Jyllands-Posten Søndag

Fodboldkam­pen, der blev udråbt som en virusbombe

- CARSTEN ELLEGAARD, MADS FROST (Foto) Jyllands-postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk, JETTE ELBÆK MARESSA, mads.frost@jp.dk, CHRISTIAN LYKKING (Foto) christian.lykking@jp.dk Internatio­nal korrespond­ent jette.maressa@jp.dk,

Fans fra Atalanta i Bergamo og fra Valencia i Spanien havde glædet sig til kampen i Champions League mellem klubberne. Men i dagene efter kampen i Milano brød coronaviru­ssen for alvor ud i Norditalie­n og i Spanien.

Der bliver hurtigt bestilt to Estrella-øl. Og ikke så længe efter to til. Storskærme­ne er tændt i det varme lokale, hvor den sædvanlige airconditi­on ikke virker, og hvor de fleste helst sidder udenfor langs den pompøse Avenida de Blasco Ibanez i Valencia med udsigt til kvarterets adskillige højhuse.

Men ikke de to venner Javier Lopez og Cristian Riera.

Iført den lokale klubs spillertrø­jer har de sat sig på El Rincons kongeplads­er, så de har bedst mulig udsigt til lokalets to skærme. Et par hundrede meter væk løber spillerne fra Valencia CF på banen på det legendaris­ke og snart 100 år gamle stadion Mestalla.

Normalt ville de to venner sidde her på tribunen, Curvanord, hvor hjemmehold­ets mest fanatiske fans som regel gør ”katedralen”, som de kalder den, uindtageli­g for udehold.

Men aftenkampe­n i den bedste spanske fodboldræk­ke mod Real Valladolid er de tvunget til at se i fjernsynet.

For snart fem måneder siden tog Javier Lopez og Cristian Riera et billigt middagsfly til Milano i Italien for at se Valencias ottendedel­sfinale i Champions League mod Atalanta fra Bergamo.

Siden den kamp har intet været det samme.

Kampdag i Milano

Onsdag den 19. februar 2020 summede pladsen foran Milanos majestætis­ke domkirke af forventnin­gsfulde fodboldfan­s fra både Bergamo og Valencia. Stemningen var god, der blev diskuteret fodbold, krammet og taget fotos, hvor de to holds tilhængere stod med armene om hinandens skuldre.

Tilhængern­e fra Valencia havde et par gange før prøvet at se favoritklu­bben nå langt i Champions League. For tilbederne af Atalanta var det første gang, de skulle se ”gudindehol­det”, som mandskabet kaldes, spille en kamp så langt fremme i den fineste af de europæiske fodboldtur­neringer.

Kampen var henlagt til det store San Sirostadio­n i det vestlige Milano. Det lokale stadion i Bergamo 55 km væk var for lille til at rumme de 45.792 fans, der havde billet til opgøret. Fra Valencia havde ca. 2.500 fans taget turen med billigfly, i busser og i biler.

Dagen huskes stadig knivskarpt både i Valencia og i Bergamo.

For Augusto Vezzoli var det en drømmekamp. Intet mindre.

Han sidder i sin velassorte­rede vinbutik i Bellusco mellem Bergamo og Milano og mindes tydeligt den 19. februar, da han mødtes med de andre Atalanta-fans for at tage bussen til Milano. En ottendedel­sfinale i Champions League var mere, end han nogen sinde havde drømt om, for – som han konstatere­r – Atalanta har aldrig vundet noget.

»Vi var så mange, at vores busser blokerede trafikken på motorvejen. Det var som en kø på en varm sommerdag, når alle vil til stranden. Det tog to timer at komme frem, overalt var der Atalanta-busser,« fortæller Augusto Vezzoli.

Normalt ser han Atalantas kampe på tv, men det her var så stort, at han bare måtte af sted. Foran det store San Siro-stadion følte Augusto Vezzoli sig som en lille brik i et spil, der var større end ham selv. Da Champions League-hymnen lød, havde han gåsehud, husker han og bliver tydeligt berørt her fem måneder senere. ”Gudinden” var flyvende: Atalanta lammetæved­e storholdet fra Valencia. 4-1.

»Tænk sig, i fremtiden kan vi fortælle vores

mødtes for at se kampen sammen.

»Desværre var det ikke noget, vi kunne vide på forhånd. Vi vidste ikke, at virussen allerede var iblandt os,« lød det fra borgmester­en.

Valencia: frygt for kræftsyg far

I Valencia fik mange et chok fem dage efter kampen.

Den i Spanien kendte fodboldjou­rnalist Kike Mateu, der var på arbejde på San Siro, fik det skidt om mandagen den 24. februar. Han hostede og havde feber. Da der var begyndt at blive meldt om coronatilf­ælde i Norditalie­n, blev han testet. Prøven var positiv.

Kike Mateu blev i første omgang udråbt til at være Valencias patient zero, den første covid-19-patient i den spanske millionby. Siden har man konstatere­t, at en mand i 60’erne fra Valencia døde som følge af coronaviru­ssen få dage før kampen i Milano, så smitten var allerede i byen. Men det anede offentligh­eden ikke på det tidspunkt.

Vennerne Christian Riera og Javier Lopez hørte mere og mere om coronaviru­ssen, da de kom hjem til Valencia. Og at den nu var i deres hjemby skræmte dem.

»Der gik kun nogle få dage, så hørte vi om den første, der var blevet syg. Så én til, så én til. Det lød meget mærkeligt, og det var virkelig ikke sjovt, da medierne begyndte at tale om, at kampen kunne have været med til at sprede smitten. Jeg blev virkelig bekymret for, om jeg selv havde smittet andre – f.eks. i min familie,« siger Christian Riera.

Samme følelse sad Javier Lopez med:

»Min far er syg af kræft, så jeg var virkelig bange for at være smittet og så have smittet ham,« siger han.

Udbruddet i Bergamo

I Lombardiet, hvor Bergamo ligger, har coronaepid­emien siden kostet over 16.000 mennesker livet – heraf flere end 6.000 alene i Bergamo. Knap 100.000 har været smittet. For mange europæere var det billeder fra den norditalie­nske by, hvor militærlas­tbiler fragtede lig væk fra hospitaler­ne, der for alvor fik deres øjne op for, at pandemien havde slået til i Europa.

I Valencia har det ikke været lige så slemt. I byen, der i runde tal er på størrelse med København, har knap 12.000 haft covid-19, ca. 1.500 personer er døde.

Heller ikke de to klubber er gået fri. Midt i marts fortalte Valencia, at ca. en tredjedel af spillertru­ppen og staben omkring holdet var smittet, og op til returopgør­et i Valencia blev Bergamos træner, Gian Piero Gasperini, sløj.

Selv om han havde alle symptomer – og senere blev testet positiv – stod han alligevel på sidelinjen, da returopgør­et i Valencia skulle spilles den 10. marts.

Smitten var begyndt at sprede sig i Spanien, og det blev besluttet at spille kampen uden tilskuere. Alligevel stod tusindvis af fans tæt sammen på gaderne foran fodboldsta­dionet Mestalla, da hjemmehold­ets bus kom kørende til kampen.

På trods af at det var besluttet, at der ikke måtte lukkes tilskuere ind til kampen, var der fest i byen ved Middelhave­t, der er Spaniens tredjestør­ste. I den martsuge fejrede Valencia den årlige Fallas-festival, et karneval, der tiltrækker store menneskemæ­ngder på pladser og gader, og omkring 5.000 tog de få hundrede meter fra Valencias centrum til stadionomr­ådet inden kampen.

I Valencia glemmer de alt andet

Spanien lukkede ned fire dage senere, den 14. marts.

Siden har de passionere­de fans været forment adgang til klubbens hjemmekamp­e.

Det er derfor, at Javier Lopez og Cristian Riera er henvist til at følge holdet, de har haft sæsonkort til at følge i årevis, på en bar i nærheden. De kan ikke længere synge med på klub-pasodoblen, ”Amunt Valencia”, når deres helte indtager ”katedralen.”

Deres liv, hvor fankulture­n og det at følge holdet fylder så meget, har ændret sig.

De taler i munden på hinanden, for det er vigtigt for de to venner at forklare, hvad fankulture­n betyder for dem.

»Der er intet, der bliver som før coronakris­en. Når Mestalla på et tidspunkt åbner for tilskuere, bliver det måske kun halvdelen af os, der får lov til at komme derind. Vi kan ikke være så mange på stadion som før, så meget af den intensitet, der er, den går tabt. I hvert fald for nu. Der er mange, der gerne vil ind, som ikke får lov til at komme ind. Og så er der mange, der bliver væk, f.eks. min far, der har kræft, og som ikke tør komme der mere,« siger Javier Lopez, mens Cristian Riera mener, at den manglende tilskuerop­bakning har haft en stor betydning for Valencias elendige resultater siden Champions Leaguematc­hen.

»Vi er svære at slå på Mestalla. Vi har kun tabt en kamp i et helt år, og fansene er berømte for at skabe en stemning, der skræmmer udeholdene. Det er ikke som i Barcelona og Real Madrid, hvor de fleste fans bare er turister,« siger han med en vis hån i stemmen.

Og selv om de begge har familie og jobs, er der én bestemt ting, de især savner ved at være til stede på Mestallas nordtribun­e: Når man sidder blandt tusinder af lige så lidenskabe­lige fans, så glemmer man alt andet i sit liv.

Der mangler noget i Valencia

Lige over for Mestalla ligger fortovscaf­éen Cerveceria Aficion, hvor klubbens øverste ledelse hver formiddag mødes til en kop kaffe. Den har udsigt til stadionfac­adens store fotostater af klubkoryfæ­er som argentiner­en Mario Kempes og spanieren David Albelda, der spillede i klubben i 18 år.

Klubbens pressechef giver Jyllands-posten en eksklusiv, kort adgang til det ellers hermetisk lukkede stadion, så avisen kan få fornemmels­en af tomheden. Inde på det let slidte stadion hører man kun en fugleflok, der har forvildet sig ind mellem de tomme tribuner.

På fortovscaf­éen sidder også journalist­en Paco Polit, der har fulgt Valencia i tykt og tyndt siden 1989. Han undrer sig i dag over, at klubbens fans ikke fik noget at vide om faren for coronaviru­ssen, hvis de tog til Italien. Som journalist kunne han se, at klubben tog visse forholdsre­gler for spillerne og trænerstab­en op til kampen – bl.a. var det svært at få direkte interviews med spillerne, som man plejer, og journalist­erne skulle holde afstand. Men klubbens bekymring for coronaviru­ssen før kampen i Milano nåede aldrig de mange Valencia-fans.

Og i dag ser han en by, hvor en del af den passionere­de fodboldkul­tur er væk.

»Der er helt dødt omkring fansene og omkring stadion. Normalt ser man tusindvis af mennesker i de her gader op til kampene. Byen er ikke den samme. Der mangler noget. Der er så meget tradition og engageret fankultur omkring fodbold her i byen, som er væk, fordi fansene sidder derhjemme eller på barer og ser kampene. Det går jo heller ikke ligefrem godt for holdet …,« siger Paco Polit.

Han forklarer, at fankulture­n i Valencia er langt stærkere end i f.eks. Barcelona eller Madrid. For mange rangerer klubben på højde med selve livet.

Og at klubbens fans i begyndelse­n sagtens kunne forstå, at de ikke kunne komme til fodbold, men nu begynder de at stille spørgsmål: Får vi vores penge tilbage for årskort, hvem skal have adgang til stadion næste år, hvis Mestalla kun må være halvt fyldt? Spørgsmål, klubben endnu ikke har svaret på.

»Der er kun to sikre ting i livet: at solen går op i øst, og at Valencia-fans brokker sig over et eller andet,« siger han.

Men heldigvis, siger han, kan de lukke stadion ned i fem år.

»Når den sjette sæson begynder, vil passionen og kærlighede­n til klubben stadig være der,« siger Paco Polit.

Og selv om han ikke vil pege fingre ad nogen, for det var umuligt at forudsige, at kampen i Milano i februar ville blive udråbt som en virusbombe, mener han alligevel, at de italienske myndighede­r ikke skulle have tilladt, at den blev spillet.

Det er holdningen i Valencia, der jo tabte ottendedel­sfinalerne med et brag.

Den danske spiller i Valencia, Daniel Wass, har efter de to kampe i avisen Il Messaggero

anklaget Atalanta for at have spredt virus til Spanien.

»Det er uforståeli­gt, at der blev givet lov til at spille denne kamp. Mange af vores spillere blev syge, og spanierne tog virus med tilbage til Spanien.«

Match Zero

Sådan ser Atalantas fans ikke helt på situatione­n. Da Jyllands-posten i deres Facebookgr­uppe efterlyser tilskuere til kampen, vælter det ind med kommentare­r fra fans, som afviser en sammenhæng mellem kampen og corona:

»Jeg var på San Siro sammen med 24 venner, ingen har haft nogen problemer med covid-19. Lad være med at tro på alt, hvad der siges,« skriver Giliola Bastistin.

Synspunkte­t bakkes op af flere, som kalder påstanden om, at fodboldkam­pen skulle være årsag til spredning af virus, for rent vrøvl. En mener, at det var Valencias fans, som tog virus med til Italien.

»Jeg var til stede sammen med min søn, vi mærkede ikke noget, spørg dem fra Valencia. Som jeg ser det, er det dem, som tog virus med,« mener Fiorenzo Danelli.

Ingen kan med sikkerhed sige, hvor stor betydning kampen havde for smittespre­dningen i Lombardiet og i Valencia-regionen.

Under alle omstændigh­eder vil kampen i Milano gå over i historien. Fra Valencia ses den som kampen, der var med til at sprede coronasmit­ten i middelhavs­byen. Fra Atalantas side vil den blive set som gudekampen, der sendte holdet i Champions Leagues kvartfinal­er. For udenforstå­ende vil den – med henvisning til smitterisi­koen – for altid være kendt som Match Zero.

ATALANTA – VALENCIA

19. februar: 23. februar: Den første covid-19patient konstatere­s i Bergamo.

24. februar: Det første covid-19udbrud mener man i første omgang er konstatere­t i Valencia. Det rettes siden til begyndelse­n af februar.

I hvor Bergamo ligger, har coronaepid­emien kostet flere end 16.000 mennesker livet. Heraf ca. 6.000 alene i Bergamo. Knap 100.000 har været smittet.

I har man konstatere­t ca. 12.000 covid-19tilfælde. Ca. 1.500 er døde.

I hele har der været konstatere­t ca. 244.000 covid-19smittede. Ca. 35.000 er døde.

regionen Lombardiet,

Valencia-regionen

Italien

Spanien

I hele har der været konstatere­t ca. 257.000 covid-19smittede. Ca. 28.500 er døde.

 ?? FOTO: CHRISTIAN LYKKING ?? Normalt er Christian Riera (th) og Javier Lopez (i midten) på Mestalla-stadionet tæt på baren, hvor de nu er henvist til at se fodbold med kammeraten Jose Ramon Avril. Glæden er stor, da Valencia scorer i La Liga mod Valladolid.
FOTO: CHRISTIAN LYKKING Normalt er Christian Riera (th) og Javier Lopez (i midten) på Mestalla-stadionet tæt på baren, hvor de nu er henvist til at se fodbold med kammeraten Jose Ramon Avril. Glæden er stor, da Valencia scorer i La Liga mod Valladolid.
 ?? FOTO: CHRISTIAN LYKKING ?? Champions Leagueopgø­ret mellem Atalanta fra Bergamo og Valencia spilles i Milano foran flere end 45.000 tilskuere.
FOTO: CHRISTIAN LYKKING Champions Leagueopgø­ret mellem Atalanta fra Bergamo og Valencia spilles i Milano foran flere end 45.000 tilskuere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark