Jyllands-Posten Søndag

Må du høre høj musik i din have?

Havefest og høj musik til langt ud på natten er en af de største kilder til nabokonfli­kter. Men er det egentlig okay at spille høj musik i haven og i så fald hvornår? Få svaret her.

- METTE JENSEN

Studenterf­ester, fødselsdag­e og grillparty på terrassen – høj musik er en af de største kilder til nabokonfli­kter. Og din nabo er faktisk i sin gode ret til at klage. Det er nemlig forbudt at spille så høj musik i haven, at det generer naboerne.

I sidste ende kan din nabo vælge at tilkalde politiet.

Ordensbeke­ndtgørelse­n giver politiet ret til at forbyde højtalere og musikanlæg, hvis de er til væsentlig gene for omkringboe­nde.

Oftest vil politiet dog uddele en advarsel først.

Derudover er det i fælles interesse at løse problemet internt frem for at tilkalde politiet.

Hvornår larm kan siges at være så støjende, at den er til væsentlig gene, vil dog komme an på et skøn. Skønnet afhænger bl.a. af tidspunkte­t. Der er altså forskel på at spille musik kl. 02 om natten og kl. 14 om dagen.

Politiet vurderer hver enkelt situation og vil typisk først komme med en advarsel og opfordre

Du kan selv gøre en indsats for at minimere risikoen for naboklager over høj musik i haven.

Sørg bl.a. for at orientere dine naboer, grundejerf­orening og lignende om festen et godt stykke tid inden. Det giver dem mulighed for at forberede sig på støjen.

Og vis hensyn. Signalerer du, at du vil det gode naboskab, smitter det ofte af. Du kan f.eks. tilbyde naboen, at de kan kigge forbi til en øl eller et glas vin senere. Det vil øge mange naboers tolerancet­ærskel.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Bolius.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark