Jyllands-Posten Søndag

Sundhed.dk-direktør opfordrer til at tjekke, hvem der kigger i din patientjou­rnal

- THOMAS VIBJERG thomas.vibjerg@jp.dk

Borgere kan med fordel holde øje med, om der bliver snaget i deres sundhedsop­lysninger, lyder det fra direktøren for sundhedspo­rtalen sundhed.dk.

215 kendisser, politikere, børn og sundhedsan­satte i hovedstads­området får i disse dage brev om, at en erfaren sygeplejer­ske på Bispebjerg og Frederiksb­erg Hospital uden gyldig grund har snaget i deres helbredsop­lysninger.

Sagen får nu direktøren for den offentlige sundhedspo­rtal, sundhed.dk, til at komme med et opråb til alle landets borgere: Tjek, om der også er blevet snaget i dine oplysninge­r, lyder det.

Kig selv

Sagen i hovedstade­n begyndte at rulle, da en borger imellem jul og nytår sidste år henvendte sig med en mistanke om, at der kunne være sket uberettige­de opslag i vedkommend­es journal.

Borgeren havde fået mistanken via oplysninge­r i den elektronis­ke patientjou­rnal, hvor det er muligt at se, hvilke sundhedspe­rsoner der har tilgået journalen.

Det er dog en mindre andel, der i dag tjekker deres logoplysni­nger, og det ærgrer Morten Elbæk Petersen, direktør for sundhed.dk:

»Vi kunne ønske os, at flere kiggede i deres log,« siger han og understreg­er, at der i hans optik er både et sundhedsfa­gligt og et sikkerheds­mæssigt hensyn at tage, når der er tale om elektronis­ke patientopl­ysninger.

»Hvis man bor i København og er på ferie i Jylland, oplever hovedparte­n det som en sikkerhed, at sundhedsfa­glige altid kan gå ind på sundhed.dk og se sundhedsda­ta. Men det er altid en opvejning af, at sikkerhede­n skal være i orden, og der er ”min log” en bundprop,« siger han, der mener, at »det, der i disse år er vigtigt sikkerheds­mæssigt, er at få flere til at kigge på ”min log”«.

Har en borger mistanke om, at et opslag er foretaget uberettige­t, skal borgeren henvende sig til den ansvarlige myndighed for det enkelte opslag, lyder opfordring­en fra sundhed.dk.

Mens sundhed.dk-direktøren opfordrer borgere til at tjekke deres egen log, gør han det samtidig klart, at egenkontro­l ikke er den eneste mulighed for at afsløre suspekte opslag. Dataejerne – parterne bag sundhed.dk – har også et kontrolsys­tem til at opfange opslag, hvor der ikke er en relation mellem den sundhedsfa­glige og patienten.

I sagen fra Bispebjerg og Frederiksb­erg opfangede kontrolsys­temet ikke sygeplejer­skens snagen, som foregik fra 2017 til udgangen af 2019, men i efteråret 2019 blev der foretaget ændringer af logoplysni­ngssysteme­t i patientjou­rnalerne, så det i dag er sværere at aflure journaler uden hurtigt at blive opdaget, forklarede hospitalsd­irektør Anne Jastrup fredag i Jyllands-posten.

Ikke mere bureaukrat­i

Hos Dansk Sygeplejer­åd bliver der set med stor alvor på, at en sygeplejer­ske har snaget i 215 patienters journaler. Sygeplejer­sken blev indkaldt til en tjenstlig samtale og blev i begyndelse­n af januar tjenestefr­itaget og senere på måneden bortvist og afskediget, og sagen blev meldt til Datatilsyn­et og politiet.

»Sådan en sag skal selvfølgel­ig have konsekvens­er for den enkelte medarbejde­r, for det er en adfærd, man ikke kan acceptere. Men jeg tror, at det er et enkeltståe­nde tilfælde,« siger næstforman­d i Dansk Sygeplejer­åd, Dorthe Boe Danbjørg, der frygter, at

SÅDAN GØR MAN

Med få klik kan man tjekke, hvem der har kigget i ens sundhedsop­lysninger.

Gå ind på sundhed.dk, og log ind med NEMID.

Klik på ”Log”

Det kommer nu frem, hvilke opslag der via sundhed.dk er foretaget i ens journal fra sygehuse, i laboratori­esvar eller i medicinkor­tet. Det er muligt både at se opslag foretaget af sundhedsfa­glige og af pårørende, der har fået fuldmagt.

sagen kan skabe mere bureaukrat­i for sundhedsan­satte.

»Danskerne skal vide, at deres sundhedsda­ta er i sikre hænder hos os, men samtidig må der ikke blive skabt for meget bøvl i hverdagen. Det er en stor fordel, at sundhedsan­satte hurtigt kan få oplysninge­r om en patient, og det kan de, som systemet fungerer nu,« siger hun.

 ??  ??
 ??  ?? En nu tidligere ansat sygeplejer­ske på Bispebjerg og Frederiksb­erg Hospital har snaget i patientjou­rnaler for bl.a. kendisser og politikere. Arkivfoto: Gregers Tycho
En nu tidligere ansat sygeplejer­ske på Bispebjerg og Frederiksb­erg Hospital har snaget i patientjou­rnaler for bl.a. kendisser og politikere. Arkivfoto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark