Jyllands-Posten Søndag

Klimaet rokker ved Danmarks fiskefauna

- JAN SKRIVER Journalist og fotograf indland@jp.dk

Strømlined­e hajer og flade rokker svømmer i stigende grad omkring i de danske farvande. Det skal vi vænne os til.

Ålefisker Olav Petersen fra fiskerleje­t Staun vest for Nibe kiggede en ekstra gang, da han en tidlig morgen i juni tømte en af sine ruser, der står på lavt vand i Limfjorden.

For pludselig dukkede en haj op mellem alt godt fra fjorden i det bløde morgenlys på dækket. En lille én, ganske vist, men en haj, dét var det. Ikke meget større end en arbejdshan­dske.

Det viste sig at være den kun fjerde dokumenter­ede småpletted­e rødhaj fra Limfjorden gennem tiderne. Bifangsten denne morgen blev endnu et vink med en hajhale om, at der sker forandring­er under overfladen af de danske farvande.

»Efter årtusindsk­iftet har der været en klar tendens til flere hajer og rokker i havet omkring Danmark. På det seneste har jeg stort set hver uge fået oplysninge­r om rokker og hajer, der er fanget i de danske farvande. Og sidste efterår fik vi det første dokumenter­ede fund af en gøgerokke fra Danmark,« siger fiskespeci­alisten Henrik Carl fra Statens Naturhisto­riske Museum, Københavns Universite­t.

Han leder Fiskeatlas­projektet (www.fiskeatlas.dk), der samler ny viden om de fiskearter, der lever i de salte danske farvande eller optræder på gæstevisit.

Adskillige arter af rokker og hajer har svømmet i farvandene omkring Danmark i århundrede­r. Det nye er, at de bliver dokumenter­et og registrere­t oftere og oftere. Og tilsynelad­ende dukker flere og hidtil ukendte arter op på vores breddegrad­er.

Tre nye rokkearter på to år

»Den globale opvarmning er med til at give os flere arter af rokker og hajer, end vi tidligere har set. I november fik Danmark gøgerokken som ny art, og sidste år i juni blev en storplette­t rokke dokumenter­et første gang, da den blev fanget i Jammerbugt­en. Året før var det den småpletted­e rokke, som blev fanget flere steder i Danmark,« siger Henrik Carl, der påpeger, at man i reglen ved meget lidt om de nye arters biologi.

Pludselig dukker de op, men selv fiskefagfo­lk ved ikke, hvor de kommer fra, og hvad de foretager sig i de danske farvande.

Sømrokken er dog en af de arter, som man længe har kendt fra Kattegat, hvor den optræder hyppigt – blandt andet mellem Læsø og Anholt.

I efteråret 2016 fangede DTU Aqua i et trawltræk syd for Læsø flere tusinde sømrokker i den hidtil største kendte forekomst af arten i Danmark. Sømrokken er også dokumenter­et i Nordsøen, Skagerrak, Storebælt og Øresund.

Store antal kendes også fra hajernes verden, hvor pighajer jager i stimer, der kan tælle mange hundreder eller tusinde.

Også sildehajen, der kan blive tre meter lang, er kendt for at optræde i større stimer i

Nordsøen, men de senere år er der blevet længere mellem forekomste­rne. Fiskeri menes mange steder at have taget toppen af bestandene.

Kræver høj saltholdig­hed

De små hajarter som den småpletted­e rødhaj klarer sig bedre, fordi de lægger mange æg og allerede yngler, når de er to år gamle.

HENRIK CARL, FISKESPECI­ALIST,

STATENS NATURHISTO­RISKE MUSEUM, KØBENHAVNS UNIVERSITE­T

BRUSKFISK

»Generelt daler forekomste­rne af rokker og hajer i vores farvande i takt med lavere saltholdig­hed. Jo mere salt i vandet, desto større er sandsynlig­heden for, at der forekommer hajer og rokker. Derfor får vi de fleste meldinger fra Nordsøens

fi

Hajer og rokker hører sammen med havmus til den klasse af fisk, som kaldes bruskfisk.

Den omfatter ca. 800 arter verden over.

Som navnet siger, har de ikke noget benskelet, men brusk.

Munden hos bruskfiske­ne sidder på tværs af fisken som en spalte, hvorfor hajer og rokker også kaldes tværmunde.

I modsætning til andre fisk har bruskfiske­ne ingen svømmeblær­e.

På hver side af hovedet har hajer og rokker fem til

syv gællespalt­er.

En storplette­t rokke fra Jammerbugt­en i juni 2019 er det første dokumenter­ede fund af arten i Danmark. Foto: Henrik Carl skere, som fanger rokker og hajer som bifangster. Men alligevel ser vi i ny og næ observatio­ner af hajer i områder, der tangerer brakvand. I 2013 blev en småplettet rødhaj fanget i Skive Fjord langt inde i Limfjorden, og i maj 2014 blev en småplettet rødhaj fanget ved Mellerup i Randers Fjord,« siger Henrik Carl, der spår, at vi forhåbentl­ig skal til at vænne os til flere dryp af hajer og rokker på lokalitete­r, som vi ikke umiddelbar­t forbinder med disse i manges øjne eksotiske fisk.

Fiskeri er den store trussel

De fleste hajarter i verden er truet af fiskeri, særligt de store, som bliver sent kønsmodne og kun føder få unger. De er yderst sårbare over for rovfiskeri og utilsigted­e bifangster.

»De små hajarter som den småpletted­e rødhaj klarer sig bedre, fordi de lægger mange æg og allerede yngler, når de er to år gamle. Også nogle af rokkerne bliver tidligt kønsmodne og er produktive, hvilket gør dem mindre sårbare sammenlign­et med arter, som er fåtallige og yngler sent i livet,« siger Henrik Carl.

Jan Skriver er journalist og fotograf. Læs flere artikler om natur på:

HAR DU SET EN HAJ?

Henrik Carl vil gerne høre fra alle, der fanger eller finder hajer og rokker i de danske farvande eller som opskyl på kysterne.

Han kan kontaktes på e-mail: fiskeatlas@snm.ku.dk, tlf. 28 75 11 24.

Man kan se nyt fra Fiskeatlas på www.facebook.com/fiskeatlas.

 ??  ??
 ??  ?? Pighajen er en af de hajarter, som hyppigst svømmer i de danske farvande. Ofte i stimer på mange hundreder. Kulinarisk set er den kendt under navnet ”kongeål”. Foto: Henrik Carl
Pighajen er en af de hajarter, som hyppigst svømmer i de danske farvande. Ofte i stimer på mange hundreder. Kulinarisk set er den kendt under navnet ”kongeål”. Foto: Henrik Carl

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark