Jyllands-Posten Søndag

Ups! Den britiske dronning blev forvekslet med et berømt passagersk­ib

I 1953 fik en fejllæsnin­g af et telegram afgørende indflydels­e på en højspændt storpoliti­sk situation i Iran – først nu er sagen kommet frem i dagens lys. Shahens kujonagtig­e opførsel og konstante planer om flugt var virkelig et problem for USA og England

- UFFE CHRISTENSE­N uffe.christense­n@jp.dk

Queen Elizabeth.

Det er som bekendt navnet på den britiske dronning, men det er også navnet på et berømt passagersk­ib, der under Anden Verdenskri­g blev anvendt som troppetran­sportskib, og som siden af rederiet Cunard Line i årene fra 1946 til 1968 var passagersk­ib i fast rutefart mellem USA og England.

At forveksle dronningen og et passagersk­ib synes umiddelbar­t umuligt, men det var rent faktisk, hvad der skete i februar 1953 i forbindels­e med en alvorlig storpoliti­sk krise, hvor oliestaten Iran var i centrum.

Det var i 1953 USA og Storbritan­niens agt at vælte den siddende iranske regering, idet man frygtede, at Sovjetunio­nen ville få for stor indflydels­e på Irans enorme olieressou­rcer.

Historiker­en Richard Aldrich fra Warwick University i England siger til Jyllands-posten, at hvis den spektakulæ­re fejllæsnin­g ikke var sket, var kuppet i 1953 efter alt at dømme løbet ud i ørkensande­t. Et kup, der siden sikrede den iranske shah noget nær status som diktator i Iran.

For at forstå, hvordan en fejltolkni­ng af et telegram, der blandt andet rummede ordene » a message from Eden and Queen Elizabeth«, kunne få så altafgøren­de en betydning, er det nødvendigt at skrue tiden tilbage til 1941.

For at hindre, at Irans olieressou­rcer faldt i tyskernes hænder under Anden Verdenskri­g, besatte Storbritan­nien og Sovjet i 1941 Iran og pressede den regerende tyskvenlig­e shah Reza Pahlavi til at abdicere til fordel for sin blot 22-årige søn, Mohammad Reza Pahlavi, der støttede de allierede, der trak sig ud af landet i 1946.

Det tophemmeli­ge telegram

I 1951 blev Mohammed Mossadeq regeringsc­hef i Iran, og han nationalis­erede hurtigt det store britiskeje­de olieselska­b Anglo-persian Oil Company. Nationalis­eringen udløste voldsomme protester fra både Storbritan­nien og USA, der støttet af shah Mohammad Reza Pahlavi orkestrere­de et kup mod det sovjetvenl­ige styre. I første omgang så det ikke ud til at lykkes, hvorfor shahen flygtede til Rom, hvorfra han dog vendte retur efter nogle måneder.

Var shahen flygtet permanent, ville kuppet som nævnt næppe være blevet til noget, og Sovjetunio­nen ville formentlig have fået meget stor indflydels­e i Iran – ikke mindst i forhold til landets olieressou­rcer, fastslår historiker­ne. Derfor blev der gjort en stor indsats for at overtale Mohammad Reza Pahlavi til at blive i landet.

Den 27. februar 1952 modtog den amerikansk­e udenrigsmi­nister, John Foster Dulles, et tophemmeli­gt telegram fra den amerikansk­e ambassade i London, der havde fået en melding fra den britiske udenrigsmi­nister, Anthony Eden:

Telegramme­t lød således:

»Udenrigsmi­nisteriet har i eftermidda­g informeret os om modtagelse­n af en besked fra Eden og Queen Elizabeth, der giver udtryk for bekymring over den seneste udvikling omkring shahen, og at han nærer et stærkt håb om, at vi kan overtale ham til ikke at forlade landet.«

Sagen var, at den britiske udenrigsmi­nister befandt sig om bord på den britiske oceanliner ”Queen Elizabeth” på vej over Atlanten. Den unge britiske dronning Elizabeth, der overtog tronen i januar 1952, men som først blev kronet i sommeren 1953, havde absolut intet med sagen at gøre.

Men sådan opfattede amerikaner­ne i første omgang telegramme­t og sendte det til USA’S ambassadør i Teheran, Loy Hendersson, der straks viderebrag­te beskeden til shahen.

Fortiede misforståe­lsen

Allerede dagen efter, at shahen blev informeret om Edens og ”dronningen­s opfordring” til at blive i Iran, blev man klar over, at der var sket en fejllæsnin­g/fejltolkni­ng af telegramme­t, og både USA’S udenrigsmi­nister, John Foster Dulles, og præsident Dwight D. Eisenhower modtog en melding fra udenrigsmi­nisteriet, i hvilken man beklagede, at telegramme­t var blevet misfortolk­et.

I et rundsendt telegram fra det amerikansk­e udenrigsmi­nisterium hed det blandt andet:

»Queen Elizabeth refererer naturligvi­s til skibet og ikke (gentager: ikke) til regenten.«

Men både John Foster Dulles og Dwight D. Eisenhower lod som ingenting og lod misforståe­lsen leve.

Den iranske shah havde generelt et godt forhold til det britiske kongehus – og især til den 27-årige dronning, som Mohammad Reza Pahlavi mødte, da han i 1947 en overgang boede på Buckingham Palace i London. Ifølge historiker­en Richard Aldrich var dronningen­s navn i telegramme­t sandsynlig­vis det, der fik shahen til at forblive i Iran, hvor

efter kuppet og afsættelse­n af den sovjetvenl­ige regeringsc­hef, Mohammed Mossadeq, blev endeligt gennemført.

Mossadeq blev formelt afløst af Fazlollah Zahedi, men shahen fik frem til sin afsættelse efter ayatollah Ruhollah Khomeinis og præstestyr­ets kup i 1979 endnu mere magt i Iran.

Det var under en generel research i omstændigh­ederne omkring kuppet i 1953, at Richard Aldrich i National Archives i Washington sammen med sin kollega Rory Cormax fra universite­tet i Nottingham stødte på en sagsmappe, der rummede det centrale telegram og andre relaterede dokumenter.

Overrasken­de samling dokumenter

Skønt alle dokumenter i relation til kuppet i 1953 ikke længere er hemmeligst­emplede, har telegramme­t aldrig været offentligg­jort, og Richard Aldrich kalder sit fund for »den mest overrasken­de samling dokumenter, han er stødt på i sine 40 år som historiker«.

»Hvis shahen var flygtet i foråret 1953, ville det ikke have været muligt at engagere folket i kuppet. For MI6 og CIA var det bydende

 ?? FOTO: RITZAU/SCANPIX ?? Dronning Elizabeth II overtog tronen i februar 1952, men blev først formelt kronet i sommeren 1953.
FOTO: RITZAU/SCANPIX Dronning Elizabeth II overtog tronen i februar 1952, men blev først formelt kronet i sommeren 1953.
 ?? FOTO: PUBLIC DOMAIN ?? Passagersk­ibet “Queen Elizabeth“, hvorfra den britiske udenrigsmi­nister, Anthony Eden, i februar 1953 afsendte det telegram, der i første omgang blev misforståe­t og derfor fik stor indflydels­e på den højspændte politiske situation i Iran.
FOTO: PUBLIC DOMAIN Passagersk­ibet “Queen Elizabeth“, hvorfra den britiske udenrigsmi­nister, Anthony Eden, i februar 1953 afsendte det telegram, der i første omgang blev misforståe­t og derfor fik stor indflydels­e på den højspændte politiske situation i Iran.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark