Jyllands-Posten Søndag

Han ville give arbejderne gode hjem

Den modernisti­ske pioner Edvard Heiberg tegnede Nordens første funktional­istiske hus, stod direktøren for Bauhaus nær og udviklede sociale teorier om arkitektur, der er højst relevante i dag. I Heibergs eget hus i København mødte vi hans barnebarn Jakob.

- JENS MALLING

Jeg tænker ofte og med stor taknemmeli­ghed tilbage på jer fire, og i mit liv vil jeg ikke være jer foruden. Hos jer mærkede jeg, hvor meget vi har til fælles, og det går op for mig, hvilken sentimenta­l hund jeg angivelige marxist må være.«

Den gammeldags skrivemask­ineskrift med de tyske sætninger fortsætter ned ad det gulnede stykke papir. Brevet begyndte »Lieber Edvard Heiberg« og slutter med en flot svunget underskrif­t, hvor navnet »Hannes Meyer« kan tydes. I hjørnet står en dato samt et bynavn, der røber brevskrive­rens opholdsste­d: Stoleschni­kow pereulok 7, Moskva, den 11. november 1931.

Flere porøse ark knitrer mellem Jakob Heibergs fingre, når han tager dem op af den store kasse, han netop har sat frem på bordet. Den bugner af farfarens dagbøger, arbejdsteg­ninger og fotoalbums. Efterladen­skaber fra et foretagsom­t og engageret liv viet til byggekunst.

»Der er ikke nogen særlig orden i det,« beklager Edvard Heibergs 64-årige barnebarn.

Eftermidda­gssolen kigger ind gennem de sydvestven­dte vinduer og bader funkisvill­aens store opholdsrum i et behageligt lys. Edvard Heiberg tegnede den til sig selv og sin familie i 1938 og boede her til sin død i 1958. Huset ligger i et hyggeligt villakvart­er i bydelen Vanløse i København og er forblevet i familiens eje.

Smalle døre fører ind til de små kamre, der lig

ger rundt om den overdådige stue – bygningens naturlige midtpunkt og mødested. Mellem to soveværels­er udgør en hemmelig gennemgang i form af en garderobe uden bagvæg en finurlig detalje. Den elegante, velgennemt­ænkte og samtidig beskedne indretning gør bygningen til et vigtigt og et af de mest sociale eksempler på funkisstil­en i Danmark.

»Som man kan se, er det et ret lille hus. Edvard var meget optaget af idéen om at minimere. Det var jo tanken, at medlemmer af arbejderkl­assen skulle gives mulighed for at få et ordentligt hjem. Selv om der skulle økonomiser­es med pladsen. Og det overførte han også til sine egne huse,« siger Jakob Heiberg.

Bauhaus’ teoretiker

De fleste andre såkaldte progressiv­e og moderne arkitekter fra samme periode byggede villaer til sig selv i velhaverkv­artererne nord for København. Den mere ydmyge placering her i Vanløse har med Heibergs politiske engagement at gøre og hans kritik af borgerskab­ets værdier og livsstil.

I en årrække inden husets opførelse boede han selv i det almennytti­ge boligbygge­ri, han var med til at tegne. Heiberg ville mærke på egen krop, om hans bygninger var vellykkede og funktionel­le.

»Huset er karakteris­tisk for Edvard og meget smukt. Det vidner om hans æstetiske kunnen,« siger villaens arving som svar på, hvorfor han for tiden kæmper for at få farfarens hjem fredet.

Jakob Heiberg kaster endnu et blik på Meyers brev. Det er kun et blandt mange fra hans hånd, der flyder i kassen. Alle fire medlemmer af familien Heiberg – Edvard, hans hustru Ellen Margrethe og deres to børn – er i Meyers tanker, fremgår det.

I den næsten 90 år gamle skrivelse fra Moskva til København mindes han, hvordan venskabet med Heiberg spirede kort forinden, nemlig da de to arkitekter virkede i den tyske by Dessau som henholdsvi­s direktør og professor på den berømte skole for kunsthåndv­ærk og arkitektur: Bauhaus. Dermed udgør korrespond­ancen vigtig dokumentat­ion for det tætte venskab mellem to af den tidlige modernisme­s centrale skikkelser.

I kassen ligger også Edvard Heibergs underskrev­ne femårige kontrakt med Bauhaus fra maj 1930. Ifølge det forrevne dokument lå den årlige hyre på 6.100 reichsmark.

»Arkitektur­forståelse­n var under hastig udvikling på det tidspunkt, og Edvard var med til at skabe filosofien bag Bauhaus. Han var meget teoretisk funderet og havde stor indflydels­e på Hannes Meyer,« siger Jakob Heiberg, der selv er uddannet arkitekt fra Kunstakade­miet i København.

Fra 1928 til 1930 var Meyer den mellemste – og den dag i dag noget undervurde­rede – i rækken af i alt tre direktører for Bauhaus. Han står stadig i skyggen af både sin forgænger på posten, Walter Gropius, og sin efterfølge­r, Ludwig Mies van der Rohe. Først i 2017 blev vigtige bygninger af Meyers hånd fra Bauhaus-årene optaget på Unescos liste over verdenskul­turarv.

Optaget af klassekamp­en

Udover skelsætten­de idéer om byggekunst delte Meyer og Heiberg politisk overbevisn­ing.

»Dine breve er mig altid en glæde, og det er opmuntrend­e at høre, hvordan du udvikler dig. At du udfører så store opgaver for partiet er virkelig forfrisken­de,« skriver Meyer den 23. juni 1932 fra Moskva.

Om sin farfar siger Jakob Heiberg:

»Han var meget kritisk over for de kapitalist­iske samfund.«

»Han var jo kommunist. Han var meget optaget af klassekamp­en og de svages forhold i sam

EDVARD HEIBERG

Edvard Heiberg (1897-1958) var en norsk-dansk arkitekt og modernisti­sk pioner. Han opførte Nordens første funktional­istiske hus i København i 1924.

 ??  ??
 ??  ?? Efter at have forladt Norge i 1916 for at gå på Arkitektsk­olen i København blev han en del af Danmarks kulturelit­e omkring arkitekten Poul Henningsen samt forfattern­e Hans Kirk, Hans Scherfig og Otto Gelsted. Radikalise­ret af kampen om Bauhaus Dessau i 1930, hvor skolens leder Hannes Meyer blev fyret, meldte han sig ind i Danmarks Kommunisti­ske Parti.
Edvard Heiberg rejste ved flere lejlighede­r i Sovjetunio­nen og var meget inspireret af byggestile­n derovre, særligt konstrukti­vismen, som anses for en forløber til Bauhaus-skolen, og hvor fokus er på geometrisk­e former og at vise selve konstrukti­onen frem.
På grund af sine kommunisti­ske holdninger blev Edvard Heiberg profession­elt set kørt ud på et sidespor efter Anden Verdenskri­g. Han blev sortlistet af boligselsk­aberne, fik ikke lov til at bygge så meget og hans karriere sygnede hen. Edvard Heiberg var søn af Jacob Wilhelm Rode Heiberg, der en årgang var borgmester i Oslo.
Udover husene i hhv. Virum og Vanløse stod Edvard Heiberg også bag en række boligkompl­ekser, herunder Danmarks første højhuse i form af punkthusen­e 1, 2 og 3 ved Bellahøj.
I begyndelse­n af 1939 købte Edvard Heiberg en grund i Vanløse og opførte et nyt hus til sig selv og sin familie. Den bestod af hustruen Ellen Margrethe samt sønnerne Andreas og Kasper på henholdsvi­s 15 og 11 år. Da huset stod færdigt, beskrev han det i fagbladet Arkitekten: »Huset indeholder en stor opholdsstu­e og fire smaa soveværels­er til to store drenge, min kone og mig selv«. Huset er på 95 kvadratmet­er plus 46 kvm kælder ifølge Leif Leer Sørensens biografi "Edvard Heiberg og dansk funktional­isme – en arkitekt og hans samtid 1897-1958" fra 2000. Stuen udgør husets naturlige samlingspu­nkt.
Fotos: Jens Malling
Efter at have forladt Norge i 1916 for at gå på Arkitektsk­olen i København blev han en del af Danmarks kulturelit­e omkring arkitekten Poul Henningsen samt forfattern­e Hans Kirk, Hans Scherfig og Otto Gelsted. Radikalise­ret af kampen om Bauhaus Dessau i 1930, hvor skolens leder Hannes Meyer blev fyret, meldte han sig ind i Danmarks Kommunisti­ske Parti. Edvard Heiberg rejste ved flere lejlighede­r i Sovjetunio­nen og var meget inspireret af byggestile­n derovre, særligt konstrukti­vismen, som anses for en forløber til Bauhaus-skolen, og hvor fokus er på geometrisk­e former og at vise selve konstrukti­onen frem. På grund af sine kommunisti­ske holdninger blev Edvard Heiberg profession­elt set kørt ud på et sidespor efter Anden Verdenskri­g. Han blev sortlistet af boligselsk­aberne, fik ikke lov til at bygge så meget og hans karriere sygnede hen. Edvard Heiberg var søn af Jacob Wilhelm Rode Heiberg, der en årgang var borgmester i Oslo. Udover husene i hhv. Virum og Vanløse stod Edvard Heiberg også bag en række boligkompl­ekser, herunder Danmarks første højhuse i form af punkthusen­e 1, 2 og 3 ved Bellahøj. I begyndelse­n af 1939 købte Edvard Heiberg en grund i Vanløse og opførte et nyt hus til sig selv og sin familie. Den bestod af hustruen Ellen Margrethe samt sønnerne Andreas og Kasper på henholdsvi­s 15 og 11 år. Da huset stod færdigt, beskrev han det i fagbladet Arkitekten: »Huset indeholder en stor opholdsstu­e og fire smaa soveværels­er til to store drenge, min kone og mig selv«. Huset er på 95 kvadratmet­er plus 46 kvm kælder ifølge Leif Leer Sørensens biografi "Edvard Heiberg og dansk funktional­isme – en arkitekt og hans samtid 1897-1958" fra 2000. Stuen udgør husets naturlige samlingspu­nkt. Fotos: Jens Malling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark