Jyllands-Posten Søndag

En »sort skawbo« kom til Aarhus har erobret byen ved at være sig

- JESPER ENGMANN jesper.engmann@jp.dk

David Nielsen ser ud til at kunne opnå det, som mange har forsøgt uden held i de seneste 20 år: at få succes som træner i AGF.

»Spørger du mig virkelig om det?« synes hans ansigtsudt­ryk at sige. Han tager en dyb indånding og puster ud. Helst vil han forklare om sit holds power, om det, der er foregået for kort tid siden, da AGF bankede de danske mestre fra FC Midtjyllan­d med 3-0 søndag aften.

Og så får han, mens pulsen stadig er høj, et spørgsmål af den slags, der hører til i et andet forum, men det er noget af det, som er fint ved David Nielsen. Han kan tåle det. Han ryger ikke ud af balance, allerhøjes­t kigger han en i øjnene og lader forstå, at man virkelig ikke ejer situations­fornemmels­e. Som i slet ikke.

Men nu har jeg stillet spørgsmåle­t, og han svarer gerne, for det er han, opvokset i Skagen, ikke for fin til at svare på.

Hvad har du gjort ved AGF?

»Jeg ved ikke, hvad jeg har gjort ved AGF (han holder en pause). Jeg er kommet her og har været mig selv. Der er mange, der har arbejdet benhårdt. Nu kommer den slags spørgsmål, som vi skal forholde os til. Det vigtigste er, at vi ikke får lyst til at fejre os selv, inden sæsonen er færdig. Det kan vi tale om efter den sidste kamp. Nu er det vigtigt at holde kadencen. Lige nu har alle lyst til at komme hjem og sidde foran grillen med kold hvidvin og alt muligt. Men for os, der skal på arbejde, er det nu, det er crunch time. For alvor«.

Når det hele sitrer

Crunch time, et begreb ofte anvendt i amerikansk basketball om det tidspunkt, da det hele bliver afgjort. Når det hele sitrer i hallen.

Et typisk svar fra David Nielsen, der kan have en svulstig retorik, den slags er nødvendig, når han i minutterne inden en fodboldkam­p står i midten i omklædning­srummet og skal peppe spillerne op. Så bliver der anvendt eder, the f-word, så er det krig, liv og død og lige nu, det gælder.

David Nielsens replik på spørgsmåle­t indrammer ret præcist, hvad det egentlig er, han har gjort ved AGF, siden han en efterårsda­g i 2017 kom vadende ind på første arbejdsdag, satte sig for enden af et bord i en barak, som var AGF’S midlertidi­ge hovedkvart­er på p-pladsen på anlægget på Terp Skovvej, da man var ved at opføre et nyt klubhus.

»Nå, boys, vi skyder bare løs,« sagde David Nielsen med sin dybeste stemme, foldede hænderne på bordet og kiggede forventnin­gsfuldt rundt på den store skare af fremmødte journalist­er.

Næste spørgsmål, tak

Retur til søndag aften i Aarhus, 3-0 over FC Midtjyllan­d, som betyder, at AGF kun er to point efter nummer to, FC København, dagens modstander i Parken.

»Det er vel det, du har gjort ved AGF? At I prøver at bevare fokus? « forsøger jeg.

»Det er det, jeg prøver nu ved at svare på dit spørgsmål. Så må du skrive, om du synes, det er noget, jeg har gjort ved AGF.«

Glimt i øjet, næste spørgsmål, tak, signalerer hans kropssprog.

I er gode til at slå tilbage efter et halvsløjt resultat, som I fik i AAB, da I tabte 0-1?

»Vi har fokus på præstation­en, og den var jo ikke dårlig i AAB. Hvis vi spiller og vinder, og vi ikke har været tilfredse med den måde, vi har spillet på, så bruger vi tid på det. Det er sådan, vi arbejder. Det er vigtigt for spillerne, at det er deres præstation, der er afgørende. Sådan skal det være.«

Da AGF tabte i Aalborg i forrige runde, var det efter en fejl af holdets unge forsvarssp­iller, Sebastian Hausner.

DAVID NIELSEN

Han beskytter sit hold

Da David Nielsen bliver spurgt om, hvorvidt han har en god fornemmels­e inden kampen mod FC København, indleder han med at tale om Sebastian Hausner. Om at han spillede fuldstændi­g fejlfrit ugen efter, at han lavede en brøler. Han taler om, at det er altafgøren­de for udviklinge­n af holdet, at Sebastian Hausner kan slå tilbage på den facon. Først da han har understreg­et, hvor glad det gør ham, fortsætter han med at tale om den foreståend­e kamp mod FCK med træner Ståle Solbakken i spidsen.

Manøvren handler om at

43 år.

Cheftræner i AGF siden 2017.

Aktive karriere: Fra 1993 til 2008 i OB, Lyngby, Fortuna Düsseldorf (Tyskland), FC København, Grimsby (England), Wimbledon (England), Norwich City (England), AAB, FC Midtjyllan­d, Start Kristiansa­nd (Norge), Strømsgods­et (Norge) og

Brann (Norge).

Trænerkarr­iere: Løv-ham, Nest Sotra og Strømsgods­et (Norge), Lyngby Boldklub, som han førte til bronzemeda­ljer i 2016/17.

Privat er han sammen med Tenna. Parret har tre børn. beskytte holdet, den enkelte spiller, mod omgivelser­nes trang til at rubricere, putte i kasser med påskriften fiasko eller succes efter hver eneste kamp.

»Der bliver talt om sølvmedalj­er. Det er helt vildt, at vi nu står i en situation, hvor vi er to point efter FC København. Jeg tror ikke, at mange i begyndelse­n af sæsonen havde forestille­t sig, at det ville være tilfældet. På den anden side kender jeg Ståle og hans hold, og jeg ved, at Ståle altid har et hold klar til den vigtigste kamp på sæsonen, som det bliver for dem. Vi skal forvente, at de kommer med fuld skrald. Vi kommer derover med selvtillid efter en sejr. Men der venter os en vanvittig hård kamp igen. Da vi mødte dem i Aarhus, var det en af de hårdeste kampe i hele sæsonen. Og søndag bliver den endnu hårdere.«

Uhyre pragmatisk

David Nielsen blev ansat i AGF i oktober 2017, da klubben fyrede Glen Riddershol­m. AGF sluttede som nummer 10, nåede til Europa League-playoff, men tabte 1-4 i Parken til FCK.

I David Nielsens første hele sæson som cheftræner endte AGF som nummer 9, nedrykning blev aldrig et tema. I semifinale­n i Europa Leagueplay­off tabte AGF samlet til Randers FC.

I denne sæson fik David Nielsen i januar forlænget sin aftale, så den løber frem til sommeren 2023. AGF ender minimum som nummer fire, formentlig som treer og måske som sølvvinder. Sidste efterår var netop David Nielsens fortsatte trænerkarr­iere i AGF til debat, for hvis nu det ikke lykkedes at nå målet om at ende blandt de seks bedste? Og hvorfor trak forlængels­en af aftalen ud? Var det gode samarbejde ved at krakelere, og var David Nielsen blot endnu en i rækken af trænere, som de seneste 20 år desperat har forsøgt at få succes i AGF?

David Nielsen var uhyre pragmatisk.

»Jeg er der, hvor jeg er, og det er det sted, hvor jeg lever eller dør. Lykkes vi, har jeg liv, gør vi ikke, dør jeg,« udtalte han til Tips-bladet.

Han har også kaldt det mo

Det Internatio­nale Håndboldfo­rbund (IHF) har udråbt Niklas Landin som verdens bedste håndboldsp­iller for 2019 hos herrerne. Nikolaj Jacobsen er årets træner inden for herrehåndb­old. Det skriver IHF på sin hjemmeside.

Fælles for Landin og Jacobsen er, at de var en del af det danske landshold, som i 2019 vandt Vm-guld.

Landsholds­målmand Niklas Landin kåres desuden for sine præstation­er for den tyske klub THW Kiel, som vandt EHF Cup.

Nikolaj Jacobsen hædres også for indsatsen i Rhein-neckar Löwen, hvor han befandt sig frem til slutningen af sæsonen 2018/19.

En jury bestående af 18 personer – ni fra EHF og ni landstræne­re – har valgt fem nominerede i hver kategori. Herefter har offentligh­eden stemt om vinderne.

Sidste år modtog Mikkel Hansen prisen for 2018, da han for tredje gang blev kåret som verdens bedste håndboldsp­iller. Han blev også udpeget som den bedste i 2011 og 2015.

Andersen og Wilbek

Anja Andersen har som den eneste danske kvinde modtaget prisen. Det skete i 1997.

Nikolaj Jacobsen følger i fodsporene af Ulrik Wilbek, der blev kåret som årets træner for 2011, hvor han ligeledes var landstræne­r for Danmark.

Sandsynlig­heden for, at en dansk herrespill­er vinder prisen for 2020, er måske en anelse mindre efter den danske skuffelse ved EM. Her røg danskerne højst overrasken­de ud efter det indledende gruppespil.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark