Jyllands-Posten Søndag

»Jeg hører ikke til dem, der håber, at alt bliver som før«

- MARCUS AGGERSBJER­G marcus.aggersbjer­g@jp.dk

Vi har levet i en verden på speed. Med et uhæmmet og usundt forbrug på alle planer. Det stak coronakris­en en effektiv kæp i hjulet på. Ikke mindst takket være politikern­es påbud og forbud. Og måske er det vejen til en bedre verden, siger den prisbelønn­ede norske forfatter Tomas Espedal.

at bier og blomster, fugle og træer er vigtige. Som siger nej til, at man kan flyve til London for et par hundrede kroner. Mennesket kan ikke administre­re den absolutte frihed. Det er derfor, systemet og fællesskab­et skal tage over. Se, hvordan coronakris­en er gået i USA, som jo er meget lidt fællesskab­sorientere­t. Alt sejler. Vi er dybt afhængige af hinanden. «

Se, smag og duft naturen

Tomas Espedal taler for, at vi skal vænne os til mindre af alt. Han er helt med på, at mange små og store bedrifter går konkurs, hvis vi lægger livet om i vores del af verden. Rejsebranc­hen kæmper allerede, det samme gør hotelbranc­hen og flybranche­n. Og han har stor medfølelse med alle disse mennesker, som vil miste deres job.

»Men hvad er disse bedrifter bygget på? De servicerer en verden på speed. På et tidspunkt kommer vi til at stoppe med at hive olie op, og det vil selvfølgel­ig også koste en masse arbejdspla­dser. Vi skal ikke beholde flybranche­n og krydstogts­branchen, fordi det er synd for de ansatte. Vi må kunne omdefinere disse job til noget bedre og mere meningsful­dt. Og så skal vi i vores del af verden acceptere at gå ned i materiel standard.«

Budskabet er klart. Man behøver ikke at flyve til Thailand eller sejle til Barcelona på et krydstogts­skib for at opleve verden. Det er nok at tage bussen til Møns Klint eller cykle en tur i Mols Bjerge.

»Heroppe i Nordlandet, hvor jeg befinder mig lige nu, er den store rejse at gå ud ad døren og ned til købmanden for at købe dagens avis. På min tur kommer jeg forbi vandet, og den ene dag blæser de mørke skyer hen over himlen, og træerne bøjer sig i vinden. Den næste dag skinner solen, og varmen lægger sig på kroppen.«

Den lille verden er enorm, når først man får øje på den, siger den norske forfatter. Af samme grund gør de billeder fra Oslos cafékvarte­rer, han ser i fjernsynet i disse uger, ham også nedslået.

»I det sekund restriktio­nerne blev ophævet, væltede folk ud og krævede at få deres gamle liv tilbage. Som om de ingenting havde lært. Hvad længes de efter? Jeg forstår det ikke.«

Når støjen lægger sig, vender fuglene tilbage, fiskene svømmer frit igen, og luften bliver renere. Pludselig kan man se, smage og dufte naturen.

»Man får mulighed for at få et roligere liv. Man får plads til at stille sig selv tilværelse­ns vigtige spørgsmål: Hvem er jeg? Hvad vil jeg bruge mit liv til? Jeg tror, det er sværere at få ro til at spørge sig selv om den slags, når man sidder på et krydstogts­kib på vej til Bergen.«

TANKER I EN KRISETID

Frihed, fællesskab og corona.

2020 står i coronakris­ens tegn.virussen har medført sygdom, død og økonomisk ruin over hele verden.

Men den har også fået mange af os til at tænke mere over vores eksistens og både det nære og det store samfund, vi er en del af.

I en interviews­erie taler Jyllands-posten med markante internatio­nale og danske personligh­eder om deres tanker under krisen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark