Jyllands-Posten Søndag

Small living i det historiske stræde

24-årige Ditte Lindberg Mortensen vægter historie, stemning og charme højest. Store rum og moderne bekvemmeli­gheder kan hun derimod sagtens undvære, hvilket hendes bare 35 kvadratmet­er store lejlighed vidner om.

- METTE ANDERSEN

Det meste er skævt, når man bevæger sig ind gennem den tunge, gamle hoveddør og op ad trappen til første sal i den aldrende ejendom, hvor antikhandl­er og keramiker Ditte Lindberg Mortensen har sin miniaturel­ejlighed. Reposen er en slags forstue med gamle møbler, og på væggen hænger et ældre maleri med et guldalderm­otiv. Her bliver den stemning af historie og ”gamle dage”, som gennemsyre­r alle kroge af den kun 35 kvm store lejlighed, slået an.

Ditte Lindberg Mortensen er med sine 24 år ung af en antikhandl­er at være. Til trods for det har hun dog allerede medvirket i to antikprogr­ammer på tv, herunder ”Antikduell­en” på DR1.

Hun er vokset op i en Helsingør-familie med passion for genbrug, kunsthåndv­ærk og en masse kreative sysler som for eksempel at sy og designe tøj, som hendes mor gør. Hun har, siden hun var barn, interesser­et sig for genbrug og gamle sager, og hun både bor og har sin butik nær havnen i Helsingør.

»Jeg kan godt lide, at man kan se, at årene og generation­erne er passeret hen over tingene. Sådan har jeg det både med de ældre møbler, jeg bor med i min egen lejlighed, og dem, jeg sælger i min butik,« siger Ditte Lindberg Mortensen og fortsætter:

»Jeg får mange ting og møbler ind hver uge og har ikke tid til at restaurere dem. Bortset lige fra småting med skruer og søm, før genstanden­e sættes til salg, og som oftest hurtigt forlader butikken igen.«

Modsat næsten alt andet, hun tilbydes, tager hun aldrig sofaer ind i sin butik. De fylder for meget og har ofte kedelige brugsspor, synes hun, og derfor sender hun dem direkte på auktion.

Træmøbler må til gengæld gerne have patina, tilføjer Ditte Lindberg Mortensen – det gør dem mere levende end en perfekt og glat overmaling med kun én dimension, synes hun.

Jeg kan godt lide, at man kan se, at årene og generation­erne er passeret hen over tingene.

Ditte Lindberg Mortensen

Alder genererer hygge

I det ene af de to værelser i hendes lejlighed har hun indrettet stuen. Herfra kan man se direkte ned i den smalle, grønne gård. Også her er det

 ??  ?? Den lyse hørsofa i stuen fra Jotex er boligens eneste nye møbel, for det er svært at finde en ældre sofa uden brugsspor, forklarer Ditte Lindberg Mortensen. Foto: Jan Ove Kristensen
Den lyse hørsofa i stuen fra Jotex er boligens eneste nye møbel, for det er svært at finde en ældre sofa uden brugsspor, forklarer Ditte Lindberg Mortensen. Foto: Jan Ove Kristensen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark