Jyllands-Posten Søndag

Sådan hjælper du havens dyr i tørken

En tørke sætter ikke kun planter på prøve. Selv om en tørke ikke nødvendigv­is tager livet af havens dyr, kan du godt give dem en ekstra håndsrækni­ng i perioder med meget varme og begrænset nedbør.

- ULRIK BALTZER

Iperioder med tørke kommer havens plante- og dyreliv på prøve – og det samme gør du som haveejer. Mange danske haver rummer et rigt dyreliv, som spænder over alt fra pindsvin og fugle til ræve, skrubtudse­r og forskellig­e insekter, og derfor tror mange, at en tørke kan blive dyrenes endeligt. Men sådan forholder det sig ikke helt.

Det er korrekt, at havens dyr får en del af deres væske fra den føde, de indtager. Men om natten kan dyrene bl.a. få væde igennem græstæppet, der ofte bliver fugtigt af dug, også i en periode med tørke. Dyrene kan med andre ord få masser af væske, selv om det ikke har regnet i et stykke tid.

Af den årsag er det ikke livsnødven­digt for havens dyreliv, at du stiller vand frem i haven, selv om vandet alligevel godt kan være til glæde for dyrene. Og for dig, hvis du holder af at observere et rigt dyreliv i din baghave.

Dyr og insekter vil elske et fuglebad

Du kan hjælpe fugle og andre dyr ved at stille et fuglebad på jorden i haven. Det vil særligt hjælpe de uerfarne dyreunger. Fyld badet med friskt vand hver dag, for når fugle og andre dyr vænner sig til, at der er vand, vil de vende tilbage.

Har du ikke et decideret fuglebad, kan du bruge underskåle­n fra en potte i stedet.

Fuglebaden­e kan du placere flere steder i haven – og gerne på områder, hvor du selv får mulighed for at nyde dyrenes tilstedevæ­relse.

Hjælp dyrene med en vildere have

Ifølge Dyrenes Beskyttels­e udgør en have ryddet for vild natur en større trussel mod havens dyreliv end vandmangel.

Derfor anbefales det, at du lader de vilde planter vokse i bedene, så insekter og dyr som solsorten, pindsvinet og skrubtudse­n får de bedst mulige levevilkår.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Bolius.

 ??  ?? Dyrelivet i haven kan godt klare sig igennem en tørke. Men du kan alligevel godt hjælpe dem med at finde vand – f.eks. ved a stille fuglebade frem i haven. Foto: Anita Fetterlein
Dyrelivet i haven kan godt klare sig igennem en tørke. Men du kan alligevel godt hjælpe dem med at finde vand – f.eks. ved a stille fuglebade frem i haven. Foto: Anita Fetterlein

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark