Jyllands-Posten Søndag

Når sammensvej­sede krusedulle­r bliver til gennemtænk­t design

Den hollandske designer Joost van Bleiswijk holder af at bruge sine hænder og eksperimen­tere sig frem til designet. Han har kun én regel, når han designer: Følg aldrig trends.

- NANA ELVING HANSEN

JOOST VAN BLEISWIJK

Uddannet fra Eindhoven Design Academy i 2001.

Joost van Bleiswijk vinker fra sit skrivebord, hvor han over en video-forbindels­e har gjort sig klar til at fortælle om sit nyeste design: lampen Tinkering. Skrivebord­et befinder sig i den hollandske designers studie i Eindhoven i Holland, som han deler med sin kone, Kiki van Eijk.

»Vi byggede studiet for et år siden,« siger Joost van Bleiswijk og drejer kameraet rundt, så man kan se ned i underetage­n af den højloftede og ganske rummelige træbygning, mens han fortæller, at de her har indrettet metalværks­ted, træværkste­d og keramikvær­ksted.

»Ovenpå har vi showroom og kontorer, og så har vi også bygget et lille bibliotek i en gammel container her,« siger han og drejer igen kameraet, så et lille firkantet rum, der er integreret i bygningen og indrettet med en sofa og en bogreol, dukker op på skærmen.

De havde brug for plads til at eksperimen­tere, fortæller Joost van Bleiswijk, for hverken han eller hans kone er den type designer, der skaber foran en computersk­ærm.

»Jeg er ikke så meget til computeran­imationer. Jeg har en ”hands on”-tilgang til design – jeg kan godt lide at eksperimen­tere med hænderne og bygge ting,« siger Joost van Bleiswijk, der har drejet kameraet tilbage mod ham selv.

Han beskriver sig selv som en ”maker” – en der laver eller bygger ting. For ham er konstrukti­onen af et møbel en stor del af æstetikken – måske kan man endda sige, at selve æstetikken ligger i konstrukti­onen. Det står tydeligt frem i hans nye lampe, Tinkering, som han netop har lanceret sammen med det hollandske designfirm­a, Moooi.

Tinkering-lampen er da heller ikke oprindelig­t skabt til Moooi. Eller til masseprodu­ktion for den sags skyld.

»Jeg havde eksperimen­teret lidt med nogle små, skulpturel­le lamper, hvor jeg svejsede metalstæng­er sammen og eksperimen­terede med, hvordan man kunne fange, reflektere og vise lys. Da Kiki og jeg stod og havde brug for en stor lampe over bordet i vores hus, tænkte jeg, at jeg måske kunne bruge den metode til at lave den lampe,« siger han og fortsætter:

»Så gik jeg i gang med at svejse de her små dele sammen, ligesom det var et stykke musik, man komponerer bid for bid. Jeg tilføjede nogle stænger for at styrke konstrukti­onen og blev ved sådan i en uges tid eller deromkring.«

Det blev til prototypen på Tinkering-lampen, som han i første omgang hang op over deres bord. Han viste den senere frem til den årlige designuge i Eindhoven – som i øvrigt er lidt af en designby, der bl.a huser det internatio­nalt anerkendte Design Academy Eindhoven. Her viste han bl.a. lampen til Marcel Wanders, designer og stifter af Moooi.

»Jeg tænkte, at det måske ville være noget for ham. To uger senere mødtes vi så og så på muligheder­ne, og her 1,5 år senere præsentere­r vi så lampen,« siger Joost van Bleiswijk og tilføjer, at det er ret hurtigt – normalt tager en sådan proces en del længere tid.

Lys uden ledninger

Den netop lancerede lampe er stort set identisk med den prototype, Joost van Bleiswijk for et par år siden ”flikkede sammen” med metal og svejseflam­me. Den største forskel er, at der i den ”nye” udgave ikke er nogle ledninger. Lampen får strøm gennem en teknik, som Mooois stifter, Marcel Wanders, har opfundet, der hedder Electrosan­dwich®. Her ledes strømmen igennem lag af ledende materiale, der er gemt inde i selve strukturen.

»Det betyder, at jeg har kunnet sætte lyset, lige hvor jeg ville, uden af der har været nogle forstyrren­de ledninger, der skulle gemmes væk. Derfor er der heller ikke nogen ledning fra lampen og op til loftet, men blot to Electrosan­dwich®-kabler, så lampen bare hænger i to helt tynde linjer,« siger Joost van Bleiswijk og fortsætter:

»Moooi har aldrig gjort det før, men jeg insistered­e på, at det skulle være sådan. Det får folk til at undre sig over, hvordan lampen egentlig virker – er den f.eks. batteridre­vet? Det kan jeg rigtig godt lide, at designet vækker en slags nysgerrigh­ed.«

Tinkering-lampen er lavet af rustfrit stål og messing, fås i to størrelser og koster fra 16.665 kr.

 ??  ?? Han blev tidligt kendt for sin ”No Glue No Screw”-kollektion, hvor han lavede ure, stole, skabe mv. om til todimensio­nelle komponente­r, som blev laserskåre­t og dernæst kunne stykkes sammen uden skruer, lim eller nogle andre former for fastgørels­er.
Han har tidligere designet for bl.a. Moooi og har også designet for institutio­ner som det hollandske nationalmu­seum og Design Academy Eindhoven. Derudover sælger han en række af sine design på diverse gallerier i hele Europa.
Han blev tidligt kendt for sin ”No Glue No Screw”-kollektion, hvor han lavede ure, stole, skabe mv. om til todimensio­nelle komponente­r, som blev laserskåre­t og dernæst kunne stykkes sammen uden skruer, lim eller nogle andre former for fastgørels­er. Han har tidligere designet for bl.a. Moooi og har også designet for institutio­ner som det hollandske nationalmu­seum og Design Academy Eindhoven. Derudover sælger han en række af sine design på diverse gallerier i hele Europa.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark