Jyllands-Posten Søndag

Det er absolut sidste udkald, hvis tysk skal reddes i Danmark

- HARRO HALLMANN

Det tyske mindretal har for nylig udarbejdet en analyse om det tyske sprogs status i Danmark. Konklusion­en er desværre mere end nedslående: Selv hvis der gøres en koncentrer­et og langsigtet indsats, vil det tyske sprogs udbredelse stadig gå tilbage i de næste 5-10 år.

Gøres der ikke noget, er det sandsynlig­vis i løbet af 2-3 år for sent; så vil udviklinge­n ikke længere kunne vendes. Det skyldes – som beskrevet i analysen – en ond cirkel, hvor færre lærer tysk i folkeskole­n, færre fortsætter med sproget i gymnasiet, færre studerer tysk på universite­terne, tyskunderv­isningens kvalitet falder, tysk får et dårligt image, færre lærer tysk og så videre.

For at vende udviklinge­n er det nødvendigt at gribe ind forskellig­e steder i denne cirkel. Eksempelvi­s bør tyskunderv­isningen gøres mere tidssvaren­de gennem aktuelt og – for eleverne – relevant undervisni­ngsmateria­le. Det er formålet med projektet Grenzgenia­l.dk, der er det tyske mindretals bidrag til regeringen­s tysklandss­trategi, og som netop har fået en toårig bevilling fra kulturmini­steren. De to år er forhåbentl­ig nok til at overbevise regeringen om, at en permanent støtte er på sin plads.

Analysen hilser det velkommen, at tyskunderv­isningen nu begynder tidligere, nemlig i 5. klasse ( bortset fra tre sønderjysk­e kommuner, hvor undervisni­ngen starter endnu tidligere). Problemet er, at der ikke er fulgt flere timer med, så eleverne i mange tilfælde ikke lærer sproget godt nok til, at de ønsker at fortsætte med det i gymnasiet.

I analysen forslås derudover en imagekampa­gne for det tyske sprog (”Mit Deutsch kommt man weiter!”) og forbedring af læreruddan­nelsen, hvad tysk angår, samt bevillinge­r til efteruddan­nelse af tysklærern­e.

Det virkeligt forbløffen­de og irriterend­e er dog, at alle dem, jeg taler med – erhvervsle­dere og politikere etc. – er enige om, at der skal gøres noget. Når det ikke sker, så skyldes det sandsynlig­vis, at det for de færreste politikere er et emne, de vil gøre til deres mærkesag. Der er typisk andre spørgsmål, der er vigtigere. Og det er der givetvis.

Men resultatet er, at det i de seneste rigtig mange år kun er gået ned ad bakke for tysk, og at det nu er sidste udkald, hvis sproget skal reddes i Danmark, så det ikke kun er en lille skare germanofil­e og det tyske mindretals medlemmer, der taler sproget.

leder af det tyske mindretals sekretaria­t i København

 ??  ?? SAMIRA NAWA AMINI
SAMIRA NAWA AMINI

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark