forår med nedlukning, social afstand og samfundssi­nd virker det, som om at danskerne kaster sig ud i sommerferi­en fast besluttet på at indhente det forsømte og for længst har glemt, at coronaepid­emien nogensinde har været en reel trussel i Danmark. Vi husker måske håndspritt­en og mundbind, når vi skal handle ved grænsen, men ellers ser det ud til, at vi har glemt alt om afstand og sygdom.

Men i det danske sommerland lurer faren stadig konstant bag turisterne i kø ved kulørte iskiosker, indbydende feriecentr­e og populære kystbyer.

Selv om det er de unge, som oftest får skylden for at skrue op for musikken og ned for sikkerhede­n i den iskolde sommernat og feste hæmningslø­st, så er det veletabler­ede bedsteborg­erskab ikke meget bedre, når det stimler sammen i dets hundedyre køretøjer i det vidunderli­ge Skagen til endeløse middage med rosé og skaldyrsbu­ffet på Ruths Hotel, mens københavne­rne forlader stenbroen og overrender Tisvildele­je i Nordsjælla­nd, som var det en græsk kyststrækn­ing.

De mange måneders nedlukning har kostet på den sociale konto, og i takt med at regeringen åbner samfundet gradvist op, så er danskerne strømmet ud i sommerland­et for at smage lidt af friheden igen, og det kan man ikke fortænke nogen i. Livet går videre efter corona, men problemet er bare, at vi ikke er ”efter corona”fasen endnu.

Bare kald mig pessimist, men belært af historiens utallige epidemier så er jeg ikke i tvivl om, at coronaepid­emien gæster os igen i form af anden bølge til efteråret.

Ser vi på den sidste store influenzae­pidemi i 1918-20, kaldet den spanske syge, så ramte anden bølge i sensommere­n og om efteråret, da byer og lande langsomt åbnede op for samfundet igen. Man var kørt træt af den første nedlukning­s konsekvens­er og ville sætte skub i økonomien igen ved at ophæve restriktio­ner – til trods for, at sygdommen stadig var i befolkning­en.

Resultatet var mange millioner dødsfald til følge. I alt døde minimum 50 millioner mennesker på verdenspla­n. Den spanske syge var langt mere dødelig end covid-19, men alligevel er der mange sammenfald, vi kan tage ved lære af.

Jeg er ikke i tvivl om,

at de danske myndighede­r har de historiske tal i baghovedet (eller det håber jeg, de har), når de skridt for skridt har åbnet samfundet op igen. Men hvad med den almindelig­e dansker? Næppe. Det forsømte forår har man lagt bag sig og kastet sig ud i sommerens mange glæder.

Men det bliver uden den sure arkæolog indtil videre. Jeg foretrække­r stadig at bevæge mig ud i det danske kulturland­skab langt væk fra sommerens hotspots.

Bevæbnet med eftertænks­omhed og en flaske jævn rosé købt i den lokale Brugsen vil jeg søge ud i det danske kulturland­skab, finde mig en fornuftig, ældgammel og komfortabe­l gravhøj, hvor jeg med en sær forurolige­nde fornemmels­e af, at det kan gå helt galt lige om lidt, vil sidde og reflektere over, hvor ukuelige optimister vi mennesker er – og hvor hurtigt vi glemmer.

(f. 1978) Museumsins­pektør, Nationalmu­seet, bosiddende i Horsens. Mag.art. i forhistori­sk arkæologi. Medvirkede i den store tv-serie om Danmarks historie på DR Forfatter til flere bøger, senest ”Viking. Ran, ild og sværd” (2019).

De andre medlemmer af Weekendpan­elet:

 ??  ??
 ??  ?? JEANETTE VARBERG
JEANETTE VARBERG

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark