Jyllands-Posten Søndag

Eksperter kalder strid om coronahånd­tering for uskøn

- KLAUS DOHM klaus.dohm@jp.dk

Det er højst usædvanlig­t, at uenighed mellem regeringen­s to fremmeste sundhedsfa­glige rådgivere bliver udstillet offentligt.

»Det er slet ikke kønt, men samtidig lever vi i et demokrati. Selvfølgel­ig rører det her noget ved befolkning­ens tillid til de beslutning­er, der bliver truffet.«

Sådan lyder kommentare­n fra Jes Søgaard, professor i sundhedsøk­onomi ved Syddansk Universite­t, til, at det i medierne i flere omgange er kommet frem, at regeringen­s to fremmeste sundhedsfa­glige rådgivere, Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsst­yrelsen, og Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serum Institut, tilsynelad­ende ikke har været enige om rådgivning­en til regeringen om indsatsen mod coronaviru­s.

Senest offentligg­jorde BT fredag en mail, hvor Søren Brostrøm skrev, at han af sundhedsfa­glige grunde ikke kunne anbefale en nedlukning af skoler, børnehaver og vuggestuer. Denne mail blev afsendt syv timer før det pressemøde den 11. marts, hvor statsminis­ter Mette Frederikse­n lukkede det danske samfund ned. I mailen skrev Søren Brostrøm også, at han havde drøftet sagen med Kåre Mølbak, hvilket er blevet udlagt, som at han tager Kåre Mølbak til indtægt for indholdet i mailen.

Men efter BT’S artikel har Kåre Mølbak sendt en mail til Politiken, hvori han fastslår, at han ikke delte de bekymringe­r, som Brostrøm gav udtryk for, og at han bakkede op om beslutning­en om nedlukning­en den 11. marts.

Kjeld Møller Pedersen, der også er professor i sundhedsøk­onomi ved Syddansk Universite­t, kalder sagen i offentligh­eden for »højst usædvanlig«.

»Det er uhyre sjældent, at man offentligt udstiller denne uenighed. Det er meget, meget uskønt. Udadtil udstiller man ikke den form for uenighed i embedsværk­et,« siger Kjeld Møller Pedersen.

Han undrer sig især over Kåre Mølbaks nye mail.

»Når jeg ser den e-mailkorres­pondence, der har været i tiden op til den 11. marts mellem Kåre Mølbak eller Statens Serum Institut og Sundhedsst­yrelsen, er det svært at se, at Kåre Mølbak har sagt fra,« siger han.

Central uenighed

Mette Frederikse­n begrundede den 11. marts nedlukning­en med, at det var »myndighede­rnes anbefaling«. Hun har tidligere været kaldt i samråd i Folketinge­t, og mens Dansk Folkeparti­s Kristian Thulesen Dahl på Twitter har skrevet, at »det begynder at ligne decideret vildlednin­g af befolkning­en«, har Venstre truet med at kalde Mette Frederikse­n i samråd igen.

For Jes Søgaard kommer dette fokus på beslutning­sprocessen for tidligt, i forhold til at coronakris­en endnu ikke er overstået.

»For det vil være ulykkeligt, hvis befolkning­en begynder at sætte spørgsmåls­tegn ved alt det her om afstand, håndhygiej­ne osv. For det er det, som får os igennem en anden bølge. Sådan er det på godt og ondt i et demokrati, at det snavsede vasketøj kommer frem, men jeg synes godt, at det her kunne have været lidt mere koordinere­t fra embedsmænd­enes side,« siger Jes Søgaard.

Han vurderer, at uenigheden mellem Brostrøm og Mølbak kan bunde i, at Søren Brostrøm mere end noget andet er en sundhedsfa­glig embedsmand med tradition i lægefaget, hvor man som udgangspun­kt ønsker evidens for, at noget virker, før man iværksætte­r en behandling.

»Alt var nyt i spørgsmåle­t om coronaviru­s – i hvert fald i den vestlige verden. Derfor stod Brostrøm i begyndelse­n af marts i samme situation som f.eks. sin kollega Anders Tegnell i Sverige og havde det synspunkt, at når man ikke ved noget, så skal man nok fastholde et eller andet i retning af ikke at gøre så meget,« siger Jes Søgaard.

Jyllands-posten har lørdag skrevet og ringet til Søren Brostrøm og Kåre Mølbak. Ingen af dem vendte tilbage.

Det er allerede besluttet, at en uvildig ekspertgru­ppe ledet af professor emeritus Jørgen Grønnegård Christense­n skal kulegrave den politiske håndtering af coronakris­en. Det ser Kjeld Møller Pedersen frem til:

»Der må vi håbe på, at det kommer frem, hvad der konkret er blevet sagt.«

Følg retningsli­njerne

Det er meget, meget uskønt. Udadtil udstiller man ikke den form for uenighed i embedsværk­et.

KJELD MØLLER PEDERSEN, PROFESSOR I SUNDHEDSØK­ONOMI, SYDDANSK UNIVERSITE­T

Efter genåbninge­n af Danmark er smittetryk­ket i Danmark igen begyndt at stige. Hans Jørn Kolmos, professor ved Klinisk Mikrobiolo­gi ved Syddansk Universite­t, siger, at diskussion­en ikke bør få danskerne til at tvivle på, hvad der er rigtigt at gøre, når det gælder coronaviru­s.

»Retningsli­njerne er krystalkla­re, og dem skal vi efterleve. Lige præcis i en tid, hvor smittetall­ene igen begynder at stige, er det vigtigere end nogensinde, at vi efterlever de forholdsre­gler, der én gang har vist sig at være effektive,« siger han.

 ??  ?? Både Kåre Mølbak (tv.), faglig direktør i Statens Serum Institut, og Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsst­yrelsen, har optrådt som rådgivere og faglige eksperter på regeringen­s pressemøde­r. Arkivfoto: Anthon Unger
Både Kåre Mølbak (tv.), faglig direktør i Statens Serum Institut, og Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsst­yrelsen, har optrådt som rådgivere og faglige eksperter på regeringen­s pressemøde­r. Arkivfoto: Anthon Unger

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark