Jyllands-Posten Søndag

DAGS DATO

-

Dagens navn: Justa, en spansk kvinde, der bekendte sig til Kristus under en hedensk procession i Sevilla, hvorefter hun ødelagde et afgudsbill­ede. Hun førtes til den romerske statsholde­r og blev knebet med gloende jerntænger inden hun blev smidt i en brønd, hvorfra biskop Sabinus tog liget op og begravede det år

300.

1870:

Den fransk-tyske krig indledes med en officiel fransk krigserklæ­ring til Preussen og de tyske stater, der er i forbund med dette land.

1900:

Den nye undergrund­sbane i Paris åbnes.

Franskmand­en Maurice Garin vinder den første udgave af Tour de France. Over seks etaper vinder han foran 60 andre deltagere. Kun 21 når i mål.

Den burmesiske frihedshel­t Aung San, der sikrede i 1947 Burmas uafhængigh­ed fra briterne, bliver myrdet. Han er far til Aung San Suu Kyi.

Den demokratis­ke senator Edward Kennedy kører sin bil i en flod ved Chappaquid­dick. Ved ulykken omkommer hans sekretær, Mary Jo Kopechne.

1903:

1947:

1969:

1977:

Den 74-årige, to gange tidligere udrensede kinesiske politiker Deng Xiaoping (foto) tages til nåde af den kinesiske regering.

I Moskva åbner Leonid Bresjnev de 22. olympiske lege. Idrætsfolk fra 50 lande boykotter legene i protest mod den sovjetiske invasion af Afghanista­n.

1980:

1984:

mænd få succes – og så endda ved at vinde det største cykelløb i verden. Det var dér, at vi indså, at vi også kunne begå os på den allerstørs­te scene.«

Hovedperso­nen kan også selv stadig blive berørt, når han tænker tilbage på spektaklet.

»Hele den fest, de holdt for mig, det glemmer man aldrig. Da jeg blev nummer to, var det slet ikke sådan. Man taler aldrig om andenplads­en, man taler altid om vinderen. En andenplads er lillebitte i forhold til at vinde Tour de France. Når man vinder Touren, kommer du til at huske det resten af livet,« siger han.

På trods af triumfen har mange luftet den kætterske tanke, at det kunne være blevet til mere. Én ting er privatlive­t. Men hvad nu, hvis Joop Zoetemelk havde haft en personligh­ed, der mindede mere om Eddy Merckx og Bernard Hinault?

»Vi er jo allesammen forskellig­e, og han fik en fantastisk karriere – så hvad kan vi bruge det til, hvad han ellers kunne have opnået? Vi kan jo ikke lave om på os selv,« siger Kim Andersen, der var hold- og værelseska­mmerat med Joop Zoetemelk på Mercier-holdet.

Joop Zoetemelks gamle værelseska­mmerat fortsætter:

»Han var meget detaljeori­enteret og en utrolig seriøs person. Han var ganske ligetil, men også mere anonym end f.eks. Hinault og en stille, rolig type. Han er en af dem, som man kan sige lavede resultater­ne i sengen – han udnyttede enhver mulighed for at hvile. Han gik ikke uden for døren, medmindre det var strengt nødvendigt. Ellers lå han altid i sengen og restituere­de,« siger Kim Andersen.

Det rolige liv og en ny fremtid

Tankerne er heller ikke formørket af fortrydels­e, når Joop Zoetemelk trasker rundt i landsbyen Germigny l’évêque små 50 km uden for Paris.

»Jeg kan ikke lide at gå tilbage og efterratio­nalisere. Jeg er glad for min karriere. Jeg er meget glad for at have vundet én udgave af Touren. Sådan er det,« siger han.

Ifølge Jacob Bergsma har et nyt kærligheds­forhold også været med til at bringe roen tilbage i Joop Zoetemelks liv.

»Han er næsten blevet en helt anden person under sit andet ægteskab. Hans nuværende kone har sagt til ham, at

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark