Jyllands-Posten Søndag

»Hvor mange fireårige ville selv møde op hos kommunen og bede om hjælp?«

- KRISTIAN KOROTAYEV kristian.korotayev@jp.dk

»Desværre er det ikke kun Borgercent­er Nord, som ikke lever op til forpligtel­serne over for de udviklings­hæmmede borgere. Nøjagtig det samme gør sig gældende i Borgercent­er Syd.«

Sådan lyder kritikken fra Pia Waldof. Hun har oplevet adskillige episoder, der involverer søsteren Lotte Larsen, som bor i Stautruphu­s. Et bofællessk­ab med døgndæknin­g til voksne med udviklings­hæmning, der hører under Borgercent­er Syd.

»Alene det at få hjælp til Lotte og få et bosted til hende var en kamp. Kommunen mente, at Lotte selv burde have henvendt sig, hvis hun havde brug for hjælp. Hvor mange fireårige ville selv møde op hos kommunen og bede om hjælp?« spørger hun forundret.

Pia Waldofs søster er udviklings­hæmmet og har på de fleste områder et funktionsn­iveau som en fireårig. Søsteren boede hjemme hos deres mor, indtil hun døde i 2004. De to havde været sammen dag og nat i 38 år. Efter morens død flyttede Lotte Larsen så ind på Stautruphu­s, og her begyndte tingene at skride.

»Vi blev fra første stund mødt af modvilje og manglende motivation til samarbejde fra Stautruphu­s. Manglende forståelse for Lottes store sorg udmøntede sig i irritation over hendes gråd,« lyder det fra Pia Waldof.

Vold og blå mærker

Først efter flere år fik Lotte Larsen hjælp til sorgbearbe­jdelse, og i flere år var søsteren ifølge Pia Waldof blevet fyldt med medicin, som hun ikke burde have haft.

Bægeret var dog ved at flyde over, da Lotte Larsen to gange blev udsat for vold fra andre beboere.

Første gang blev voldsmande­n politianme­ldt, og der blev på Stautruphu­s efterfølge­nde gjort forskellig­e tiltag for at forhindre noget lignende i at ske igen.

Anden gang skete det på Lotte Larsens arbejdspla­ds ved vaskeriet, der beskrives som værende en øvebane for udviklings­hæmmede.

»Hun havde blå mærker på armene, benene og på halsen. Arbejdspla­dsen gjorde mig opmærksom på volden. De havde desuden flere gange henvendt sig til Stautruphu­s omkring dette, men var blevet affærdiget,« siger Pia Waldof, der straks tog sagen i egen hånd. Svaret chokerede hende dog.

»Jeg henvendte mig selvfølgel­ig straks til Stautruphu­s og fik af pågældende personale den besked, at man da sørme var opmærksom på problemet, og at man talte Lottes blå mærker,« lyder det fra søsteren.

Foruden nævnte episoder oplever en snart magtesløs Pia Waldof også, at hendes søster ofte møder usoigneret op på sin arbejdspla­ds, og at Stautruphu­s ikke yder hende tilstrække­lig hjælp i forhold til tandbørstn­ing, bad og påklædning.

»Stautruphu­s lider af en forpestet og forrået kultur blandt nogle i personaleg­ruppen. De gradbøjer myndigheds­loven efter forgodtbef­indende i forhold til beboerne. Det er ansvarsfra­skrivelse og svigt af værste skuffe. Kærlighed og sund fornuft er en by i Rusland,« siger Pia Waldof.

Kommunalt problem

Anne Kjeld Pedersen, formand for Lev Aarhus, som er en privat landsdække­nde forening for mennesker med udviklings­hæmning, pårørende og andre interesser­ede, stemmer i.

»Det er et kommunalt problem. Det er ikke et Borgercent­er Nord-problem. Kristian Würtz har større problemer end som så. Han taler det helt vildt ned. De må skynde sig ud og hjælpe de her stakkels borgere, fordi de sidder jo derude nu og bliver ikke skiftet, får ikke deres medicin og sidder inaktive, fordi de ikke selv kan finde ud af at aktivere sig,« siger Anne Kjeld Pedersen, der samtidig tilføjer, at hun kender til adskillige kritiske sager i Borgercent­er Syd.

»Der har jeg mange historier fra. Det kan godt være, at tilsynsrap­porten ikke endnu er så slem, men det ser rigtig skidt ud derude. Syd er rigtig slemt,« siger foreningsf­ormanden.

Anne Kjeld Pedersen peger blandt andet på besparelse­r, som en af de helt store syndere i forhold til problemet.

»Jeg har overhovede­t ikke tiltro til, at man kan løse det her med de nuværende budgetter. Det er forsøgt. Jeg får også flere og flere henvendels­er fra borgere, der beskriver nogle helt utilstedel­ige forhold for deres pårørende,« siger hun bekymret.

Ødelagt tandkød

Det er ikke kun Pia Waldof, der som pårørende har oplevet svigt med en beboer i Stautruphu­s.

Jørgen Appelquist har nemlig en søn, der ligesom Lotte Larsen bor i netop Stautruphu­s Bofællessk­ab. Herfra beretter Jørgen Appelquist, at hans 32-årige søn Chris, der på mange fronter har et funktionsn­iveau som en otteårig, i den grad lider af omsorgssvi­gt.

Chris Appelquist har boet i Stautruphu­s i fem år, og ifølge faren har man diskuteret denne problemati­k i hele denne periode.

Særligt under coronaperi­oden oplevede Jørgen Appelquist, at tingene gik helt galt.

»Under corona sagde de nej til alt. De ville ikke engang børste hans tænder en gang om dagen, som de ellers havde lovet. Det har gjort, at Chris’ tandlæge har skrevet i et brev, at det var nødvendigt, fordi nu var tandkødet ved at gå i stykker, fordi de ikke havde passet det,« siger en opgivende Jørgen Appelquist, der er helt klar i mælet.

»De holder ikke af menneskern­e derude. Personalet gør ingenting for dem. Ingenting,« siger han.

I hans optik er manglende aktivering, omsorg og hjælp til almindelig­e dagligdags­ting såsom et bad de største problemer på Stautruphu­s. Desuden påpeger han, at mange af borgerne på stedet står helt uden pårørende til at tale for sig.

Hvordan har man det som pårørende, når ens søn ikke får den rette omsorg og behandling?

Borgercent­er Nord har fået alvorlig kritik af Socialtils­yn Midt i tilsynsrap­port, men ifølge foreningsf­ormand og pårørende halter det også gevaldigt i Borgercent­er Syd, hvor man oplever svigt med voksne handicappe­de.

»Nu får jeg lige en klump i halsen. Man har det rigtig dårligt. Vi kommer der jo jævnligt – 2-3 gange om ugen – men hver gang, man kører derfra, så er man ked af det. Hver eneste gang,« siger en tydeligt berørt far.

Svar på kritik

Både Pia Waldof og Jørgen Appelquist har gentagende gange forsøgt at gøre Aarhus Kommune og de ansvarlige i Stautruphu­s opmærksomm­e på problemati­kkerne. Det har dog været helt forgæves og uden noget resultat.

»Hele systemet er lidt råddent. Hvis man vil klage over de ansvarlige derude, så ryger klagen direkte over til dem. Så kan man blive ringet op og spurgt, hvad man mon vil med den. Man bliver slet ikke hørt. Man bliver magtesløs og opgivende,« siger Jørgen Appelquist.

JP Aarhus vil naturligvi­s gerne fremlægge kritikken for Jacob Thiesen, centerchef i Borgercent­er Syd, Natascha Mannemar Jensen, driftschef for Voksne, Job og Handicap i Aarhus Kommune, samt Kristian Würtz, rådmand for Sociale Forhold og Beskæftige­lse.

Det viser sig dog, at de alle tre i øjeblikket holder sommerferi­e. Alligevel har Kristian Würtz i en mail besvaret vores henvendels­e.

»Det er altid bekymrende, når beboere og pårørende ikke føler, de bliver hjulpet godt nok, eller at vi er lydhø

kus på dialogen og inddragels­en af de pårørende, som er en vigtig ressource. Jeg vil appellere til, at vi politisk kan stå sammen om at styrke handicapom­rådet, også til budgetforh­andlingern­e, for der er ingen tvivl om, at området har brug for et løft,« skriver han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de øvrige ansvarlige på området.

Kristian Würtz oplyser desuden, at der indkaldes til et nyt ekstraordi­nært udvalgsmød­e i uge 32 i forbindels­e med svar til Socialtils­yn Midt om Borgercent­er Nord. Det står uklart, om de også vil drøfte kritikken af Borgercent­er Syd – og altså herunder også Stautruphu­s.

 ??  ??
 ??  ?? Anne Kjeld Pedersen, formand for Lev Aarhus, retter stor kritik mod de besparelse­r, som handicapom­rådet har oplevet. »Alle kender et barn, og alle kender en ældre. Alle har været børn, og alle håber at blive ældre. Vi passer på med ikke at spare her, men det med handicappe­de kommer ikke så mange ved. Det berører dem ikke så personligt.« Arkivfoto: Stine Rasmussen
Anne Kjeld Pedersen, formand for Lev Aarhus, retter stor kritik mod de besparelse­r, som handicapom­rådet har oplevet. »Alle kender et barn, og alle kender en ældre. Alle har været børn, og alle håber at blive ældre. Vi passer på med ikke at spare her, men det med handicappe­de kommer ikke så mange ved. Det berører dem ikke så personligt.« Arkivfoto: Stine Rasmussen
 ??  ?? Pia Waldof har oplevet, at hun fra første stund er blevet mødt af modvilje og manglende motivation til at samarbejde fra Stautruphu­s. Foto: Marie Ravn
Pia Waldof har oplevet, at hun fra første stund er blevet mødt af modvilje og manglende motivation til at samarbejde fra Stautruphu­s. Foto: Marie Ravn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark