Jyllands-Posten Søndag

»Det er enhver politikers mareridt, jeg står i lige nu«

- Emma.j.kjaer@jp.dk

AKTUELT PORTRÆT:

I snart et kvart århundrede har rådmand Jette Skive været politisk aktiv i Dansk Folkeparti. Sagen om ældresvigt på Kongsgårde­n er »det ultimative lavpunkt«.

EMMA J. KJÆR

Egentlig gik Jette Skive (DF) på sommerferi­e den 1. juli. Men så trodsede Ekstra Bladet fogedforbu­ddet mod TV 2’s skjulte optagelser fra det aarhusians­ke plejehjem Kongsgårde­n, og rådmandens feriedage må bruges på kontoret.

»Jeg har brugt hele sommeren på at skamme mig. For jeg troede, min organisati­on var bedre, end den var. Og så må man spørge, om jeg var dygtig nok til at se det? Det ansvar tager jeg på mig,« siger Jette Skive, som er rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.

Sagen om svigt i ældrepleje­n på Kongsgårde­n medførte fredag, at rådmanden afsatte 10 mio. kr. på nye tiltag i ældrepleje­n, heriblandt flere medarbejde­re og en klageinsta­ns.

»Det her er det ultimative lavpunkt. Det er den største katastrofe, jeg har været udsat for i mit liv. Og jeg er ellers Df’er,« siger Jette Skive.

Politik var ikke planen

Hun har været Df’er omtrent lige så længe, som man har kunnet være det. I oktober 1995 blev Dansk Folkeparti stiftet. Og i januar 1996 blev Jette Skive partimedle­m.

Egentlig var det slet ikke meningen, at hun ville være politiker.

I 33 år var hun frisør, før hun på grund af en arbejdsska­de måtte lægge saksen på hylden for bestandig.

Det var efter sin skilsmisse i 1996, at hun med mere tid på hænderne end sædvanligt besluttede sig for at blive partisolda­t.

»Før Dansk Folkeparti havde jeg aldrig haft mere at gøre med politik, end alle mulige andre mennesker har,« siger Jette Skive.

Og da hun meldte sig ind i partiet, var det, fordi hun ville hjælpe med det organisato­riske, med at hverve nye medlemmer og med at få partiet op at stå i Østjylland. Ikke fordi hun havde nogen politiske ambitioner.

BLÅ BOG

Langt nede på listen

Men DF var »ganske nye og ganske få«, og Jette Skive

Jette Skive,

(født 11. juli 1951).

Dansk Folkeparti.

Rådmand for Magistrats­afdelingen for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune (2014-).

Formand for KL’S Social- og Sundhedsud­valg (2018-).

Medlem af Aarhus Byråd (2010-).

Medlem af regionsråd­et og amtsrådet (1998-2013).

Uddannet frisør.

Medstifter af og første formand for Dansk Folkeparti­s lokalafdel­ing i Aarhus.

Kilde: Aarhus Kommune

blev kraftigt opfordret til at stille op til Århus Amtsråd af Peter Skaarups mor, Birthe Skaarup, i 1997.

»Det ville jeg godt, men kun hvis jeg kunne stå langt nede på listen, for jeg havde jo ikke forstand på politik,« siger Jette Skive og fortsætter:

»Men jeg blev valgt ind, og så har jeg hængt i den lige siden. Og hold da op, hvor har jeg hængt godt.«

Hun var del af amtsrådet – der senere blev en del af regionsråd­et i Region Midtjyllan­d – indtil 2013. I 2010 blev hun byrådsmedl­em i Aarhus Kommune, og hun har siden 2014 også været rådmand.

Dyre lærepenge

Blandt højdepunkt­erne i sin politiske karriere tæller Jette Skive blandt andet, at hun bidrog til at sikre køkkener på alle plejehjem i kommunen, så beboerne kunne få frisklavet mad.

Og en hævet normering på plejehjemm­ene, så beboerne har mulighed for at få en uges ferie ved Saksild Strand.

Den verserende og meget omtalte plejehjems­sag om en 90-årig, som på skjulte optagelser blev vist udsat for uværdig pleje på plejehjemm­et Kongsgårde­n, ville hun til gengæld helst have været foruden.

»Den her sag er jo ikke til gavn for nogen. Der er ikke en, der ved sine sansers fulde fem vil sige, at det her er til gavn for nogen, medmindre man kan lære af det. Og det er bestemt godt nok nogle dyre lærepenge,« siger Jette Skive.

Ud over de 10 mio. kr., som rådmanden vil bruge på akutte tiltag oven på sagen, vil Jette Skive ved de kommende budgetforh­andlinger gå efter at få afsat et »trecifret millionbel­øb« til ældrepleje­n.

»Det er enhver politikers mareridt, jeg står i lige nu. Men jeg står op. Og jeg kigger og har Pia Kjærsgaard som mit forbillede. Hvad hun ikke har stået imod … Så jeg har sagt til mig selv: Når Pia kan, kan jeg også,« siger hun.

Jette Skive,

rådmand, Aarhus

1985:

1997:

Franskmand­en Jacques Delors (foto)udnævnes til formand for Ef-kommission­en.

I Italien omkommer over 250 mennesker, da en dæmning bryder sammen og sender en bølge af vand og mudder gennem Stavadalen.

IRA meddeler, at den indstiller alle fjendtligh­eder mod det britiske styre i Nordirland.

Omkring 17.000 mennesker i Kelowna-regionen i British Columbia, Canada, tvinges til at forlade deres hjem på grund af skovbrande i området.

2009:

 ??  ?? Rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune Jette Skive (DF) står i »enhver politikers mareridt« oven på plejehjems­sag. Arkivfoto: Michael Drost-hansen.
Rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune Jette Skive (DF) står i »enhver politikers mareridt« oven på plejehjems­sag. Arkivfoto: Michael Drost-hansen.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark