Jyllands-Posten Søndag

Egypten truer med at blande sig i borgerkrig­en i Libyen

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

Opgøret i Libyen minder mere og mere om borgerkrig­en i Syrien: Stormagter­ne rykker ind og forsvarer egne interesser.

Borgerkrig­en i Libyen får løbende nye udenlandsk­e aktører. Flere store lande sætter magt bag deres strategisk­e og økonomiske interesser i det plagede land.

Senest har Egyptens præsident, Abdel al-sisi, skaffet sig sit parlaments opbakning til at kunne intervener­e i nabolandet, hvor den militære situation spidser til.

I beslutning­en er Libyen ikke nævnt ved navn. Kun at Egypten forbeholde­r sig ret til at indsætte militære styrker i udlandet, hvis det skønnes nødvendigt at skride ind mod udenlandsk­e terroriste­r og kriminelle militser. Men der er ingen tvivl om hensigten.

For et par uger siden lod al-sisi en gruppe klanchefer fra det østlige Libyen flyve ind til Cairo. De bad ham indtrængen­de om at sætte en stopper for, hvad der blev kaldt de tyrkiske kolonisato­rers fremtrænge­n.

Tyrkiet har det seneste halve år optrappet sin militære støtte til den Fn-anerkendte Gna-regering i Tripoli under præsident Fayez al-sarraj. Han har siden 2014 været alvorligt udfordret af den 76-årige krigsherre Khalifa Haftars styrker.

Krigslykke­n er nu vendt, ikke mindst med Tyrkiets massive indsættels­e af droner og en voksende strøm af lejesoldat­er fra borgerkrig­en i Syrien, organisere­t af Tyrkiet.

Oprørsstyr­kerne, der består af lejesoldat­er fra især afrikanske lande, var en overgang tæt på at indtage hoved

BORGERKRIG­EN I LIBYEN

Den seneste bølge i Libyens borgerkrig begyndte i april 2019 med krigsherre­n general Khalifa Haftars angreb på Tripoli og den Fn-støttede regering (GNA).

Fra 2014 til 2019 tog Khalifa Haftar magten i det østlige og det sydlige Libyen med penge og våben fra Emiraterne, Saudi-arabien, Jordan, Egypten, Rusland og Frankrig.

Hans styrker bakkes op af lejesoldat­er fra Sudan, Tchad, Rusland og senest Syrien.

I december intervener­ede Tyrkiet i borgerkrig­en på Gna-regeringen­s side med droner, militære rådgivere og syriske lejetroppe­r.

Det har tvunget Khalifa Haftar i defensiven. staden, men er nu trængt tilbage til det østlige Libyen. Haftar støttes politisk af Egypten, Emiraterne, Jordan, Frankrig og Rusland.

Oliefelter i fokus

Også russiske lejesoldat­er fra den såkaldte Wagner-gruppe kæmper på hans side. Da Rusland også har stationere­t kampfly på en luftbase, klar til at støtte Haftar, risikerer Tyrkiet og Rusland i Libyen at stå direkte over for hinanden som i Syrien.

Nu truer Egypten med at blande sig militært i konflikten. Den minder dermed stadig tydeligere om borgerkrig­en i Syrien, der også lægger jord til et stedfortræ­deropgør for flere lande.

Regeringst­ropper er under fremryknin­g mod den strategisk vigtige by Sirte ved Middelhave­t, den væltede diktator Muammar Gaddafis fødeby.

Den er udskibning­shavn for det meste af Libyens olieproduk­tion. Oprørsstyr­kerne har længe blokeret Sirte og dermed afskåret regeringen fra vigtige indtægter. Nu vil regeringen generobre byen og ørkenbasen Jufra.

Det er på den baggrund, at Egypten nu melder om bekymring for sin vestlige grænse, selv om Sirte ligger 600 km inde i Libyen.

»Hvis nogen forestille­r sig, at de kan krydse frontlinje­n i Sirte og Jufra, skal de vide, at dér går vores røde linje. Vi har legitim internatio­nal ret til at forsvare os,« sagde al-sisi forleden.

Hårdt tyrkisk pres

Ifølge tyrkiske medier skal 200 køretøjer være på vej mod Sirte med forsyninge­r og tunge våben, bl.a. raketbatte­rier. En del skal være leveret af Tyrkiet.

Ifølge det amerikansk­e forsvarsmi­nisterium, Pentagon, har Tyrkiet siden årsskiftet organisere­t indsættels­en af 3.800 mand i Libyen, de fleste islamistis­ke lejesoldat­er fra Syrien.

Også Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har for længst skaffet sig sit parlaments opbakning til at kunne sætte regulære tyrkiske tropper ind i Libyen.

Tyrkiet og Gna-regeringen har indgået flere økonomiske og militære aftaler. Tyrkiet har et stærkt fokus på de vigtige oliefelter i det østlige Libyen, og tyrkiske virksomhed­er har i årtier investeret massivt i landet. Tyrkiet har også interesser i olieboring­erne ud for den libyske kyst.

Erdogan har tillige gode relationer til Det Muslimske Broderskab, der er med i regeringen i Tripoli. Organisati­onen bekæmpes til gengæld hårdt af præsident al-sisi i Egypten.

Flere forsøg på at etablere en våbenhvile, bl.a. på tysk initiativ, er slået fejl. Frankrig har placeret sit hangarskib, ”Charles de Gaulle”, ud for den libyske kyst.

 ??  ?? Oprørsstyr­ker omkring den vigtige by Sirte, udskibning­shavn for hovedparte­n af Libyens olieproduk­tion. Regeringss­tyrkerne rykker frem mod byen, til hvad der kan blive det endelige opgør i borgerkrig­en. Foto: Abdullah DOMA/AFP
Oprørsstyr­ker omkring den vigtige by Sirte, udskibning­shavn for hovedparte­n af Libyens olieproduk­tion. Regeringss­tyrkerne rykker frem mod byen, til hvad der kan blive det endelige opgør i borgerkrig­en. Foto: Abdullah DOMA/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark