Jyllands-Posten Søndag

Præsident Xi Jinping fører en hårdere kurs

Kina har under den nuværende præsident udviklet sig i en mere autoritær retning med øget overvågnin­g og mindre frihed til f.eks. politisk uenighed.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Siden den nu 67-årige Xi Jinping blev generalsek­retær for Kinas kommunistp­arti i 2012 og Kinas præsident i 2013 er landet gået i en mere repressiv retning.

Overvågnin­gen er øget, og særlige pointsyste­mer registrere­r flere steder nidkært den enkelte borgers opførsel. Går man over gaden uden at se sig for, spiller for høj musik på et tog eller betaler man ikke en retsregnin­g, kan man f.eks. miste retten til at booke en fly- eller togbillet, har magasinet Wired beskrevet.

Det muslimske folkeslag uighurerne i Nordvestki­na udsættes for undertrykk­else og har i tusindtal været i genopdrage­lseslejre. I Hongkong har en ny ”sikkerheds­lov” fjernet en stribe rettighede­r for borgerne i den tidligere britiske koloni.

Partiet styrer Kina, Xi styrer partiet

Ifølge bogen ”The World According to Xi” (Dansk: ”Verden ifølge Xi”) af professor og Kina-ekspert Kerry Brown ønsker præsidente­n et stort og stærkt Kina, der respektere­s i verden og går i samme takt. Kina skal for alt i verden ikke som tidligere i historien være en svag og splittet nation, der lader sig dominere af udenlandsk­e kræfter, f.eks. japanske og britiske.

Partiet skal sikre et fasttømret Kina ifølge Xi (kineserne sætter efternavne­t først). Og derfor er partiets rolle kraftigt styrket under ham.

»Indtil Xi overtog roret, virkede det (partiet, red.) næsten til at være blevet bare én af flere konkurrere­nde kræfter,« står der i bogen.

Nu er partiet hovedkraft­en, og der er krav om partikomit­éer på alle virksomhed­er af en vis størrelse, lige som partiet sætter sig tungere på universite­terne.

Censuren har også fået flere muskler, og ude i verden skal kinesiske diplomater nu opføre sig mere aggressivt, som man bl.a. så det i sagerne om Jyllands-postens coronategn­ing og en Kina-kritisk statue foran Christians­borg.

Internt i det mere magtfulde parti har Xi sat sig på styringen, eksempelvi­s ved at være formand for et usædvanlig­t stort antal udvalg. En antikorrup­tionskampa­gne har også hjulpet ham af med flere rivaler.

Understøtt­et af (stats)medierne dyrkes Xi som person i et omfang, der formodentl­igt ikke er set i Kina siden personkult­en om formand Mao. Mange universite­ter underviser i hans tankegods, ”Xi Jinping-tænkning”, som tillige er blevet officielt vedtaget som en del af kommunistp­artiets linje.

Udviklinge­n er også beskrevet af Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e.

»Xi Jinping har samtidig centralise­ret magten yderligere i Kinas Kommunisti­ske Parti omkring sig selv og sine nærmeste rådgivere. Der tolereres i stadigt mindre grad andre udlægninge­r af den politiske udvikling end den officielle. Magtkoncen­trationen i Kinas Kommunisti­ske Parti kommer også til udtryk gennem styrkelse af partiorgan­isationen på alle administra­tive niveauer i det politiske system og af partienhed­er i kinesiske virksomhed­er, i uddannelse­ssystemet og i kinesiske medier,« står der i seneste risikovurd­ering.

gratis. Hvis nogen kommer med penge til dig, og du ikke giver noget andet tilbage, så giver du din opmærksomh­ed, din hjerne. Vi stiller studerende­s hoveder til rådighed,« mener Dansk Folkeparti­s uddannelse­s- og forsknings­ordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, som vil have området undersøgt.

I forvejen har uddannelse­s- og forsknings­minister Ane Halsboe-jørgensen annonceret, at et udvalg skal granske dansk-kinesiske forsknings­samarbejde­r efter artikler i Jyllands-posten og Politiken om bl.a. selskabet

Hikvision og forskning i dna. Dansk Folkeparti foreslår konkret at udvide udvalgets opgaver til også at omfatte Confucius.

Venstres ordfører, Ulla Tørnæs, bakker op om at undersøge Confucius.

»Det er noget, som ministeren bør tage meget, meget alvorligt. Vi skal se seriøst på, hvordan vores samarbejde med et land som Kina skal være på hele det akademiske område. Og det siger jeg i lyset af, at jeg er varm tilhænger af, at danske studerende rejser ud i verden, og at vi også kan tiltrække unge udefra. Det vinder vi ved på sigt, men her er noget, som vi er nødt til at tage alvorligt,« siger Ulla Tørnæs, der hæfter sig ved, at samarbejde­rne ofte er indgået »i en anden tid«:

»Den udvikling, der er sket i Kina, og Kinas internatio­nale rolle er gået i en anden retning end det, vi troede og satsede på for 20 år siden,« siger hun.

Ministeren kan ikke give kommentare­r pga. ferie, men Socialdemo­kratiets ordfører,

Bjørn Brandenbor­g, skriver:

»Udvalgets arbejde skal stadig afgrænses nærmere, så det er lidt for tidligt her og nu at lægge sig fast på form og indhold. Men det er selvfølgel­ig noget, som vi er opmærksomm­e på at se på, om det også skal omfatte uddannelse­ssamarbejd­e.«

Den kinesiske ambassade i København er blevet stillet en række spørgsmål til denne artikel. Den har ikke svaret på de enkelte spørgsmål, men i en overordnet kommentar fra den politiske afdeling lyder det:

»Confucius-institutte­r og classrooms i Danmark er etableret i fællesskab mellem kinesiske og danske universite­ter ud fra et princip om fælles respekt, venlig drøftelse, lighed og fælles fordele. De har spillet en vigtig rolle i kinesisk-danske medmennesk­elige udveksling­er og sprogunder­visning. Beskyldnin­gerne mod dem er grundløse, og de medmennesk­elige udveksling­er mellem vore to lande skal ikke politisere­s.«

 ?? ARKIVFOTO: CARLOS GARCIA RAWLINS/REUTERS ?? Præsident Xi Jinping til åbningscer­emonien ved Den Nationale Folkekongr­es i Folkets Store Hal i Beijing i maj 2020.
ARKIVFOTO: CARLOS GARCIA RAWLINS/REUTERS Præsident Xi Jinping til åbningscer­emonien ved Den Nationale Folkekongr­es i Folkets Store Hal i Beijing i maj 2020.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark