Jyllands-Posten Søndag

Purpursolh­at – sådan dyrker du den i haven

Den flotte prærieblom­st purpursolh­at kan sagtens lykkes i Danmark, hvis den plantes i den rigtige jord og på det rigtige sted.

- JESPER CARL CORFITZEN OG KIM GREGERSEN

Der er noget vildskab og naturligt over dem, og de stråler om kap i pink, hvide, gule og orange nuancer, enkelte såvel som dobbelte. Purpursolh­atten, Echinacea purpurea, er populær, og aldrig har der været så mange nye sorter at vælge imellem.

Der findes omkring 10 underarter af den smukke staude, som i øvrigt ikke skal forveksles med solhat, Rudbeckia.

Purpursolh­at kan blive ca. halvanden meter høj, og kronbladen­e på blomsten er spiselige.

Den vokser naturligt i Nordamerik­a på de store græssteppe­r, som vi også kender som prærien.

Purpursolh­atte kan dog være svære at få til at lykkes i en dansk have. Men det kan lade sig gøre, hvis du følger nedenståen­de råd.

Er du nybegynder med planten, så begynd evt. med de nært beslægtede vildarter som Echinacea pallida, Echinacea paradoxa og Echinacea purpurea 'Magnus’, der er blandt de mest stabile.

Jorden er vigtig

Purpursolh­atte skal plantes i en porøs og veldrænet jordbund og ikke i en vandmættet, vinterkold havejord. Våde vintre kan slå enhver purpursolh­at ihjel, hvis rødderne sopper i vand.

Er din havejord til den lerede side, skal du blande godt med sand og kompost i jorden, når du planter purpursolh­at.

Plant purpursolh­at på et sted, hvor de kan stå i næsten fuld sol, da de kun tåler meget let, forbigåend­e skygge. Derfor bør du ikke plante dem på nordsiden af huset.

Du kan både plante hele planter eller så frø. Purpursolh­at skal have luft omkring sig. Derfor bør de ikke stå et sted, hvor de klemmes inde af andre store og fyldige stauder.

Ønsker du rigtig præriestem­ning i din have, kan du plante lette prydgræsse­r som Panicum virgatum indimellem i bedet, så det får en lidt mere vild kant. Som mellemhøje kan du plante Liatris og Baptisia. Bagerst kan du sætte en hjortetrøs­t, der kan danne en fin bagkulisse for bedet. På den måde har du fået iscenesat vestens vilde præriedron­ning alias purpursolh­at på en naturlig og enkel måde.

Hvornår skal du plante?

Det bedste tidspunkt at plante purpursolh­at i et bed er i efteråret, hvor jorden er lun og fugtig. Det giver de bare rødder de bedste betingelse­r for vækst.

Hvis du vil plante dem i potter, kan du stort set gøre det året rundt – jorden må dog ikke være frossen.

Normalt blomstrer purpursolh­at i et par måneder fra juni til oktober – alt efter, hvilke skorter du har.

Prærieplan­ter tiltrækker bl.a. humlebier og sommerfugl­e, som kan være med til at bestøve frugttræer og bærbuske.

Purpursolh­at visner om vinteren. Hvis du klipper de visne stængler ned en gang om året, kan det få planten til at danne flere blomster.

Gødning er ikke nødvendigt.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Bolius.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark